Ponta: Guvernul nu va mai interveni cu ordonanţă de urgenţă în cazul referendumului

Guvernul nu va mai interveni cu ordonanţă de urgenţă în cazul referendumului, deoarece preşedintele interimar a promulgat Legea care reglementează referendumul, iar emiterea unei ordonanţe de urgenţă ar reprezenta o prostie juridică, a declarat premierul Victor Ponta.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 16:12
Ponta: Guvernul nu va mai interveni cu ordonanţă de urgenţă în cazul referendumului

„Ar fi o prostie juridică şi nu fac prostii juridice. Preşedintele Antonescu a promulgat legea privind referendumul, referendumul este valid cu jumătate plus unu din numărul total al cetăţenilor prezenţi (Preşedintele interimar Antonescu a anunţat că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum a decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot -n.r.)”, a răspuns Ponta unei întrebări a jurnaliştilor pe această temă.

În ceea ce priveşte ordonanţa de restrângere a atribuţiilor CC privind hotărârile Parlamentului, Ponta a precizat că aceasta va fi votată miercuri în Parlament.

„Dacă cei de la PDL nu o atacă la Curtea Constituţională, pentru că de la ei mă aştept la orice, joi o promulgă preşedintele Antonescu şi apare în Monitorul Oficial”, a spus premierul.

El a mai amintit că există o propunere de mărire a intervalului de timp în care să poată fi exercitat votul la referendum în aceeaşi zi, între orele 07.00-22.00, care va fi analizată.

Senatul se reuneşte, miercuri, în două şedinţe de plen, din cadrul sesiunii extraordinare, pe ordinea de zi aflându-se Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea legii referendumului şi cea privind atribuţiile Curţii Constituţionale.

După vot, această lege va fi trimisă, imediat, la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, care o va lua în dezbatere, pentru votul final.

Şi Camera Deputaţilor se va întruni miercuri, la ora 10.00, pentru a discuta Ordonanţa 38 referitoare la atribuţiile CCR, apoi va avea loc o nouă şedinţă a Camerei pentru Ordonanţa 41 privind referendumul, astfel încât până joi dimineaţă cele două ordonanţe să fie supuse controlului constituţional.

Această precizare a fost făcută de preşedintele interimar al Camerei Valeriu Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent al acestui for legislativ.

El a spus că membrii Comisiei juridice din Cameră se vor întruni miercuri pentru a da un raport la punerea în acord a Ordonanţei 38 cu decizia CCR, iar miercuri, la ora 10.00, să aibă loc plenul pentru adoptare.

Zgonea a precizat că, după ce Ordonanţa 41 privind referendumul va fi discutată la Senat, va avea loc o altă şedinţă la Cameră pentru acest proiect, astfel încât „cel târziu joi dimineaţă cele două ordonanţă să fie supuse controlului constituţional”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cofondatorul Twitter Jack Dorsey şi-a anunţat plecarea din fruntea companiei
Cofondatorul Twitter Jack Dorsey şi-a anunţat plecarea din fruntea companiei
Jack Dorsey şi-a anunţat luni retragerea din fruntea companiei Twitter pe care a fondat-o în 2006, lăsându-l în locul ...
Wall Street şi-a revenit luni, după ce Biden a anunţat că nu vor fi restricţii din cauza variantei Omicron a noului coronavirus
Wall Street şi-a revenit luni, după ce Biden a anunţat că nu vor fi restricţii din cauza variantei Omicron a noului ...
Indicii bursieri de pe Wall Street şi-a revenit luni, după declinul accentuat consemnat vineri, în urma declaraţiilor ...
Franța dorește încheierea unui nou acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie în privința migrației
Franța dorește încheierea unui nou acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie în privința migrației
Franţa doreşte un acord între Uniunea Europeană şi Regatul Unit cu privire la imigraţia ilegală în zona Canalului ...