Ponta: Inspecţia Muncii nu a fost desfiinţată, ci reorganizată ca departament

Economica.net
19 01. 2015
ponta_1539_99543400_49248700_61443300

‘Eu cred că aici nu s-a înţeles bine. Cred că lucrurile trebuie explicate şi sigur se va ajunge şi în instanţă sau la Curtea Constituţională. A fost o propunere a Ministerului Muncii de reorganizare, nu a fost desfiinţată Inspecţia Muncii, ci reorganizată ca departament’, a declarat Ponta într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.

El a adăugat că, din punctul său de vedere, doreşte ca lucrurile să fie clare.

‘Cine răspunde de Inspecţia Muncii? Răspunde Guvernul? Atunci e normal să pot să mă reorganizez. Răspund sindicatele? Atunci Inspecţia Muncii aparţine sindicatelor, pentru că, atunci când se întâmplă ceva rău, să vină la Guvern. (…) Şi vreau să lămurim şi să lămurească şi instanţa sau CCR dacă Inspecţia Muncii este a sindicatelor, atunci e în regulă, dar nu mai răspund eu, Guvernul. Dar, dacă eu răspund, Guvernul, dar sindicatele conduc Inspecţia Muncii, e cel mai rău lucru de pe lume să răspunzi de ceva şi conducerea să fie în altă parte. Cred că se întâmplă în orice activitate publică sau privată. Nu a fost desfiinţată, ci a fost reorganizată ca departament(…). Este totuşi un sistem de organizare, eu înţeleg interesul sindicatelor, dar atunci să fie şi responsabilitatea la ei. La mine să fie responsabilitatea şi la ei drepturile? Nu merge aşa’, a afirmat premierul.

Înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, prin OUG nr. 86/2014, va avea drept rezultat o subordonare politică a acestei instituţii, fenomen care va atrage după sine atât lipsa de stabilitate în funcţie a inspectorilor de muncă, cât şi diminuarea eficienţei activităţii acestora, prin încărcarea cu alte sarcini care ţin de asistenţă socială, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Poziţia liderului BNS este susţinută şi de preşedinţii celorlalte patru confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional – respectiv Bogdan Hossu (CNS Cartel Alfa), Leonard Bărăscu (CNSLR Frăţia), Iacob Baciu (Confederaţia Sindicatelor Democratice din Romania) şi Ion Popescu (CSN Meridian).

În ansamblul lor, confederaţiile sindicale reprezentantive la nivel naţional solicită eliminarea prevederilor referitoare la reorganizarea Inspecţiei Muncii din cadrul OUG nr. 86/2014.

‘Am înaintat, pe data de 9 ianuarie, şi o solicitare către Avocatul Poporului, pentru a invoca excepţia de neconstituţionalitate a articolului 5 din OUG nr. 86/2014, dar am declanşat, totodată, şi plângerea prealabilă în vederea atacării OUG pe procedura de contencios administrativ. În plus, vom semnala această situaţie şi la nivelul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, pentru a fi analizată la nivelul Comisiei de norme’, a afirmat Leonard Bărăscu, preşedintele CNSLR Frăţia.