Ponta: Senatul de la UMF Tîrgu-Mureş şi comunitatea maghiară au greşit

Premierul Victor Ponta a declarat că Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu-Mureş a greşit când nu a acceptat ideea că este o universitate multiculturală, însă şi comunitatea maghiară a greşit când a mers pe ideea de a se face facultăţi separate.
Economica.net - sâm, 21 iul. 2012, 13:55
Ponta: Senatul de la UMF Tîrgu-Mureş şi comunitatea maghiară au greşit

Întrebat de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în cadrul întâlnirii cu autorităţile din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, cum vede rezolvarea conflictului creat la UMF Tîrgu-Mureş, Ponta a spus că în primul rând a greşit Senatul universităţii.

„Eu cred, în primul rând, că Senatul de acolo a greşit în momentul în care nu a acceptat ideea că este o universitate multiculturală în care şi în Senat trebuie să fie reprezentaţi profesorii maghiari. La fel şi dumneavoastră aţi greşti, când aţi mers pe ideea de a se face facultăţi separate. Eu cred că în aceeaşi facultate trebuie să existe şi linie separată, cum există şi la «Babeş-Bolyai», şi să aveţi reprezentare în Senat. Dar în momentul în care o parte a mers într-o extremă, dumneavoastră aţi mers în extrema cealaltă şi cei care au cel mai mult de pierdut sunt de fapt studenţii de acolo”, a spus Ponta.

Ponta a mai spus că UMF este o universitate de prestigiu în România şi că ambele părţi implicate în conflict ar trebui să se gândească cum trebuie să fie păstrată „mult mai eficientă” decât dacă ar fi împărţită sau dacă în conducerea Senatului ar exista mai mulţi români.

„Din punctul meu de vedere, până la începerea anului universitar tot ce ţine de Ministerul Educaţiei – şi doamna Andronescu este un rector cu mare experienţă – se va face pentru ca acolo lucrurile să funcţioneze normal în această direcţie. Cât mai puţine intervenţii de la Bucureşti la Tîrgu-Mureş şi cred că va fi mult mai bine”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a avut, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, o întâlnire cu primarii, prefecţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene din cele trei judeţe.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Tîrgu-Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Vicepremierul de atunci Marko Bela (UDMR) declara că Executivul trebuie să atace sentinţa Curţii de Apel Tîrgu Mureş, el susţinând că instanţa a făcut „un abuz”.

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinţa de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu-Mureş, Leonard Azamfirei, cerea Guvernului să îşi ţină promisiunea şi să anuleze HG privind înfiinţarea unei noi facultăţi, suspendată de instanţă, afirmând că a depus plângere prealabilă la Guvern pentru anularea hotărârii.

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...