Ponta nu vrea să spună dacă demisionează în cazul în care teza de doctorat este dovedită ca plagiat

Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, nu a dorit să precizeze dacă va demisiona în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat, spunând că în ultimele două zile s-a concentrat doar pe agenda Consiliului European şi că problemele interne le va comenta în ţară.
Economica.net - vin, 29 iun. 2012, 13:51
Ponta nu vrea să spună dacă demisionează în cazul în care teza de doctorat este dovedită ca plagiat

El nu a dorit nici să răspundă dacă i se pare oportună dizolvarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

„De ieri începând am fost în cadrul Consiliului European şi toată energia şi atenţia mea au fost concentrate asupra bunei reprezentări a României. Nu doresc şi nu ştiu să comentez în acest moment ce s-a întâmplat acasă cât timp eram în Consiliul European”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Într-un interviu acordat publicaţiei „El Pais”, şeful Guvernului este citat spunând că îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat şi cu siguranţă se „va retrage” şi răspunde afirmativ la întrebarea dacă va demisiona în acest caz.

El spune că această problemă a apărut ca urmare a conflictului existent între el şi preşedinte pe tema prezenţei la Consiliul European.

„Am început teza în 1999 şi, de atunci, am fost ministru în guverne diferite, vicepreşedinte al Parlamentului şi sunt liderul partidului de doi ani. Am respectat toate regulile existente în România. Am cerut Comisiei de etică din cadrul Ministerului Educaţiei să verifice lucrarea mea şi sunt convins că se va demonstra că nu sunt vinovat de plagiat. Din păcate, este vorba de un atac politic din partea preşedintelui, după ce mi-am anunţat dreptul de a fi prezent la Bruxelles”, spune Ponta.

Întrebat ce va face dacă acea comisie va da verdictul că a plagiat, Ponta este citat spunând: „Atunci, cu siguranţă că mă voi retrage”.

După ce jurnalistul completează răspunsul spunând „Demisia…”, Ponta este citat confirmând această variantă.

„Da. Îmi asum responsabilitatea, dar consider că am fost acuzat dintr-un motiv politic şi, în plus, nu au dorit să asculte punctul meu de vedere”, afirmă Ponta.

Posibilul plagiat al lui Victor Ponta trebuia să fie analizat, vineri, în şedinţa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, deşi joi Consiliul General în actuala formulă a fost desfiinţat printr-un ordin al ministrului Educaţiei.

Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) au fost convocaţi la şedinţă, vineri, deşi printr-un ordin de ministru emis joi a fost desfiinţat Consiliul General, după ce conducerea nu a prezentat ministrului Educaţiei raportul de activitate solicitat.

Ministrul interimar al Educaţiei a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că printr-o adresă trimisă în 21 iunie Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-a solicitat conducerii să comunice în scris, până în 28 iunie, raportul privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici şi numărul controalelor efectuate în universităţi privind modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare, numărul sesizărilor primite şi analizate, poziţia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numărul tezelor de doctorat analizate.

Întrucât până joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiinţat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusă mărirea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceştia să fie reprezentanţi de la toate universităţile, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Liviu Pop.

În Monitorul Oficial a fost publicat, vineri, ordinul ministrului interimar al Educaţiei. Liviu Pop, privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi noua structură a acestuia.

La intrarea în vigoare a acestui act sunt abrogate Ordinul ministrului Educaţiei 3760/2011 privind componenţa Consiliului General al CNATDCU, Ordinul ministrului Educaţiei 3.504/2012 privind aprobarea Regulamentului de funcţionare a CNATDCU în vederea validării tezelor de doctorat şi Ordinul ministrului Educaţiei nr. 3.759/2011 privind aprobarea Regulamentul de organizare şi funcţionare a CNATDCU şi a structurii acestuia.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a venit, vineri, la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care ia în discuţie posibilul plagiat al lui Victor Ponta.

La Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a ajuns şi Corpul de control al ministrului Educaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele motive de......
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea a 42 km
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea în Guvern a unui proiect de act normativ privind ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte ...
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...