1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Jaf cu bani europeni din POSDRU. România riscă să piardă definitiv peste un miliard de euro

România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011, spune premierul Ponta.

21 mai, 2012 | Mediafax
(update 21 mai, 2012 11:46) Ponta: Un noian de fraude şi de folosire ilegală a banilor în POSDRU
România se află pe primul loc la capitolul gestionare proastă a banilor din Fondul Social European (prin care este finanţat POSDRU), a declarat Victor Ponta.
Un noian de fraude, de folosire ilegală a banilor, motiv pentru care, acum pot să o spun: Comisia Europeană va lua faţă de România cea mai radicală măsură: suspendarea fondurilor, a mai declarat premierul Victor Ponta.
"Anul viitor trebuie să salvăm 1,1 miliard de euro. Cine ne-a lăsat fără bani: Botiş, Lăzăroiu şi Sulfina Barbu. Ceea ce s-a descoperit acolo este o uriaşă reţea de proastă gestionare şi de fraudare a banilor, sub aceşti trei miniştri şi sub şefii de la Autoritatea de Management", a spus Victor Ponta.
Suspendarea plăţilor se va repercuta asupra bugetului de stat. Pentru că banii pentru contractele deja aprobate vor fi acordaţi de la buget (în lipsa finanţării europene), conform procedurii.

Important este că acum ne trezim cu o dublă pagubă: nici nu mai luăm banii de la UE şi ne trezim că trebuie să dăm din bugetul de stat banii aceia, pentru contractele aprobate, evident, fără respectarea niciunei proceduri legale sau europene, a conchis Ponta.

Pierderea fondurilor europene ar rezulta din suspendarea tuturor plăţilor aferente acestui program.

El a arătat că a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă, care gestionează astfel de probleme, şi că Guvernul va încerca să aplice un program de acţiuni prin care să evite pierderea fondurilor europene şi că, dacă acest program nu va putea fi aplicat până la sfârşitul anului, va dispune o măsură "radicală" de restructurare totală a Autorităţii de Management a POSDRU, inclusiv cu riscul reacreditării.

Premierul a arătat totodată că persoanele vinovate trebuie să răspundă civil şi penal pentru acest "jaf".

Şeful Guvernului a prezentat mai multe date primite "pe căi neoficiale" dintr-un audit al POSDRU, care arată că există grave probleme de evaluare a proiectelor şi a modului de control din POSDRU. 

"N-am văzut proiectul de raport al misiunilor de audit, deci nu putem spune care va fi concluzia, dar probabil că va fi o propunere de suspendare a plăţilor pentru întreg programul POSDRU", a declarat Leonard Orban.
Orban a mai precizat că un număr important de proiecte prin POSDRU au probleme.

Ce nereguli s-au găsit la proiectele prin POSDRU

În anumite cazuri, au fost raportate peste 24 de ore de muncă pe zi. "Sunt beneficiari care au raportat peste 24 de ore lucrate pe zi", a spus Leonard Orban.

Salarii lunare de 3.500-10.000 de euro pentru cei care lucrau în regim part-time în proiecte prin POSDRU.

Premierul a spus că salariile plătite pentru activităţi care presupuneau doar "patru ore de arhivare erau cuprinse între 3.500 euro şi 10.000 euro lunar. Un exemplu de nereguli, prezentat de autorităţi, a fost acela al salvamarilor care au fost instruiţi prin acest program nu pe litoral, ci în alte zone ale ţării". Leonard Orban explică însă că salariile au fost posibile în măsura în care au fost aprobate, e vorba de eligibilitatea cheltuielilor şi "e una dintre chestiunile asupra cărora ne vom apleca foarte atent", a adăugat el.


Ponta a mai spus că în sistemul informatic aveau acces 350 persoane neautorizate.

"Există 2 sisteme informatice: unul gestionat de MAE, numit SMIS, sistemul este în regulă, nu prezintă niciun fel de risc. Pe lângă acest sistem, s-a mai utilizat şi un alt sistem informatic, iar acesta, care este sub o formula de open source, ridică semne serioase de întrebare privind accesul. E gestionat direct de Ministerul muncii. Sistemul va trebui să fie modificat rapid de tot", spune Orban.


În urmă cu două săptămâni, Ioan Mang, atunci ministru al Educaţiei, a declarat că este posibil ca în două săptămâni programele POSDRU să fie din nou suspendate, adăugând că, din informaţiile pe care le are, "există grave probleme cu finanţările pe POSDRU".

Comisia Europeană a decis, în 21 februarie, întreruperea rambursărilor pentru declaraţiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, măsura putând fi menţinută cel mult şase luni.

Ulterior, potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Comisia Europeană a anunţat decizia de reluare a plăţilor pentru POSDRU, hotărâre care se bazează pe progresele înregistrate în implementarea programului, care au fost reflectate în raportul Autorităţii române de Audit transmis CE în 5 martie.

 

Citeşte şi De ce ne taie Europa banii? Fraudele pe POSDRU au ajuns la nivel de ministru.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO