Ponta le ia liberalilor dreptul de semnătură pe numirile şefilor Finanţelor din teritoriu

Ministerul Finanţelor va putea emite doar un aviz consultativ la numirea şefilor direcţiilor judeţene de finanţe publice, propusă de şeful Fiscului. Până acum, avizul era “conform”. 
Economica.net - mar, 05 mart. 2013, 10:16
Ponta le ia liberalilor dreptul de semnătură pe numirile şefilor Finanţelor din teritoriu

Actul normativ de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va fi modificat astfel încât atribuţiile ministrului Finanţelor în numirea directorilor de direcţii generale ale finanţelor publice din teritoriu să fie diminuate. Astfel, potrivit unui proiect de hotârăre de Guvern, avizul ministrului Finanţelor pentru numirile directorilor executivi din teritoriu va fi doar consultativ, numirea fiind făcută de şeful ANAF. “Directorii executivi ai direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti se numesc în funcţie de către preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în condiţiile legii, cu avizul consultativ al Ministrului Finanţelor Publice,” se arată în proiect.

În vechea formă a legii de funcţionare a ANAF, numirile erau făcute tot de şeful Fiscului, dar era nevoie şi de “avizul conform al ministrului Finanţelor Publice”.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor pare că va putea controla mai bine schema de personal a unor entităţi teritoriale. “Structurile organizatorice teritoriale aferente activităţii de trezorerie şi contabilitate publică, ajutor de stat, practici neloiale şi preţuri reglementate, verificare a achiziţiilor publice, inspecţie economico-financiară, juridic, audit, tehnologia informaţiei, resurse umane, pregătire profesională, contabilitate, investiţii şi buget propriu, achiziţii publice se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice” se arată în proiectul de act normativ. În legea actuală, schema organizatorică a acestor structuri se aproba tot prin ordin al şefului ANAF, dar nu era nevoie de avizul Ministerului ca atare, ci doar a “direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice”.

Recent, ANAF a fost în centrul unui război al declaraţiilor în coaliţia de guvernare. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că, dacă ANAF nu vine cu un plan de măsuri privind evaziunea fiscală, premierul va înfiinţa o structură în subordinea Guvernului care se va ocupa de acest lucru. Ar fi a treia parte care s-ar desprinde de Finanţe, după ce bugetul şi reglementarea au fost separate.

Ministrul Finanţelor este liberalul Daniel Chiţoiu, iar ANAF, structură în subordinea Ministerului, pare a gravita în zona de interes a PSD. Şef al instituţiei este Şerban Pop, care a intrat în minister în 1999, în perioada 2000-2004 fiind şef de cabinet al fostului ministru social-democrat al Finanţelor Mihai Tănăsescu.

După ieşirea lui Dragnea, premierul Ponta a declarat că nu “se bate” cu Chiţoiu pe ANAF, dar a spus că instituţia va fi reorganizată.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...