Ponta: RAAN, una dintre cele mai dificile probleme moştenite. Nu vor fi menţinuţi toţi angajaţii

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin este "una dintre cele mai dificile probleme moştenite din trecut", susţinând că în prezent "grija" autorităţilor sunt angajaţii, care însă nu vor putea fi menţinuţi toţi.
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 14:24
Ponta: RAAN, una dintre cele mai dificile probleme moştenite. Nu vor fi menţinuţi toţi angajaţii

„Problema RAAN este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai importante şi mai dificile probleme moştenite din trecut. Dacă s-ar fi luat măsuri de pregătire şi de restructurare încă din 2009, 2010, 2011, ar fi fost mai uşor. Acum trebuie să avem grijă de oameni. Sigur n-o să se poată să rămână toţi acolo, trebuie să vedem până la sfârşitul anului dacă reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă mai reprezintă un proiect viabil. Noi le-am scos, dar nu vin investitori, este vorba de câteva miliarde de euro.

Va fi o problemă pe care trebuie să o gestionăm, dar sunt foarte supărat pe cei care în 2009, 2010, 2011 şi 2012 n-au spus exact ce trebuie, că putem să facem şi alte investiţii, puteam să facem o reorganizare care să salveze cât mai multe locuri de muncă. Acum a lăsat boala să se accentueze şi trebuie să gestionăm noi”, a spus Victor Ponta, la Drobeta Turnu Severin, la Conferinţa Judeţeană a Organizaţiei PSD Mehedinţi pentru alegerea preşedintelui filialei.

Victor Ponta a participat, joi, la Drobeta Turnu Severin, la Conferinţa Judeţeană a PSD Mehedinţi pentru alegerea preşedintelui organizaţiei, singurul candidat fiind şeful Consiliului Judeţean, Adrian Duicu.

Înainte de Conferinţa Judeţeană, Ponta a participat la o întâlnire cu primarii din judeţul Mehedinţi, la sediul Consiliului Judeţean, unde a fost întâmpinat de trei protestatari, doi bărbaţi şi o femeie, care l-au huiduit şi au afişat pancarte cu mesajele: „Ţara asta mult îndură, noi tăcem cu toţi din gură”, „Daţi-ne ţara înapoi”, „Mult dezmăţ pe banii noştrii. Cât vom mai răbda ca proştii”, „Dacă am fost cu voi, voi să fiţi cu noi”, „Dacă moare haiducia, creşte-n urmă sărăcia, se întinde boieria şi ne fură iar moşia”.

De asemenea, la intrarea în sediul CJ, un tânăr l-a huiduit pe Ponta şi i-a cerut locuri de muncă, protestatarul fiind ridicat de jandarmi, legitimat şi scos afară din clădire.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin se află în prezent în proces de reorganizare, iar în ultimele luni s-a discutat despre închiderea combinatului de apă grea, Romag Prod, unde lucrează aproximativ 1.400 de oameni, în condiţiile în care nu s-au găsit investitori pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care să preia producţia de apă grea de pe platforma RAAN.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, recent, că, după ce a analizat situaţia, şi-a dat seama că la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare s-a făcut „un jaf de proporţii”, acuzând conducerea regiei de „lipsă totală de management”.

„Un jaf de proporţii cum nu mi-am putut imagina. O lipsă totală de management, un management mediocru, un management care nu a dorit să pună această companie pe criterii de eficienţă”, afirma Constantin Niţă.

Ministrul delegat pentru Energie şi-a argumentat declaraţia cu privire la managementul defectuos de la RAAN prin faptul că structura de conducere, care are peste 200 de angajaţi, menţine contracte păguboase.

Referitor la contractele păguboase, ministrul delegat pentru Energie a dat ca exemplu o licitaţie de construire a unei intalaţii de evacuare a zgurii şi cenuşii în şlam dens, pe platforma Romag Termo, lucrare care a fost câştigată şi începută în 2009, de societatea Confort S.A., firmă deţinută de omul de afaceri Georgică Cornu, şi al cărei preţ s-a dublat, deşi nu a fost terminată până în prezent.

În scopul scăderii cheltuielilor la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Constantin Niţă a mai spus că se va rezilia contractul de pază pe care unitatea îl are cu firma deţinută de familia directorului Poliţiei Locale, Constantin Micşoniu, în valoare de un milion de euro pe an, urmând ca de paza Regiei să se ocupe angajaţii Regiei.

„Nu mai vorbim despre gestionarea intrărilor de cărbune, o vraişte totală. Secretarul de stat s-a plimbat săptămâna trecută prin mine, prin depozitul de cărbune. Nu l-a întrebat nimeni nimic şi plătim 160 de oameni de pază. Este de neacceptat un asemenea mod de a conduce o asemenea regie. De ce trebuie să facem pază pe 150 de oameni de la o societate, nu ştiu care… De ce nu o facem cu ai noştri, oamenii de acolo dacă tot vrem să-i disponibilizăm, de exemplu”, mai spunea Niţă.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă va fi demisă conducerea RAAN, Niţă a spus: „Deocamdată nu, după ce finalizăm toată analiza… dar vin clipe şi mai grele”.

Directorul general al RAAN, Gheorghe Dulcea, este unul dintre cei mai vechi directori ai unităţii, el ocupând până în 2001 funcţia de director economic, după care a fost numit director general odată cu schimbarea Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Terminalul petrolier de la Ceyhan din Turcia, capătul unei importate conducte de petrol, și-a întrerupt operațiunile din cauza cutremurelor
Terminalul petrolier de la Ceyhan din Turcia, capătul unei importate conducte de petrol, și-a întrerupt operațiunile ...
Terminalul petrolier Ceyhan din sudul Turciei și-a întrerupt operațiunile după cutremurul devastator care a avut loc luni dimineață în Turcia și Siria, a anunțat agenția de transport......
Compania Transgaz e pregătită să trimită în Turcia echipe tehnice de intervenție, care să ajute la remedierea avariilor provocate de cutremure
Compania Transgaz e pregătită să trimită în Turcia echipe tehnice de intervenție, care să ajute la remedierea avariilor ...
Transgaz îşi manifestă întreaga disponibilitate ca echipele sale tehnice de intervenţie să ajute compania Botas, care ...
Americanii au recuperat primele resturi ale balonului de spionaj chinezesc pe care l-au doborât sâmbătă. Acestea nu vor fi restituite Beijingului
Americanii au recuperat primele resturi ale balonului de spionaj chinezesc pe care l-au doborât sâmbătă. Acestea nu vor ...
Statele Unite au recuperat primele resturi ale presupusului balon de recunoaştere chinez doborât sâmbătă, a declarat ...
Un nou magazin Calvin Klein Jeans a fost deschis în Băneasa Shopping City
Un nou magazin Calvin Klein Jeans a fost deschis în Băneasa Shopping City
Rețeaua Sarkk din România continuă să se dezvolte odată cu deschiderea noului magazin Calvin Klein Jeans din Băneasa ...