Ponta: La Conpet mergem pe management privat; Chiţoiu a demarat procedurile de convocare a AGA şi CA

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, la Ploieşti, că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a început procedurile legale de convocare a AGA şi CA ale companiei Conpet şi că viitoarea conducere a companiei nu va fi politică, fiind agreată ideea unui management privat.
Economica.net - vin, 08 iun. 2012, 18:50
Ponta: La Conpet mergem pe management privat; Chiţoiu a demarat procedurile de convocare a AGA şi CA

Premierul a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a început procedurile legale de convocare a Adunării Generale a Acţionarilor şi a Consiliului de Administraţie ale Conpet, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Faimosul domn Anastase, cred şi sper că şi-a încasat pentru ultima dată cei 10.000 de euro probabil binemeritaţi pentru sfaturile extraordinare pe care le-a dat directorului Conpet”, a spus Ponta.

Premierul a adăugat că această companie nu va mai avea „conduceri politice”: „Am văzut ce înseamnă conducere pedelistă şi ce au făcut din Conpet. Mergem cât mai rapid către management privat (la compania Conpet – n.r.)”.

Ponta a mai spus că „aşa-zişii consilieri” precum Gheorghe Pogea sau Gheorghe Seculici ar trebui să meargă către zona privată „dacă sunt aşa extraordinari”.

„Toţi aceşti indivizi care de ani de zile pe un criteriu pur politic sug bani din societăţile şi companiile naţionale cu capital de stat trebuie să plece acasă. Dacă am şi vreo măsură juridică să le iau şi banii înapoi aş fi foarte fericit. Dar probabil că şi-au făcut contracte blindate”, a mai spus premierul.

Premierul Ponta a declarat, joi, că directorul Conpet a refuzat să îl demită pe tatăl Robertei Anastase din postul de consilier, deşi cererea i-a fost adresată chiar de către ministrul Economiei, argumentând că a fost numit la conducerea companiei de fostul ministru de resort în baza unui contract de manager.

„Ministrul Economiei, ieri, l-a chemat pe şeful de la Compet şi i-a zis: «Îl demiţi pe domnul consilier, nu mai pui pe nimeni în loc». Şeful de la Compet i-a zis: «Nu vreau. Eu sunt acolo că m-a numit fostul ministru şi am contract de manager»”, a relatat Ponta, la Realitatea TV.

Şeful Conpet declară, într-un comunicat, că a fost contactat telefonic vineri de către şeful de cabinet al ministrului Economiei Daniel Chiţoiu, care i-a cerut dispunerea demiterii din funcţia de consilier a lui Corneliu Anastase, motivul invocat fiind campania de presă privind salariul tatălui Robertei Anastase ca angajat al companiei.

„Contrar afirmaţiilor făcute aseară de primul ministru Victor Ponta, nu am avut nicio întâlnire cu ministrul Economiei, domnul Daniel Chiţoiu, în care acesta să-mi fi cerut în mod direct demiterea domnului Corneliu Anastase”, a declarat Tudora.

El a precizat că Anastase ocupă funcţia de şef al Departamentului de Management, Strategie şi Comunicare, nu de consilier, iar demiterea unui salariat cu funcţie de conducere pentru motive care nu ţin de persoana sa poate avea loc prin desfiinţarea postului, care nu poate fi operată fără concursul Consiliului de Administraţie. În caz contrar, compania şi directorul general se expun contestării în instanţă, potrivit sursei citate.

„Motivul invocat de reprezentanţii Ministerului Economiei nu poate constitui o bază legală pentru demiterea unui angajat al societăţii pe care o conduc. Nimeni nu poate solicita o demitere a angajatului doar pe motivul salariului pe care îl încasează. Nivelele de salarizare din cadrul Conpet au fost stabilite în anul 2007, în raport cu salariul directorului general de atunci. În poziţia pe care o ocupă, domnul Corneliu Anastase primeşte aproximativ acelaşi salariu ca şi ceilalţi 7 directori şi şefi de departamente din cadrul companiei. În această logică, toţi şefii şi directorii de departamente de la Conpet ar trebui daţi afară din cauza salariilor pe care le încasează. Indiferent ce directori ar fi angajaţi în locul celor actuali, aceştia ar încasa aceleaşi sume”, a spus şeful Conpet.

El a adăugat că firma pe care o conduce nu primeşte bani de la bugetul de stat, fiind o societate care a înregistrat anual profit şi care şi-a achitat la timp obligaţiile către stat şi către terţi.

Tudora a mai spus că Anastase este angajat al Conpet din 2002, unde a îndeplinit mai multe funcţii de conducere, „dovedindu-se profesionist în activitatea sa”.

Primul ministru afirmase joi că salariul încasat de tatăl Robertei Anastase de la o companie de stat, de 320 milioane lei vechi lunar, este inacceptabil.

Presa a relatat că tatăl Robertei Anastase, Corneliu Anastase, a câştigat în luna martie 2012 un salariu de 35.000 de lei, în calitate de consilier al directorului Conpet.

Potrivit unor documente obţinute de presă, în ianuarie 2009 tatăl preşedintei Camerei Deputaţilor a câştigat 7.150 de lei. În ianuarie 2010, avea un salariu de 12.240 de lei, iar în septembrie – 22.131 de lei. În decembrie 2011, salariul lui Anastase a ajuns la 35.068 lei, pentru ca în primele două luni ale anului 2012 să scadă la 15.067. În martie 2012, Corneliu Anastase a câştigat 35.155 lei.

Conpet Ploieşti a înregistrat în primele trei luni venituri de 95,5 milioane lei (21,7 milioane euro), în scădere cu 1,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi a consemnat un profit net în urcare cu 3%, la 11,4 milioane de lei (2,6 milioane euro).

Compania, listată pe piaţa Rasdaq a BVB, administrează sistemul naţional de transport al produselor petroliere.

Ministerul Economiei controlează 58,71% din capital, iar Fondul Proprietatea deţine 29,7% din titluri.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...