Ponta speră ca ţinta de avans PIB pe 2012 să fie realistă: E greu să mai prindem vremuri de aur

Premierul Victor Ponta speră ca ţinta de creştere economică de 1,5% pentru acest an să fie în continuare una realistă, admiţând în acelaşi timp că şi acest nivel este prea mic pentru rambursarea datoriilor de către România, şi atenţionează că este greu ca "vremurile de aur " anterioare să mai revină.
Economica.net - Dum, 13 mai 2012, 11:04
Ponta speră ca ţinta de avans PIB pe 2012 să fie realistă: E greu să mai prindem vremuri de aur

„Eu acum trebuie să fiu mult mai atent decât eram în opoziţie cu acest gen de mesaje. Predicţia de 1,5% creştere economică – Comisia Europeană începe să fie mai puţin optimistă în ceea ce priveşte toate ţările europene – să zicem şi să sperăm că este încă una realistă. Nu există însă nicio variantă în care să depăşim deficitul bugetar de 3% din PIB pe ESA”, a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV.

El a admis că ţinta de 1,5% creştere economică reprezintă prea puţin pentru ca România să poată rambursa datoriile, obligaţie pentru care ar fi necesar un avans anual al PIB de 3%, dar a apreciat că există un potenţial de creştere economică dacă va exista o administraţie mai eficientă, dacă vor fi atrase venituri din agricultură şi energie şi dacă va exista un climat de afaceri care să favorizeze crearea locurilor de muncă.

„Mai greu va fi să mai prindem vremurile de aur din 2001-2008 (…) Dependenţa de exporturile către ţări din Uniunea Europeană este punctul nostru slab, dacă reuşim prin politici guvernamentale şi prin inteligenţă diplomatică să deschidem alte pieţe decât Uniunea Europeană pentru exporturile româneşti, atunci acel obiectiv (al unei creşteri economice mai mari-n.r.) devine realist”, a adăugat Ponta.

El a anunţat în acest sens că intenţionează să efectueze anul acesta o vizită în China, la Beijing, după ce, la începutul lunii iunie, la Bucureşti va fi organizată o reuniune cu mai mulţi prim-miniştri din state UE, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, cu tema legată de sprijinul financiar al UE pentru perioada 2014-2020.

Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere economică a României de 1,4% în acest an, potivit prognozei economice de primăvară a UE, mai redusă faţă de estimarea din februarie de 1,6% sau de cea de 2,1% din toamna anului trecut.

Experţii CE, FMI şi Băncii Mondiale, aflaţi la Bucureşti în perioada 24 aprilie-9 mai pentru evaluarea acordurilor cu România, au anunţat la finalul misiunii că estimează un avans economic de circa 1,5% pentru România în acest an.

Pentru anul următor, Comisia a redus prognoza de creştere economică a României de la 3,4%, cât anticipa în toamnă, la 2,9%.

Citeşte aici cele mai importante declaraţii ale premierului

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...