Ponta: Guvernul nu a fost de acord cu exceptarea unor companii de stat de la licitaţii

Premierul Ponta a susţinut, în faţa presei, că Guvernul nu a fost de acord cu exceptarea unor companii de stat de la obligativitatea licitaţiilor şi că ar putea "reinterveni" cu un act normativ de modificare a deciziei, adăugând totodată că majorarea pragului la achiziţii directe este agreată de CE.
Economica.net - joi, 04 iul. 2013, 12:10
Ponta: Guvernul nu a fost de acord cu exceptarea unor companii de stat de la licitaţii

Declaraţia a fost susţinută după ce agenţia MEDIAFAX a anunţat că pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome şi companii naţionale la care statul este acţionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate să atribuite contracte prin licitaţii în baza OU 34/3006.

„Modificarea plafoanelor la achiziţiile publice a fost propusă şi de Guvernul Boc, a fost propusă şi de noi, avem avizul DG Markt (Direcţia Generală de Piaţă Internă şi Servicii a Comisiei Europene n.r.). Cu ce nu sunt convins – şi o să vă rog pe fiecare ministru care aveţi în subordine companii naţionale – eu nu sunt convins încă că prea multă libertate la achiziţii pentru companii şi societăţi naţionale este o idee bună. Acolo noi nu am fost de acord, Guvernul, sigur Parlamentul decide, dar aş vrea să vă uitaţi cu toţii şi să vedem cum facem mai departe. Înţeleg că societăţile şi companiile naţionale nu merg chiar pe toate procedurile de la autorităţi publice, dar nu aş vrea să se revină la sistemul la care nu ştim pe ce cheltuie banii şi vă rog să vă uitaţi. Dacă este cazul, reintervenim cu un act normativ”, a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a intervenit spunând că unul dintre argumentele pentru care plafonul achiziţiilor directe a fost ridicat este acela că exista „o disproporţie” între numărul mare de solicitări şi procentul operaţiunilor de până în 30.000 euro şi a susţinut că nu a fost o tentativă de a favoriza pe cineva, ci au fost eliminate probleme „birocratice”.

El a adăugat că toate tranzacţiile de achiziţii sunt publicate şi că fiecare minister va elabora un set de proceduri apropiate de termenii OU 34/3006 privind achiziţiile publice.

Argumentul invocat de ministru pentru exceptarea unor regii autonome şi companii naţionale de la obligativitatea licitaţiilor este că sistemul contestaţiilor putea „bloca” activitatea companiilor de stat.

Ponta a spus însă din nou că nu este convins că soluţia adoptată de Parlament este cea mai bună.

Majorarea substanţială a limitei valorice pentru achiziţiile directe a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât şi de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, pe fondul criticilor publice.

De această dată, însă, ridicarea pragului şi exceptarea unor regii şi companii de stat de la licitaţii au fost aprobate în Camera Deputaţilor, printr-un amendament introdus de reprezentanţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL şi minorităților naționale la ordonanţa aprobată de Guvern la sfârşitul anului trecut.

Piaţa achiziţiilor publice reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României, iar statul, prin instituţiile şi companiile sale, este cel mai mare cumpărător.

Analiştii consultaţi acum doi ani de Ziarul Financiar apreciau că între 20 şi 40% dintre contractele încheiate cu statul sunt „cu dedicaţie”.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă din consumul de energie....
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...