Ponta: Sistarea sumelor din FEAG e extrem de gravă, există şanse la PE de compromis cu CE

Premierul Victor Ponta a caracterizat drept "extrem de gravă" problema sistării de către Parlamentul European a sumelor din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) şi şi-a exprimat speranţa în găsirea unui compromis cu Comisia Europeană în ultima sesiune a PE din decembrie.
Economica.net - vin, 16 nov. 2012, 20:22
Ponta: Sistarea sumelor din FEAG e extrem de gravă, există şanse la PE de compromis cu CE

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, cum comentează decizia PE de a sista sumele prin FEAG care afectează şi foştii angajaţi ai fabricii Nokia de la Jucu, Victor Ponta a răspuns că România nu are nicio vină, întrucât este vorba despre un blocaj între Comisia Europeană şi Parlamentul European, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Aici e o problemă extrem de gravă, nu avem nicio vină, nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ponta, e vorba de faptul că între CE şi PE a apărut un blocaj legat de rectificarea bugetului, iar CE are 10 miliarde de euro angajamente pe care nu le poate onora. Victime sunt angajaţii de la Jucu, dar există un număr mare de victime în România legate de POSDRU. Noi am acceptat condiţiile financiare, am făcut acţiunile pentru repornirea POSDRU şi transmitem cererile de decontare, dar Bruxelles ne spune că nu are să ne dea banii. Am discutat despre această situaţie şi există o şansă ca în ultima sesiune a PE din 15 decembrie de la Strasbourg să apară un compromis între CE şi PE. Suntem victime ale unei situaţii dificile între PE şi CE”, a arătat Ponta.

Comisia Europeană a avizat cererea din decembrie 2011 a Guvernului român pentru sprijin financiar în vederea reconversiei profesionale a aproximativ 3.300 de persoane de la Nokia Jucu, anunţa, în octombrie, liderul PDL Sulfina Barbu, ea cerând spriinul USL pentru aprobarea în PE a ajutorului din fondul FEAG.

Acest fond are un caracter temporar şi excepţional şi presupune un ajutor financiar acordat muncitorilor disponibilizaţi pentru a reintra pe piaţa muncii.

La 29 septembrie 2011, Nokia a anunţat închiderea fabricii de la Jucu, 2.200 de angajaţi pierzându-şi locurile de muncă.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, că eşecul concilierii între PE şi CE privind rectificarea bugetului UE pe 2012 afectează „foarte serios” şi bugetul României, Bruxelles-ul nemaiavând bani în acest an pentru rambursări în cazul deblocării plăţilor pe POSDRU.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Alianţa Sindicatelor din Industrie solicită autorităţilor convocarea de urgenţă a CSAT pentru stoparea acestei crize ...
Rafila, după explozia de cazuri COVID: Nu există motive de panică. Şcolile rămân deschise
Rafila, după explozia de cazuri COVID: Nu există motive de panică. Şcolile rămân deschise
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, după ce în România au fost înregistrate peste 34.200 ...