Ponta: Ministerul Economiei va solicita CE permisiunea acordării unui împrumut pentru Oltchim

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va cere vineri Comisiei Europene permisiunea acordării unui împrumut pentru demararea activităţii combinatului Oltchim, a declarat joi premierul Victor Ponta, precizând că aceasta ar fi "varianta secundară" pentru soluţionarea problemei.
Economica.net - joi, 04 oct. 2012, 19:53
Ponta: Ministerul Economiei va solicita CE permisiunea acordării unui împrumut pentru Oltchim

„Am contactat neoficial Cabinetul comisarului Almunia (Joaquín Almunia, comisarul european pentru concurenţă – n.r.) şi mâine dimineaţă de la Ministerul Economiei va porni solicitarea pentru permisiunea de a acorda un împrumut în condiţiile prevăzute de legislaţia europeană pentru repornirea Oltchim, însă varianta cu împrumutul aprobat de Comisia Europeană este varianta secundară. Varianta principală ar fi aceea de a continua creditarea, în condiţiile strategiei de restructurare, astfel încât băncile şi creditorii care dau şi vor da în continuare bani la Oltchim pentru salarii şi repornire să aibă garanţia că îşi recuperează acei bani”, a afirmat Victor Ponta, aflat în vizită la Bratislava.

Întrebat dacă repornirea Oltchim la o capacitate de 60% presupune disponibilizări sau şomaj tehnic, premierul a respins această variantă, susţinând că Oltchim îşi va relua activitatea treptat.

„Nu, nu disponibilizări. Asta presupune o repornire treptată şi în mod sigur toţi cei care sunt angajaţi în acest moment, unii dintre ei vor lucra în program complet, alţii pe măsură ce se repornesc secţiile, se reîntorc la lucru, dar salariile, fie că vorbim de acea posibilitate pentru cei care nu au încă repornite secţiile, de acei 75% pe care îi primesc din salariu, fie că vorbim de un alt plan, important este că salariile pe august şi septembrie trebuie de asemenea plătite şi vor fi plătite”, a precizat Victor Ponta.

În legătură cu acţiunile lui Dan Diaconescu, declarat iniţial adjudecatar al licitaţiei pentru achiziţionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim, dar care nu a semnat contractul de privatizare, premierul a spus că instanţa a fost sesizată deja „pentru modul în care s-au prezentat anumiţi ofertanţi la licitaţie”.

„Nu pot decât să spun că circul domniei sale ne-a costat deja pe toţi – pe cei de la Oltchim şi pe noi toţi – foarte mult şi că bănuiesc că până pe 9 decembrie vom avea tot soiul de asemenea declaraţii. Spun însă altceva. Cum ştiţi, sesizarea penală pentru modul în care s-au prezentat anumiţi ofertanţi la licitaţie a pornit deja şi îmi doresc ca procurorii să se ocupe mai puţin de cine pe ce post se aşază în următorii ani şi să aplice legea, pentru ca să nu dăm un semnal că oricine poate să falsifice documente, oricine poate să înşele statul şi nu păţeşte nimic. Acesta este un semnal foarte rău pentru România şi pentru partenerii noştri internaţionali”, a subliniat Victor Ponta.

Autorităţile vor prezenta planul de salvare al Oltchim cel târziu vineri, 5 octombrie, a declarat joi, la conferinţa CONPIROM, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Planul de relansare a Oltchim va prevedea paşii următori privind combinatul vâlcean, a anunţat săptămâna trecută premierul Victor Ponta.

Combinatul are deja o nouă conducere, în persoana fostului director CET Govora, Mihai Bălan. Acesta trebuie ca până pe 12 octombrie să prezinte un plan de pornire a combinatului chimic de la Vâlcea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Alianţa Sindicatelor din Industrie solicită autorităţilor convocarea de urgenţă a CSAT pentru stoparea acestei crize ...