Ponta: Noul Guvern poate fi votat în Parlament pe 21 decembrie. Bugetul de stat, pe 15 ianuarie

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că după parlamentare este gata să prezinte noul Cabinet până pe 21 decembrie, moment în care să fie acordat votul de învestitură a noului Parlament, iar pe 15 ianuarie să fie aprobat bugetul de stat de către parlamentarii veniţi din vacanţă.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 06:24
Ponta: Noul Guvern poate fi votat în Parlament pe 21 decembrie. Bugetul de stat, pe 15 ianuarie

Ponta a fost întrebat, într-o intervenţie la Antena 3, până când ar putea să intre în funcţiune noul Guvern, propus de USL după alegerile parlamentare, în situaţia în care formaţiunea va obţine majoritatea mandatelor.

„Pe mine nu m-ar mira de data asta, pentru ştiu foarte multe lucruri, nu m-ar mira ca în ziua de 10 sau 11 cel târziu vom avea consultările cerute de Constituţie la Palatul Cotroceni, în care USL va merge unit, nu pe partide (…) Pe 20 decembrie este intrarea în funcţiune a noului Parlament, depunerea jurământului de noii parlamentari şi alegerea şefilor celor două Camere. Eu până atunci, pe 21 sunt gata pregătit cu noua structură a Guvernului şi cu propunerile de miniştri şi cu programul de guvernare – pentru că lucrăm la el şi în acestă perioadă. Deci, pe 21 poate fi dat votul de învestitură, iar bugetul de stat va fi finalizat în prima săptămână din ianuarie în discuţiile cu cei de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, iar pe 15 ianuarie Parlamentul trebuie să vină din vacanţă şi să dezbată şi să aprobe bugetul de stat”, a spus Ponta.

El a mai susţinut că în discuţiile cu oficialii europeni sau din partea SUA i s-a transmis că „a fost o criză politică în vară (…) însă pe 9 decembrie ceea ce votează românii trebuie respectat”.

„Dacă va exista o majoritate absolută a USL, în mod sigur USL pune prim-ministru”, a mai susţinut şeful Guvernului, precizând că nimeni nu va sprijini ideea unei noi crize politice.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că preşedintele Traian Băsescu nu va refuza nominalizarea de premier a USL, dacă Uniunea câştigă peste 50% la alegeri, liberalul precizând că anticipează o prezenţă în jur de 55% la parlamentare şi un scor la vot de 55-60% pentru USL.

„Preşedintele nu va refuza nominalizarea noastră dacă câştigăm peste 50%. Pentru că vrea să rămână în funcţie. Sunt convins”, a spus Antonescu, la Realitatea TV.

Întrebat ce se întâmplă dacă preşedintele nu va accepta nominalizarea făcută de USL, Antonescu a răspuns: „Dacă nu, îl suspendăm. Imediat şi fără discuţii”, a spus Antonescu, precizând însă că nu crede că se va ajunge la această situaţie.

Întrebat ce prezenţă anticipează la alegerile parlamentare, Antonescu a răspuns: „55%, ceea ce este considerabil, având în vedere şi factorul meteorologic”.

El a mai spus că USL va câştiga 55-60% la alegeri din voturi, iar din redistribuiri va ajunge la 65-66%.

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat, marţi seară, la gandul.live, că nu îl vede pe Victor Ponta premier şi după alegerile din 9 decembrie, el explicând că, potrivit Constituţiei, şeful statului poate desemna o altă persoană din USL.

În scenariul avansat de Lăzăroiu, Traian Băsescu şi reprezentanţi ai PSD pot avea aceleaşi puncte de vedere.

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu scrie, pe Facebook, că a urmărit cu atenţie argumentele cu care Victor Ponta încearcă să convingă că îşi va păstra funcţia şi după alegeri, el susţinând în continuare că nu îl vede pe acesta premier după 9 decembrie şi dă şi cinci argumente în acest sens.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...