Ponta reia ideea impozitării suplimentare a salariilor pentru directorii din companiile de stat

Premierul Victor Ponta a reluat ideea că directorii unor companii de stat, care câştigă salarii de circa 13.000-14.000 de lei, ar trebui impozitaţi suplimentar în condiţiile în care un medic rezident sau un profesor debutant sunt remuneraţi lunar cu doar 1.100 lei.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 12:02
Ponta reia ideea impozitării suplimentare a salariilor pentru directorii din companiile de stat

Ideea a fost reluată de premier în şedinţa de marţi a Guvernului, după ce a prezentat, ca exemplu, faptul că salariile directorilor Romgaz, Nuclearlectrica şi Hidroserv ajung la 13.000-14.000 lei, Ponta spunându-le ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, că trebuie găsită o soluţie.

„Poate reuşiţi, domnul ministru Chiţoiu şi domnul ministru Niţă, să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă, sigur, sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce, la banii ăştia aş lupta şi eu! Eu ştiam că sindicatele se ocupă de sindicalişti, nu să-i apere pe directori. Noi trăim într-o ţară cu totul şi cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie plătiţi bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiţi mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care e de vreo cinci ori cât al dumneavoastră, care, teoretic, sunteţi responsabili de ei. Nu vorbesc de manageri privaţi”, a spus Ponta.

În acest context, premierul a apreciat că ar trebui găsită o soluţie pentru impozitarea suplimentară a acestor salarii.

„E o pâine foarte albă la stat, dar poate au şi perfomanţă cu această ocazie şi poate reuşim să mai impozităm într-un fel sau altul, că cred că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condiţiile în care un profesor sau medic îl angajăm acum cu 1.100 lei, un medic rezident, şi 14.000 lei, un director la…. Da, chiar cred că suntem o ţară în care nu punem valorile în ordinea corectă”, a spus premierul.

După această declaraţie, Guvernul a prezentat public lista salariilor nete la nivel maxim, pentru luna martie, ale directorilor din companiile de stat din sectorul energetic, în care sunt indicate remuneraţii ce ajung până la 4.693 lei şi 18.000 lei.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior, în mai multe rânduri, că bugetarii cu salarii de peste 4.000 lei ar trebui taxaţi, cu o taxă de „solidaritate” de 10% aplicată asupra diferenţei ce depăşeşte această valoare, iar cu banii astfel strânşi să fie acoperite proiecte sociale, precum recalcularea pensiilor militare.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat însă că PNL se opune „categoric” introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, susţinută de premierul Victor Ponta, precizând că eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.

În aceste condiţii, premierul a arătat că aşteaptă de la ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu o soluţie în privinţa banilor pentru pensiile militarilor, dar că că subiectul taxei de solidaritate de 10% urmează să mai fie analizat, precizând că le-a transmis partenerilor din USL să nu vină la rectificarea bugetară cu solicitări de sume suplimentare dacă se opun acestei propuneri.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...