Ponta îl avertizează pe şeful CFR Marfă că trimite DNA dacă „i s-a urât cu binele” şi vinde active

Premierul Victor Ponta l-a avertizat pe directorul general al CFR Marfă că îi va trimite "DNA-ul pe cap dacă "i s-a urât cu binele" şi vinde lucruri din companie înainte ca statul să semneze contractul de privatizare cu investitorul care a câştigat licitatţia.
Economica.net - joi, 04 iul. 2013, 13:29
Ponta îl avertizează pe şeful CFR Marfă că trimite DNA dacă

La începutul şedinţei de joi a Executivului, în absenţa ministrului de resort, Relu Fenechiu, Victor Ponta i-a cerut reprezentantului Transporturilor să-l avertizeze pe directorul general al CFR Marfă să nu mai vândă bunuri ale societăţii, pentru că, în caz contrar, va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

„Transmiteţi-i (directorului general al CFR MArfă-n.r.) că-i trimit eu DNA-ul pe cap dacă mai vinde lucruri din societate. Păi, noi ce facem? Vindem unui privat ceva şi, până semnăm contractul, mai vindem vagoane? Nu ştiu dacă-i adevărat sau nu, vă rog să verificaţi, să mă informaţi, că-i trimit eu DNA-ul dacă i s-a urât cu binele”, i-a spus premierul lui Septimiu Buzaşu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

CFR Marfă a vândut în acest an 1.500 de vagoane şi a programat pentru 10 iulie o nouă licitaţie la Bursa Română de Mărfuri, pentru alte 3.000 de vagoane.

Miercuri, ministrul Fenechiu a declarat că a cerut o justificare de la conducerea CFR Marfă, care i-a explicat că în bugetul stabilit pentru acest an este programată vânzarea unui total de 7.000 vagoane.

„Am cerut o justificare de la CFR Marfă. Mi-au prezentat că în bugetul pe 2013 este stabilită vânzarea a 7.000 de vagoane. Această prevedere a fost prezentată tuturor participanţilor la licitaţie (de privatizare-n.r.). Vânzarea permanentă de vagoane la fier vechi este o procedură practicată la toate companiile de transport feroviare. Ea este necesară din mai multe motive. În primul rând, vreau să vă spun, pentru cei care nu ştiţi, staţionarea celor aproximativ 10.000 de vagoane care sunt în cea mai mare parte nefolosibile pe liniile de cale ferată ale CFR SA costă CFR Marfă aproximativ 11-12 milioane euro pe an. În altă ordine de idei, această procedură era începută mai demult, datorită scăderii permanente a preţului la bursă nu s-a finalizat, şi dincolo de toate, până în momentul în care nu se plăteşte suma cerută pentru CFR Marfă, nu e o privatizare încheiată”, a afirmat Fenechiu.

El a răspuns astfel unor întrebări care i-au fost adresate într-o conferinţă de presă, legate de intenţia CFR Marfă de a vinde 3.000 de vagoane la Bursa Română de Mărfuri şi de motivul pentru care statul nu aşteaptă ca aceste operaţiuni să fie derulate de către câştigătorul procesului de privatizare a CFR Marfă, Grup Feroviar Român.

Fenechiu a afirmat că operatorul feroviar de marfă îşi va desfăşura în continuare activitatea potrivit programului pe care şi l-a asumat şi conform mandatului pe care îl are actualul Consiliu de Administraţie.

„Cel care a fost declarat câştigător al licitaţiei va avea un observator în Consiliul de Administraţie pentru prevenirea oricărui abuz sau a oricărei posibile ilegalităţi care ar putea fi făcute de aceştia”, a adăugat ministrul.

Potrivit datelor comunicate de Fenechiu în luna mai, într-un caz ipotetic în care cele 25.000 de vagoane funcţionale ale companiei ar fi vândute la fier vechi, suma încasată s-ar plasa la 65 milioane euro, la un volum de 13 tone/ vagon şi un preţ de circa 200 euro/ tonă. CFR Marfă avea la momentul respectiv un total circa 40.000 de vagoane şi 800 lomomotive funcţionale.

Grup Feroviar Român (GFR), controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...