1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Ponta: Privatizarea Oltchim a eşuat. Se va relua anul viitor

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că privatizarea Oltchim a eşuat şi că guvernul caută investitori serioşi pentru combinatul de la Râmnicu Vâlcea.

24 sep, 2012 | Mediafax
(update 24 sep, 2012 22:36) Itar-Tass: Victor Ponta invită investitori ruşi la Oltchim
Premierul Victor Ponta a invitat investitorii ruşi la privatizarea combinatului chimic Oltchim, comentează pagina online a agenţiei de presă Itar-Tass.

"Mi-aş fi dorit ca şi la Olchim să fi avut un mare investitor din Rusia" fiindcă "mă gândesc în primul rând, la siguranţa locurilor de muncă" şi mai puţin la "spectacole mediatice", scrie Itar-Tass, parafrazând declaraţiile lui Victor Ponta de la Slatina.

Aceste declaraţii au fost făcute ca urmare a scandalului izbucnit în jurul privatizării combinatului chimic Oltchim, scandal care a "erupt", potrivit Itar-Tass, odată ce magnatul media Dan Diaconescu "a refuzat să semneze astăzi contractul".
(update 24 sep, 2012 22:33) Preşedinţia: Privatizarea Oltchim nu e inclusă pe agenda CSAT, neexistând solicitare a Guvernului
Privatizarea Oltchim nu a făcut obiectul niciunei analize în CSAT şi nu a fost inclusă pe ordinea de şedinţă a viitoarei reuniuni a Consiliului, neexistând nicio solicitare a Guvernului în acest sens, informează Preşedinţia.

"Referitor la informaţia transmisă de mass-media luni, 24 septembrie 2012, privind trecerea pe ordinea de şedinţă a viitoarei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a subiectului privatizării Oltchim, Administrația Prezidențială face următoarele precizări: - privatizarea Oltchim nu a făcut obiectul niciunei analize în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi nici nu a fost inclus pe ordinea de şedinţă a viitoarei reuniuni a CSAT, neexistând nicio solicitare a Guvernului în acest sens", se arată într-o precizare a Preşedinţiei remisă luni.
(update 24 sep, 2012 16:58) Dan Diaconescu a reluat negocierile
Dan Diaconescu a reluat negocierile cu autorităţile statului, informează România TV.
(update 24 sep, 2012 16:30) Angajaţii Oltchim îşi vor primi în continuare salariile
Premierul Victor Ponta a dat asigurări, luni, că angajaţii Oltchim îşi vor primi în continuare salariile, el arătând că "circul" privatizării companiei trebuie să înceteze şi că Guvernul va veni cu un plan pentru următoarele şase luni, astfel încât combinatul să fie salvat.El a arătat că începând "circul" privatizării Oltchim trebuie să înceteze. "De azi circul trebuie să înceteze. De azi luăm act de faptul că cineva şi-a bătut joc de oamenii de la Oltchim, că altcineva, Videanu şi ai lui, l-au băgat în faţă pe domnul Dan Diaconescu sperând să-şi acopere fraudele de acolo, şi că de azi începând vom lua măsuri – noi transmitem, sigur, către Parchet, când are timp Parchetul să se ocupe de lucrurile astea - şi de asemenea, venim cu planul pentru următoarele şase luni în aşa fel încât să salvăm combinatul", a spus Ponta.Întrebat dacă Guvernul îşi asumă plata salariilor angajaţilor pentru următoarele şase luni, până se reia procedura de privatizare, Ponta a precizat că managementul Oltchim plăteşte salariile, iar Guvernul a ajutat până în acest moment, urmând să acorde sprijin şi în perioada următoare.


(update 24 sep, 2012 16:15) Avocaţii lui Diaconescu cer OPSPI informaţii de ordin fiscal şi stadiul litigiilor Oltchim

Avocaţii lui Dan Diaconescu au cerut OPSPI date suplimentare privind Oltchim, precum informaţii de ordin fiscal şi stagiul litigiilor în care este implicat combinatul chimic, discuţiile privind contractul de privatizare a Oltchim fiind suspendate pentru o oră şi jumătate."Am cerut OPSPI o pauză de o oră şi jumătate, timp în care ei trebuie să ne dea date fiscale şi stagiul litigiilor Oltchim. Avem nevoie şi de informaţii de la organele de control", a declarat avocatul Daniel Fenechiu, reprezentant legal al lui Dan Diaconescu.


(update 24 sep, 2012 16:09) Ruşii de la TISE rămân interesaţi de Oltchim
Compania rusă TISE rămâne interesată de Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), deşi s-a retras în ultimul moment din licitaţia pentru preluarea combinatului, şi ar putea asigura funcţionarea Oltchim în viitor, a declarat, luni, premierul Victor Ponta."A existat o mare companie din Rusia, compania TISE. Acesta s-a retras în ultmiul moment - avem scrisoarea de la ei - probabil nedorind să intre în acest joc şi politic declanşat de domnul Diaconescu (Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, n.r.). Dar această companie, în scrisoarea pe care ne-a adresat-o, ne-a spus foarte clar că în acest moment nu mai vrea să participe, dar rămâne interesată", a spus Ponta.El a precizat că TISE poate asiga funcţionarea Oltchim în viitor."Nu sunt multe companii care pot să facă lucrul ăsta. Aici vorbim de sute de milioane de euro care trebuie investiţi pentru că avem acordul cu OMV, de vânzare către viitorul acţionar al Oltchimului, de vânzare a Arpechimului, însă şi acolo e vorba de foarte mulţi bani. Deci e vorba de o operaţiune foarte serioasă", a spus Ponta.Producătorul rus de energie electrică TISE (Technologies, Investments, Services, Energy), cu capital majoritar de stat, a fost înfiinţat la Moscova în 2003, având ca acţionari companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, ultima subsidiară a Gazprom.TISE a depus în aprilie o ofertă neangajantă pentru participarea la privatizarea Oltchim, alături de PCC SE (Germania), Pegamont Ploieşti şi Aisa Invest din Cluj, dar nu s-a mai prezentat la licitaţie.


(update 24 sep, 2012 16:05) Ponta: FMI ne va sprijini să continuăm proiectul de asanare şi însănătoşire a Oltchim
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, întrebat dacă a discutat cu FMI o derogare pentru reluarea privatizării Oltchim peste şase luni, că Fondul a transmis că a fost foarte important de dat semnalul de voinţă politică pentru a face privatizarea."Cei de la FMI ne-au spus foarte clar că era important de dat semnalul de voinţă politică pentru că, până acum, în ultimii ani au fost minţiţi de fiecare dată. Problema Oltchimului nu a a părut în vara asta. Problema Oltchimului care este în pierdere şi primeşte mereu bani de la stat este din 2007, prima dată, dar în 2009 s-a accentuat", a spus Ponta, întrebat dacă a discutat cu FMI despre amânarea privatizării Oltchim pentru începutul anului 2013, solicitând o derogare în acest sens.Ponta a spus că Guvernul său a dat dovadă de voinţă politică, arătând că FMI va sprijini Executivul să continue privatizarea Oltchim."De fiecare dată (FMI, n.r.) a fost minţit de către Guvern. Niciodată guvernele PDL nu au mers mai departe cu pasul spre privatizare şi cu înlocuirea conducerii faimoase a domnului Roibu. De data asta noi am dat dovadă de voinţă politică şi atunci cei de la FMI ne vor sprijini să continuăm şi să ducem până la bun sfârşit acest proiect de asanare şi de însănătoşire a Oltchimului", a spus Ponta.

(update 24 sep, 2012 16:00) Procedurile privatizării Oltchim au fost stabilite de consultant, PricewaterhouseCoopers
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că procedurile de privatizare la Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au fost stabilite de consultant, compania de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, selectată înainte de instalarea cabinetului său.El a fost întrebat de un jurnalist dacă poate să spună de ce în privatizarea Oltchim nu au fost instituite criterii de bonitate şi de eligibilitate pentru participanţi."Nu, şi nici nu trebuie să vă spun eu lucrul ăsta. După cum ştiţi foarte bine, şi o să am astăzi, de altfel, mai târziu, o întâlnire cu ministrul Economiei, domnia sa trebuie să vă prezinte foarte clar momentul în care a fost selectat consultantul - dacă nu mă înşel, o să verific azi, dar consultantul a fost selectat înainte chiar de instaurarea Guvernului pe care eu îl conduc - şi modul în care consultantul - din nou, dacă informaţiile mele sunt corecte, PricewaterhouseCoopers - cum a stabilit exact procedurile", a răspuns Ponta.Premierul a precizat că Guvernul său nu a vrut să ia o decizie în acest domeniu pe criterii politice, ci pe criterii economice şi pe criterii stabilite de consultant.Întrebat dacă Guvernul va lua măsuri pentru că ce s-a întâmplat la Oltchim să nu se repete şi la CFR Marfă, Ponta a spus: "Consultanţii sunt cei care stabilesc procedurile. A fost un consultant prestigious, ca să spun aşa, şi o să verifit să vă spun azi, am impresia că a fost stabilit chiar înainte. Acum Ministerul Economiei trebuie să le ceară consultanţilor să ţină cont de experienţă. Nu s-a mai întâmplat până acum aşa ceva, un gen de escrocherie din aceasta politică. Asta e, învăţăm din experienţe".


Premierul Victor Ponta a declarat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.

Premierul a declarat, răspunzând unei întrebări, că privatizarea Oltchim va fi reluată la începutul anului viitor, el precizând că nu poate rămâne statul acţionar la combinat, fiind nevoie de un partener strategic puternic.

"După ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a activa ca acţionat majoritar la Oltchim, Guvernul va aproba măsurile pentru a menţine combinatul şi pentru a intra într-o procedură specială prin care să se salveze locurile de muncă, urmând a se găsi un investitor serios", a mai declarat Victor Ponta.

"Faptul că se dovedeşte, ceea ce, de altfel, am avertizat de ceva timp - că totul este doar o încercare de a acoperi fraudele comise în ultmii ani cu sprijinul Guvernului PDL şi că domnul Diaconescu a intrat în această operaţiune de ascundere a fraudelor - e real. Şi atunci, în mod sigur, după ce se epuizează cât mai rapid toate procedurile prin care constatăm că aşa-zisul câştigător de fapt nu a avut nici banii, nici intenţia de a deveni acţionar şi de a activa în calitate de proprietar majoritar la Oltchim, împreună cu Ministerul Economiei, în cadrul şedinţei de Guvern, vom aproba măsurile pentru viitor în aşa fel combinatul să intre într-o procedură specială prin care să salvăm locurile de muncă, să repornim activitatea şi, într-adevăr, în cel mai scurt timp, să găsim un investor serios", a spus Ponta.

Premierul a precizat că privatizarea Oltchim va fi pregătită pentru începutul anului viitor.

"Acum, Oltchim a devenit un loc în jurul căruia roiesc tot felul de oameni cu interese politice, fie că e domnul Dan Diaconescu, fie că sunt alţi oameni, care habar nu au despre ce e vorba, fie că e vorba de Videanu, care încearcă să-şi acopere urmele. Problema noastră este de a îndepărta tot acest roi de profitori şi de a salva Oltchim, ca şi societate comercială şi de a pregăti practic probabil la începutul anului viitor, o privatizare de succes cu o companie capabilă să ţină combinatul în funcţiune şi să-l facă să funcţioneze profitabil într-un termen rezonabil", a spus Ponta.

El a susţinut că eşecul privatizării Oltchim nu este vina Guvernului, care s-a obligat să încerce să privatizeze compania în septembrie, în baza prevederilor contractuale cu FMI semnate de fostul Executiv.

"Aşa fusese trecut în discuţiile iniţiale cu FMI, de către fostul Guvern. Noi ne-am obligat că vom încerca o privatizare în luna septembrie. Faptul că a eşuat nu este vina noastră", a spus Ponta.

Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.

"Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim", a declarat luni Dan Diaconescu, la ieşirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii OPSPI în vederea încheierii contactului de privatizare a Oltchim.

Diaconescu a adăugat că avocaţii săi au rămas în sediul Ministerului Economiei pentru lămurirea situaţiei şi că după ce acest contract va fi încheiat el va vinde acţiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetăţeni "probabil, la preţul de pe bursă".

Diaconescu a mai spus că termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecării licitaţiei.

Câştigătorul licitaţiei anunţa luni de dimineaţă că vrea să semneze în cursul zilei contractul cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi că banii să intre imediat în conturile companiei, pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru.

La rândul său, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat că este pregătit ca semnarea contractului să aibă loc luni.

Diaconescu şi Vulpescu aveau vineri, după licitaţie, opinii diferite privind momentul semnării contractului. Astfel, şeful OPSPI îi comunicase lui Diaconescu că speră să semeneze luni contractul, dar câştigătorul licitaţiei spunea că trebuie să studieze acordul, fără să ofere un termen concret pentru semnare.

Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Chiţoiu: Contractul se mai poate negocia, dar nu fundamental

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că Dan Diaconescu nu a înregistrat datorii la stat pe numele său şi are "cazier judiciar alb", iar contractul pentru privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) se poate modifica, dar nu în mod fundamental.

Chiţoiu a fost întrebat de ce nu au fost puse condiţii de eligibilitate la licitaţia pentru Oltchim, ministrul precizând că acest lucru s-a întâmplat într-o anumită măsură, însă nu puteau fi impuse condiţii suplimentare din cauza normelor europene.

În ceea ce priveşte datoriile către stat ale lui Dan Diaconescu, ministrul Economiei a menţionat că certificatul de obligaţii fiscale pe numele acestuia figurează cu zero şi are "cazier judiciar alb".

MRU: Guvernul a încălcat la Oltchim memorandumul de privatizare şi scrisoarea de intenţie cu FMI

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, că este sceptic cu privire la succesul privatizării Oltchim, arătând că Guvernul a încălcat atât memorandumul de privatizare pe care l-a aprobat, precum şi scrisoarea de intenţie cu FMI şi CE privind necesitatea unui investitor strategic.

"Personal, sunt destul de sceptic că un asemenea proces de privatizare, indiferent de felul în care a fost condus şi modul cum a fost făcut auditul iniţial, are şanse de succes. Aş dori să pot fi infirmat. Problema cea mare ţine în primul rând de felul cum a fost respectat memorandumul de privatizare al Oltchim, aprobat acum aproape o lună de Guvern, care spune că Oltchim se vinde la pachet cu datoriile către AVAS şi Electrica Furnizare. (...) Oltchim pare să fi fost cumpărat fără creanţe, care rămân în continuare în proprietatea statului, şi acesta este un prim semn de întrebare pe care îl avem faţă de chestiunea în discuţie", a spus Ungureanu, într-o conferinţă de presă la sediul partidului Forţa Civică.

El a adăugat că, "dacă statul face convenţia creanţelor în acţiuni, dacă ar mai avea timp să facă convenţia în acţiuni, nu pot fi iniţiate litigii judiciare în vederea anulării acesteia".

"Şi asta pentru că, întâmplându-se aşa ceva, statul ar deţine 98% din Oltchim", a evidenţiat el.

Dan Diaconescu: Îl somez pe Ponta să-mi dea acţiunile de la Oltchim. Eu i-am arătat banii

Patronul OTV Dan Diaconescu a declarat, luni, că, din punctul său de vedere, a demonstrat că are banii pentru Oltchim şi i-a cerut lui Victor Ponta să-i înmâneze acţiunile combinatului.

"Îl somez pe primul-ministru Victor Ponta să semneze contractul de privatizare, au mai rămas nouă zile în care poate semna - să nu mai folosească şiretlicul de astăzi, să vină cu un contract cu 'puncte-puncte' şi cu spaţii goale şi fără paragrafe şi fără anexe. Îl somez de asemenea pe domnul Ponta să-mi dea acţiunile, pentru că eu am plătit deja, am arătat banii, am garantat banii, se poate spune că i-am şi plătit, fiindcă am blocat banii pentru acest proiect - 45 de milioane de euro m-a costat ca să demonstrez o escrocherie a politicienilor din actuala clasă politică. Escrocheria este următoarea: falimentarea Oltchimului, au adus Oltchimul în stare de faliment şi l-au închis cu o lună înainte de privatizare", a spus Dan Diaconescu, la ieşirea din sediul Judecătoriei, unde a fost prezent la procesul în care este acuzat de şantaj.

Acesta a mai acuzat Guvernul că nu a făcut conversia de acţiuni cum le-a cerut FMI, nu a recalculat datoria către AVAS cum a cerut Comisia Europeană şi de asemenea nu au oferit cumpărătorului de la Oltchim şi şansa de a cumpăra Arpechim şi celelalte obiective din industria petrochimică.

"Din toate aceste motive, îi rog încă o dată pe guvernanţi, care ar fi trebuit să salute această privatizare de succes şi să se bucure că au primit 41 de milioane în plus faţă de ce le-a oferit polonezul şi să ne acorde facilităţi pe care le-au acordat tuturor investitorilor străini de până acum în România: Mittal, Petromidia, Renault, Ford - cu toţii au primit facilităţi de plată, cu toţii au fost ajutaţi. Noi suntem singurii pe care Guvernul ne ameninţă cu puşcăria după ce ne-am permis să le stricăm jucăria şi să cumpărăm cu un preţ mai mare decât polonezul se pregătea să cumpere", a afirmat Diaconescu.

El a precizat că doreşte să reia producţia la Oltchim, în timp ce contracandidaţii săi urmăreau să închidă combinatul şi să dea oamenii afară.


loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO