Ponta i-a convocat la Guvern pe majoritatea miniştrilor pentru FMI. La discuţii a venit şi Georgescu

Premierul Victor Ponta i-a convocat la Guvern pe majoritatea miniştrilor pentru stabilirea strategiei de negociere cu FMI, printre care atât ministrul Justiţiei, dar şi şefii ANAF şi ANRMAP, la discuţii fiind prezent şi fostul ministru de Finanţe Florin Georgescu.
Economica.net - lun, 14 ian. 2013, 13:37
Ponta i-a convocat la Guvern pe majoritatea miniştrilor pentru FMI. La discuţii a venit şi Georgescu

La întâlnirea convocată pentru ora 15.00 au venit miniştrii Finanţelor, Bugetului, Justiţiei, Muncii, Energiei, Societăţii Informaţionale, Proiectelor de Infrastructură, Transporturilor, Sănătăţii, precum şi şefii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

La discuţia de la Guvern este prezent şi fostul ministru de Finanţe Florin Georgescu.

Principalele teme de discuţie ale Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional vizează forma proiectului de buget pentru acest an, creşterea salariului minim de la 700 la 800 lei, reducerea TVA la produsele agro-alimentare, calendarul de privatizare şi de numire a managerilor privaţi la companiile de stat, noua lege a sănătăţii. O altă problemă care trebuie rezolvată de Guvern în perioada imediat următoare, cu avizul Ministerului Justiţiei, este plata despăgubirilor pentru imobilele naţionalizate.

Premierul a anunţat anterior că se va întâlni, în cursul zilei de luni, cu miniştrii care au de purtat negocieri cu FMI, pentru o discuţie pregătitoare, urmând ca de miercuri să înceapă negocierile propriu-zise cu delegaţia Fondului.

„Azi ne împărţim fişele de negociere. E un sistem pe care domnul Florin Georgescu l-a aplicat anul trecut şi a fost foarte bun. Asta e întâlnirea pregătitoare a noastră. Cei de la FMI cred că marţi abia sosesc în Bucureşti, iar de miercuri încep discuţiile”, a spus Ponta.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.

FMI a întrerupt misiunile de evaluare după luna septembrie a anului trecut, motivând că doreşte să discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat după alegerile parlamentare din luna decembrie. Totuşi, în noiembrie a fost prezentă în România o misiune tehnică, în timpul căreia experţii FMI au analizat performanţele economice şi bugetare, fără a face însă niciun fel de declaraţii publice şi fără un raport către consiliul director al Fondului.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să fie finalizat în primăvara acestui an.

Fostul ministru de finanţe Florin Georgescu declara, în luna noiembrie, că Guvernul intenţionează să negocieze chiar din luna ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiţionalităţile nerealizate curprinse în actuala înţelegere, care ar urma să fie închisă înainte de termen.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în urmă cu o săptămână, că încheierea „pozitivă” a actualului acord cu FMI va reprezenta un spaţiu suficient de conlucrare pentru întregul an 2013, lăsând să se înţeleagă că România ar putea să nu mai perfecteze o nouă înţelegere cu instituţia internaţională.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...