Ponta: Nu există probleme în alimentarea cu gaze şi energie electrică

Alimentarea cu gaze şi cu electricitate se realizează în condiţii normale, chiar dacă miercuri au existat câteva disfuncţionalităţi în reglaje în sistemul Transgaz, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, într-o conferinţă organizată de Departamentul pentru Energie.
Economica.net - joi, 30 ian. 2014, 10:49
Ponta: Nu există probleme în alimentarea cu gaze şi energie electrică

‘Am discutat cu domnul Niţă (ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă – n. r.) despre capacitatea de a asigura consumul de gaze, nu doar pentru Bucureşti, ci şi pentru toată ţara. Deşi au fost câteva disfuncţionalităţi în reglaje la Transgaz, lucrurile sunt în regulă. În ceea ce priveşte energia electrică, înţeleg că nu sunt probleme’, a spus Ponta.

La rândul său, Constantin Niţă a dat asigurări că depozitele de gaze sunt suficiente pentru a nu exista probleme de alimentare.

‘Atât Romgaz, cât şi ceilalţi producători de gaze, Petrom, distribuitorii au suficiente rezerve pentru a trece cu bine această iarnă, deci nu sunt probleme. Au fost câteva, o zi, din cauza reglajului de presiune la Transgaz, dar nu sunt probleme de aprovizionare cu gaze’, a susţinut ministrul.

Întrebat dacă există riscul ca preţul gazelor să crească în urma creşterii importurilor, ministrul a răspuns negativ, explicând că nu sunt prevăzute alte creşteri de preţuri în afara calendarului de liberalizare.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca marii consumatori să fie deconectaţi pentru a fi asigurate livrările de gaze pentru populaţie, în condiţiile în care vor urma câteva zile foarte geroase, ministrul delegat a precizat că această situaţia ar putea avea loc doar dacă temperaturile vor coborî la minus 25 de grade Celsius.

În dimineaţa zilei de miercuri, surse din cadrul Dispeceratului de gaze au declarat, pentru AGERPRES, că, la nivel naţional, consumul de gaze este mai mare cu 24% faţă de o zi normală, iar importurile de gaze s-au triplat, pentru ca alimentarea cu gaze a populaţiei şi a industriei să fie echilibrată.

”Momentan suntem în alertă şi încercăm să menţinem sistemul în echilibru. Avem tot timpul harta în faţă şi urmărim presiunile. În acest moment (miercuri, la ora 11.30 – n. r.) nu sunt probleme în alimentare nicăieri în ţară, întrucât reuşim să dirijăm gazele din zonele unde este un mic exces spre cele unde avem deficit”, au spus sursele menţionate.

Acestea au avertizat, însă, că pot apărea oricând probleme, întrucât producţia internă de gaze este la maximum, la fel şi extracţia din depozite, astfel încât singura sursă de echilibrare a sistemului este importul din Rusia.

”Chiar şi ruşii, cu toată bunăvoinţa, nu pot da chiar la comandă un volum mare de gaze în plus faţă de ce era contractat. În aceste condiţii, sigur că pot apărea probleme”, au mai spus reprezentanţii Dispeceratului.

Potrivit acestora, marţi, 28 ianuarie, consumul naţional a fost de 62,476 milioane de metri cubi, cu 24% mai mare faţă de o zi normală de iarnă, când se consumă în jur de 50 de milioane de metri cubi.

Importurile s-au ridicat la 11,4 milioane de metri cubi, faţă de 4-5 milioane de metri cubi într-o zi normală.

Producţia internă a fost de 27,6 milioane de metri cubi la nivelul zilei de marţi, iar 24 de milioane de metri cubi au fost extrase din depozite.

”De ce s-a ajuns aici: furnizorii de gaze, care utilizează sistemul naţional pentru a livra gaze către clienţii lor, îşi fac o prognoză de consum. Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) are tendinţa să ţină preţul cât mai mic, aşa că orice import în plus faţă de ce au prognozat iniţial ar putea să nu fie recunoscut drept cost justificat. Aşa că toţi furnizorii sunt prudenţi şi mai degrabă dau comenzi mici de importuri. Sigur că acum îi costă mai mult să crească volumele importate de la o zi la alta sau chiar de la o oră la alta. Noi îi atenţionăm mereu, când vedem că încep probleme de dezechilibru, şi ne ţinem de capul lor până când avem confirmarea că au cumpărat acele gaze din import, altfel riscăm să avem probleme în sistem”, au mai spus cei de la Dispeceratul de gaze.

Potrivit surselor, în prezent funcţionează cinci combinate chimice – patru din grupul Interagro şi Azomureş. Aceştia sunt cei mai mari consumatori de gaze din ţară.

În plus, surse din domeniu au declarat, pentru AGERPRES, că Interagro nu mai este consumator întreruptibil, ceea ce înseamnă că, dacă vor fi probleme în alimentarea cu gaze a populaţiei, cele patru combinate din grupul Interagro nu mai pot fi oprite pentru a se asigura cu prioritate alimentarea populaţiei.

În iarna 2012, când temperaturile au fost foarte scăzute, alimentarea populaţiei a putut fi asigurată prin majorarea importurilor şi prin întreruperea livrărilor către marii consumatori industriali de gaze.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...