Ponta: Guvernul nu va mai interveni cu ordonanţă de urgenţă în cazul referendumului

Guvernul nu va mai interveni cu ordonanţă de urgenţă în cazul referendumului, deoarece preşedintele interimar a promulgat Legea care reglementează referendumul, iar emiterea unei ordonanţe de urgenţă ar reprezenta o prostie juridică, a declarat premierul Victor Ponta.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 16:12
Ponta: Guvernul nu va mai interveni cu ordonanţă de urgenţă în cazul referendumului

„Ar fi o prostie juridică şi nu fac prostii juridice. Preşedintele Antonescu a promulgat legea privind referendumul, referendumul este valid cu jumătate plus unu din numărul total al cetăţenilor prezenţi (Preşedintele interimar Antonescu a anunţat că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum a decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot -n.r.)”, a răspuns Ponta unei întrebări a jurnaliştilor pe această temă.

În ceea ce priveşte ordonanţa de restrângere a atribuţiilor CC privind hotărârile Parlamentului, Ponta a precizat că aceasta va fi votată miercuri în Parlament.

„Dacă cei de la PDL nu o atacă la Curtea Constituţională, pentru că de la ei mă aştept la orice, joi o promulgă preşedintele Antonescu şi apare în Monitorul Oficial”, a spus premierul.

El a mai amintit că există o propunere de mărire a intervalului de timp în care să poată fi exercitat votul la referendum în aceeaşi zi, între orele 07.00-22.00, care va fi analizată.

Senatul se reuneşte, miercuri, în două şedinţe de plen, din cadrul sesiunii extraordinare, pe ordinea de zi aflându-se Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea legii referendumului şi cea privind atribuţiile Curţii Constituţionale.

După vot, această lege va fi trimisă, imediat, la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, care o va lua în dezbatere, pentru votul final.

Şi Camera Deputaţilor se va întruni miercuri, la ora 10.00, pentru a discuta Ordonanţa 38 referitoare la atribuţiile CCR, apoi va avea loc o nouă şedinţă a Camerei pentru Ordonanţa 41 privind referendumul, astfel încât până joi dimineaţă cele două ordonanţe să fie supuse controlului constituţional.

Această precizare a fost făcută de preşedintele interimar al Camerei Valeriu Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent al acestui for legislativ.

El a spus că membrii Comisiei juridice din Cameră se vor întruni miercuri pentru a da un raport la punerea în acord a Ordonanţei 38 cu decizia CCR, iar miercuri, la ora 10.00, să aibă loc plenul pentru adoptare.

Zgonea a precizat că, după ce Ordonanţa 41 privind referendumul va fi discutată la Senat, va avea loc o altă şedinţă la Cameră pentru acest proiect, astfel încât „cel târziu joi dimineaţă cele două ordonanţă să fie supuse controlului constituţional”.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...