Ponta: Nu cred că firmele „vechi şi conservatoare” vor accesa facilităţile pentru crearea de posturi

Economica.net
05 02. 2014
salariu_bani_74724300_52345500_78185400_67399300

Şeful Executivului a susţinut ideea la Ministerul Muncii, cu ocazia lansării a două programe-pilot destinate tinerilor, cofinţatate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.

„Pentru toate firmele care creează 20 de noi locuri de muncă, statul suportă, ca ajutor de stat, jumătate din tot costul salarial şi evident că nu este un program numai pentru tineri, dar este un program care – îmi pot imagina din practică – că în special firme dinamice, firme care merg pe o anumită mentalitate de angajare a oamenilor tineri, de a se dezvolta altfel, vor fi beneficiare. Altfel, mi-e greu să cred că o firmă foarte veche şi foarte conservatoare va reuşi să acceseze acest gen de programe”, a spus Ponta.

Luni seara, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, premierul a anunţat că a fost convenit ca statul să plătească jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă.

El a precizat că suma reprezentând jumătate din cheltuielile salariale pe care statul o va suporta pentru cele minimum 20 locuri de muncă nou-create de către firme va fi limitată la nivelul salariului mediu pe economie.

Potrivi ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, statul va suporta din costul salarial atât salariul net, cât şi taxele aferente, iar schema de ajutor va fi valabilă timp de şapte ani, cu începere de la 1 iulie 2014.

Normele de aplicare vor fi prezentate la începutul lunii aprilie, astfel încât să fie posibile preînscrieri până la 1 iulie.

Conform sistemului pregătit de autorităţi, firmele vor achita întregul cost salarial pentru locurile de muncă nou-create, dar vor deconta trimestrial jumătate din acest cost. Condiţia, atât pentru firmele nou-înfiinţate, cât şi pentru cele aflate deja în funcţiune, este să fie create minimum 20 locuri de muncă. Firmele care creează minimum 20 locuri de muncă într-un an pot apela la această schemă de ajutor şi pe parcursul următorilor ani de aplicare a sistemului, în aceleaşi condiţii.