Ponta: POS Transporturi va fi deblocat, acceptând corecţii financiare şi amendă

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Mioveni, că Programul Operaţional Sectorial (POS) Transporturi în care este inclusă realizarea tronsonului de autostradă Nădlac-Arad va fi deblocat, însă România va trebui să accepte corecţii financiare şi să plătească amendă.
Economica.net - mar, 04 dec. 2012, 17:13
Ponta: POS Transporturi va fi deblocat, acceptând corecţii financiare şi amendă

„Ceea ce este foarte rău este faptul că, pornind de la acest proiect, POS Transporturi a fost suspendat. Îl vom debloca, acceptând însă corecţii financiare, ca şi la celelalte programe deblocate.(…) Greşelile făcute de doamna ministru care a aprobat proiectul şi mai departe de toţi ceilalţi implicaţi ne costă, deocamdată, 20 de milioane de euro şi un program suspendat. Îl deblocăm, plătim amenda şi mergem mai departe, dar e bine să ştim”, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta, la Mioveni, judeţul Argeş.

Primul-ministru a mai precizat că se vor rezilia contractele de execuţie şi în cazul altor proiecte finanţate cu bani europeni dacă se vor constata nereguli.

„Rezilierea contractului privind Nădlac-Arad, finanţat din Programul Operaţional Sectorial Transporturi, s-a făcut pe baza constatărilor Direcţiei de Luptă Antifraudă, transmise mai departe către DNA, motiv pentru care directorul general al CNADNR a luat această măsură. Dacă există orice altă suspiciune pentru orice alt program se va proceda în acelaşi mod”, a conchis Victor Ponta.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nadlac-Arad, încheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache (n.r. – arestat preventiv, duminică, de Tribunalul Bucureşti, pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, delapidare, fals în înscrisuri şi spălare de bani), motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

La mijlocul lunii noiembrie, Victor Ponta o acuza pe fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu că este vinovată de blocarea POS Transporturi, prin „acordarea în mod ilegal” a contractului pentru autostrada Nădlac-Arad.

La începutul lunii noiembrie, premierul Ponta anunţa, confirmând informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX, că proiectul de construcţie a autostrăzii Arad-Nădlac, finanţat şi de Uniunea Europeană, a fost licitat în condiţii considerate de Comisia Europeană ca fiind greşite şi că din acest motiv este posibilă rezilierea contractului şi organizarea unei noi licitaţii.

MEDIAFAX a anunţat încă din luna iulie că oficialii Comisiei Europene pregătesc o scrisoare de întrerupere a uneia din plăţile solicitate de către CNADNR pentru un contract de construcţie a autostrăzii Arad-Nădlac în contextul în care au fost identificate „iregularităţi şi suspiciuni de fraudă”.

Construcţia autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărţită în două loturi, pe o distanţă totală de apropae 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea revine companiei germane Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

Finanţarea este asigurată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Lucrările au început în toamna anului trecut, termenul de finalizare a ambelor tronsoane ale Autostrăzii Nădlac-Arad fiind anul 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...