1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

News

Ponta îi cere ministrului Agriculturii să rezolve problema lipsei de creditare pentru proiectele UE

Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să discute cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a soluţiona "cercul vicios" al lipsei de creditare, care îi afectează pe fermierii ce derulează proiecte cu fonduri europene.

21 iun, 2013 | Agerpres

Constantin i-a comunicat că beneficiarii proiectelor nu au suficiente fonduri să facă plăţile şi să solicitate după aceea rambursările, din cauza problemelor cu care se confruntă piaţa de lichidităţi.

"Vreau să vă rog împreună cu ministrul de Finanţe să aveţi o întâlnire cu reprezentanţii băncilor comerciale, pentru că înţeleg că doar două bănci dau credite pentru desfăşurarea acestor programe şi, dacă există un tip de acord-cadru, de discutat eventual şi cu Guvernatorul BNR, dar cu băncile comerciale o să avem şanse mult mai mari; dacă nu-i împrumută pe fermieri, n-au cum să facă lucrările sau proiectele şi, după aceea noi să le decontăm şi e cercul vicios al lipsei de creditare", a spus Victor Ponta, la o şedinţă cu miniştrii responsabili de gestionarea fondurilor europene şi autorităţile de management.

Daniel Constantin a afirmat că a avut mai multe întâlniri cu conducerile băncilor şi a spus că "unele s-au flexibilizat, altele nu".

"Luăm în calcul chiar şi faptul de avea pe zona de plăţi directe, acolo unde anual vin numai de la Comisia Europeană, 1,3-1,4 miliarde de euro, să avem o licitaţie, să câştige o singură bancă şi să se angajeze că, pe partea de dezvoltare rurală va acorda credite pe termen lung sau credite punte pentru a asigura acest cash flow necesar în piaţă. Luăm în calcul inclusiv această posibilitate, dar aici e o discuţie mai amplă, pe care trebuie să o facem cu BNR", a explicat Constantin.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO