Ponta: Rezultatele CE ale verificării unor programe nu vor fi îmbucurătoare

Rezultatele care vor fi anunţate de Comisia Europeană în urma verificării modului de derulare a mai multor programe cu finanţare comunitară nu vor fi îmbucurătoare, iar România va trebui să accepte corecţii financiare, care ajung şi la 175 milioane euro în cazul POSDRU, a declarat premierul Ponta.
Economica.net - mie, 24 oct. 2012, 14:17
Ponta: Rezultatele CE ale verificării unor programe nu vor fi îmbucurătoare

El a precizat că a discutat, miercuri, despre acest subiect cu Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regională.

„Vom primi rezultatele oficiale ale auditurilor, rezultate care nu sunt îmbucurătoare pentru ce s-a derulat între 2009-2011, iar soluţia, alături de măsurile care s-au luat deja pentru îmbunătăţirea sistemului de accesare, va fi din partea României de acceptare a unor corecţii financiare pe care, odată ce le considerăm din partea română ca fiind acceptabile, putem să ajungem la deblocarea efectivă a programelor”, a spus Ponta.

Potrivit acestuia, sumele reprezentând corecţii financiare nu vor fi pierdute, ci pot fi realocate pentru alte programe.

Pentru programul POSDRU, de exemplu, corecţia financiară va reprezenta o sumă totală de 175 milioane euro, care va fi suportată din buget.

Premierul a declarat anterior că nu a fost încă anunţat oficial de presuspendarea unor programe finanţate de UE şi că nu înţelege „marea fericire morbidă” a foştilor guvernanţi, având în vedere că problemele rezultă din modul de derulare a programelor în 2011-2012, în mandatul fostului Guvern.

„Nu avem încă nicio comunicare oficială, întâi se comunică pe surse la presa din România. Eu nu înţeleg care este marea fericire, văd o mare fericire la colegii noştri care au fost la guvernare până în luna mai, că se presuspendă fonduri. Programele, dacă vor fi în procedură de presuspendare, vor fi pentru auditurile din 2011-2012. Nu ştiu care e marea fericire că acum ni se iau banii din cauza greşelilor lor, este un gen de fericire morbidă pe care nu pot să o înţeleg”, a spus Ponta în şedinţa de guvern.

Comisia Europeană va notifica Guvernul, joi, privind intrarea în procedura de presuspendare a programelor operaţionale pentru Tranporturi şi Competitivitate Economică, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse europene convergente.

Notificarea va veni sub forma unor scrisori adresate de comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, în care se va face referire la toate cele patru programe operaţionale- transporturi, competivitatea, regional şi mediu pentru care Comisia Europeană a întrerupt plăţile la 1 iulie, în vederea efectuării auditurilor.

Scrisorile vor fi trimise Guvernului, prin intermediul Reprezentanţei României pe lângă UE de la Bruxelles, iar după confirmarea primirii acestora va urma şi anunţul public din partea Comisiei Europene.

Potrivit surselor menţionate, două programe, Transporturi şi Competitivitate Economică, vor intra în procedura de presuspendare, ceea ce înseamnă că blocarea plăţilor va continua pentru încă două luni, putând fi reluate numai după ce partea română va remedia deficienţele constatate de Comisia Europeană, în urma auditurilor efectuate de Autoritatea Română de Audit şi misiunile de experţi de la Bruxelles.

Totodată, procedura de presuspendare ar putea fi decisă şi pentru încă unul dintre celelalte două programe – regional sau mediu, numai pentru unul dintre cele două existând certitudinea că vor fi reluate plăţile.

Programul pentru Transporturi beneficiază pentru exerciţiul financiar 2007-2013 de o alocare de 5,7 miliarde de euro fonduri europene, dintre care au fost rambursaţi efectiv de către Comisia Europeană numai 295 milioane euro (rată de absorbţie reală 6,46%). Programul pentru Competitivitate are alocate 2,55 miliarde de euro, fiind reuşită absorbţia reală a numai 173 milioane euro (6,77%).

De asemenea, pentru POSDRU a fost anunţată de către Comisia Europeană intrarea în faza de presuspendare încă din august, însă ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, previziona că plăţile ar putea fi reluate abia în decembrie.

CE analizează situaţia Programelor Operaţionale Sectoriale (POS) derulate de România şi are în vedere o decizie de presuspendare, luând în calcul toate variantele, respectiv presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre aceste programe sau doar a unor axe prioritare, a informat săptămâna trecută MEDIAFAX, citând surse oficiale.

Potrivit sursei citate, avertismentul privind presuspendarea plăţilor CE a fost transmis autorităţilor române în septembrie de către Angela Martinez-Sarasola, sefa Unităţii pentru România din cadrul DG REGIO, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.

Orban a declarat în urmă cu o săptămână că partea română se aşteaptă să fie reluate în perioada următoare de către Comisia Europeană rambursările pentru „cel puţin unul” dintre cele patru programe cu plăţile întrerupte.

„Deocamdată, nu vreau să anticipez în niciun fel deciziile CE, dar ne aşteptăm cel puţin pentru un program plăţile să fie reluate”, a declarat Orban.

El a arătat că în aceste condiţii nu poate face niciun fel de estimare referitoare la cât se va ridica în 2012 rata de absorbţie reală, adică rambursările efectuate de către Comisia Europeană.

„În ceea ce priveşte transferurile de la bugetul UE către bugetul naţional, sigur, aici nu pot să fac niciun fel de estimare, totul depinde de deciziile Comisiei Europene, de deblocarea anumitor programe şi de câţi bani mai rămân la bugetul UE într-un anumit moment”, a spus Orban.

El a arătat că ţinta de 20% asumată pentru 2012 privind rata de absorbţie ar mai putea fi atinsă doar în ceea ce priveşte transmiterea cererilor de rambursare către Comisie, nu şi la nivelul plăţilor de la Bruxelles către Bucureşti.

Creşterea ratei de absorbţie reală a fondurilor structurale şi de coeziune fost, în luna septembrie, de doar 0,01%. Potrivit statisticii publicate de MAEur, la 30 septembrie rata de absorbţie reală pentru fondurile structurale şi de coeziune disponibile prin cele şapte programe operaţionale a crescut la 9,70% faţă de 9,69% la 30 august, în această lună nivelul plăţilor directe de la Comisia Europeană crescând doar cu 1,19 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...