Ponta şi Nicolescu participă la listarea Electrica pe Bursa din Londra

Premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, participă vineri la listarea companiei Electrica pe Bursa din Londra.
Economica.net - vin, 04 iul. 2014, 05:51
Ponta şi Nicolescu participă la listarea Electrica pe Bursa din Londra

‘Voi merge pentru a doua oară în şase luni să deschid operaţiunile la Bursa din Londra pentru că, aşa cum în urmă cu şase luni listarea Romgaz a fost cea mai mare listare din istoria României, acum Electrica a devenit cea mai mare listare’, declara joi şeful Executivului.

Victor Ponta va fi însoţit de ministrul delegat pentru Energie.

‘Bursa din Londra invită un prim-ministru al României – nu s-a mai întâmplat niciodată – pentru cea mai mare listare în sensul că au venit nişte oameni cu bani privaţi şi au spus: ‘avem încredere în România, dăm o jumătate de miliard de euro pe companie, Electrica’ ‘, a adăugat prim-ministrul.

Ponta a amintit că în cazul companiei Electrica suprasubscrierea a fost de 200%.

‘Au fost de două ori mai mulţi cumpărători decât avem nevoie’, a completat acesta.

Electrica şi Bursa de Valori Bucureşti organizează vineri, începând cu ora 10,00, o ceremonie de deschidere a şedinţei bursiere.

Vor participa la eveniment Karoly Borbely, secretar de stat în Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu – şef Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, Departamentul pentru Energie; Alexandra Borislavschi – director Direcţia Guvernanta şi Finanţe Corporative, Electrica; Dana-Mirela Ionescu – managing director, Head of Capital Markets & Investment Banking, Raiffeisen Bank; Claudiu Cercel – director general adjunct al BRD – Groupe Societe Generale.

Acţiunile Electrica vor intra la tranzacţionare pe piaţa reglementată, în cadrul Sectorului Titluri de Capital, Categoria 1 acţiuni, iar vineri, în prima zi de tranzacţionare, vor beneficia de un program special. Astfel, în intervalul 9,30 – 10,00 va avea loc pre-deschiderea, la 10,00 – deschiderea, iar începând cu 10,00 – tranzacţionare continuă. Celelalte etape ale programului de tranzacţionare rămân nemodificate.

Electrica a obţinut din listarea la bursă suma de 1,95 miliarde de lei, preţul final din ofertă la care acţiunile vor fi vândute investitorilor mari fiind stabilit la 11 lei pe acţiune.

‘Acesta este cel mai mare IPO de până acum din România, iar fondurile-record obţinute din listare vor fi folosite pentru investiţii. Credem că atragerea de investitori privaţi prin listarea liderului în distribuţia şi furnizarea de electricitate de pe piaţa românească va contribui la creşterea transparenţei şi a eficienţei Electrica, având un impact pozitiv, atât asupra profitabilităţii acesteia, cât şi asupra preţului şi calităţii serviciilor prestate utilizatorilor şi consumatorilor finali’, a declarat ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, citat într-un comunicat transmis săptămâna trecută.

Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe tranşele de retail, Electrica a decis realocarea unui număr de 10.631.325 de acţiuni din tranşa adresată investitorilor instituţionali către tranşele de retail, se mai arată în comunicat.

În perioada 16-25 iunie, statul român a oferit 177 milioane noi acţiuni Electrica urmând ca, după vânzare, participaţia statului să se reducă la aproximativ 48,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Şeful Departamentuui pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna,......
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile totale efectuate, în anul 2021, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 5,616 miliarde lei, ...
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună ...
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi ...