Ponta şi ANRP estimează că numărul cererilor de retrocedare s-ar putea înjumătăţi, în urma noii legi

Premierul Victor Ponta a estimat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă că după adoptarea noii legii a retrocedărilor, care prevede impozitarea cu 85% a cesionarilor, numărul dosarelor care trebuie soluţionate se va reduce, deoarece profitul nu va mai fi la fel de mare ca până acum.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 18:55
Ponta şi ANRP estimează că numărul cererilor de retrocedare s-ar putea înjumătăţi, în urma noii legi

De asemenea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, a estimat că numărul celor 200.000 de dosare nesoluţionate până în prezent s-ar putea înjumătăţi în urma adoptării noii legi.

„Din cele 200.000 de dosare, 64.000 – 65.000 de dosare se află şi acum la ANRP. Problema este că multe dintre aceste dosare în mod evident nu pot fi soluţionate, dar legea anterioară nu ne-a permis să respingem aceste dosare. Nu pot fi soluţionate favorabil, dar nici nu au documente care să conducă la acest lucru. Legea acum va permite, în premieră, controlul ANRP (…) şi va putea îndepărta aspectul unor mari ilegalităţi. De aceea credem că atât din aceste 64.000 de dosare, cât şi din diferenţa de 130.000 dosare, aflate acum la autorităţile locale, mai mult de jumătate nu vor mai ajunge să fie propuse pentru evaluări şi pentru despăgubiri”, a spus el

George Băeşu a mai spus că se va fixa un termen de cinci ani pentru soluţionarea tuturor dosarelor de la ANRP, dar a estimat că printr-un efort susţinut această perioadă va putea fi chiar mai scurtă.

La rândul său, Ovidiu Puţura, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, a arătat că legea va institui un termen de 90 de zile în care persoanele care au formulat cereri de restituire trebuie să depună documentaţia integral şi a adăugat că în prezent peste 60.000 de dosare nu au documentaţia completă, lucru care va duce, în cazul în care nu vor fi completate, la respingere.

Primul ministru Victor Ponta a subliniat că un element cheie al viitoarei legislaţii va fi combaterea fenomenului cesionarilor. Pentru aceştia, a explicat el, se va emite un titlu de compensare reprezentând suma plătită fostului proprietar. Ei vor primi de asemenea 15% din valoarea imobilului revendicat. În ceea ce îi priveşte pe proprietari şi moştenitorii legali ai acestora, nu se vor aplica impozite suplimentare şi nu se va plafona despăgubirea.

„Pentru titularii titlurilor de despăgubiri deja emise, cei 14.000 cărora nu le-a mai dat nimeni niciun ban şi nimic din 2010, plăţile se vor face în interval de cinci ani, începând din 2014. E vorba de 14.000 de dosare. Pentru cei care nu au dosarele soluţionate până în acest moment, eşalonarea plăţilor se va face pe şapte ani, începând cu 2017”, a mai spus Victor Ponta.

Primul ministru a precizat că este inacceptabilă orice alternativă la actualul proiect care nu sancţionează ”samsarii imobiliari”, care prevede un nou fond Proprietatea sau ideea unor sancţiuni pentru judecătorii care au dat hotărâri în favoarea statului.

De asemenea, premierul a arătat că este posibilă introducerea unei impozitări pentru cesionarii care au obţinut deja despăgubiri, dar a adăugat că trebuie să se consulte în prealabil cu ministrul de finanţe în legătură cu o astfel de reglementare fiscală.

„Iar referitor la fapte de natură penală, tot ceea ce ANRP descoperă se transmite către Parchet. De altfel au fost şi dosare după cum ştiţi, unele dintre ele deja cu consecinţe penale. Sigur, că mă întreb de unde atâta generozitate în 2009 – 2011. Probabil că cei care au fost atât de generoşi atunci, vor fi cei mai vocali în Parlament, la momentul discutării legii”, a mai spus el.

Primul ministru Premierul a subliniat că nu poate fi vorba de discriminări în cazul acestui proiect de lege şi a explicat de ce sumele restituite nu vor fi actualizate cu rata inflaţiei.

„Ceea ce noi ne dorim este ca cei mai mulţi dintre cei care au dreptul la restituiri să accepte restituirea în natură sau să participe la licitaţia cu puncte. Nu putem calcula în acest moment şi nu putem încuraja, spunând mai bine aşteptaţi şi după aceea obţineţi profit din rata inflaţiei. S-a mai întâmplat lucrul acesta în alte situaţii şi experienţa negativă ne arată că scăpăm de samsari şi se creează o nouă categorie, a acelora care nu vor restituiri. Vor să stea să primească o rentă practic de la statul român”, a detaliat Ponta menţionând că s-a optat pentru eşalonarea pe un termen mai lung a restituirilor pentru ca legea să fie sustenabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...