Ponta: Statul poate adresa grupului Mechel o cerere de rambursare de TVA

Statul poate adresa grupului Mechel o cerere de rambursare de TVA şi va înăspri sancţiunile aplicate investitorilor privaţi care nu îşi respectă anumite obligaţii, precum plata salariilor compensatorii, dar fără a deveni mult prea "protecţionist" şi a descuraja investitorii, spune premierul Ponta.
Economica.net - Dum, 24 mart. 2013, 07:42
Ponta: Statul poate adresa grupului Mechel o cerere de rambursare de TVA

„Am verificat şi toate obligaţiile la privatizare au fost îndeplinite. Ceea ce poate să facă statul român, şi face, este o cerere de rambursare de TVA. Dacă se încadrează în limitele legii, sigur, rambursarea se face, dar noi trebie să ne îngrijim, să vedem care e soluţia – am discutat şi cu cei de la ANAF – ca banii să nu ajungă într-un fond din Rusia sau din Cipru, ci să se plătească salariile compensatorii”, a spus Ponta la Antena 3, citat de Mediafax.

El a amintit că Guvernul încearcă să modifice şi legislaţia astfel încât să fie introduse sancţiuni mult mai dure pentru patronii care nu îşi respectă anumite obligaţii, precum plata salariilor compensatorii, dar fără ca statul să devină mult prea „protecţionist” şi să descurajeze investitorii.
Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.
Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.
Conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, dar angajaţii disponibilizaţi au fost nemulţumiţi de această soluţie.

În ultima lună, sute de angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii au protestat faţă de neplata salariilor compensatorii. Miercuri, foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au primit circa un sfert din salariile compensatorii, ceea ce înseamnă câte 900 de lei, dar au anunţat că vor continua protestele până la încasarea întregii sume.

Liderul sindicatului Mechel Câmpia Turzii a declarat anterior că va sesiza DIICOT şi DNA, pentru a verifica unde sunt banii combinatului, şi a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să se verifice şi rambursările de TVA pentru Mechel Câmpia Turzii şi să nu se aprobe astfel de rambursări înainte de a se asigura că banii merg întâi pentru plata salariilor compensatorii.
Ministrul Economiei a declarat la rândul său că analizează introducerea unui sistem informatic care să asigure interoperabilitatea dintre instituţiile publice, dar şi cu structuri private, precum notariatele, ca soluţie pentru reducerea birocraţiei, arătând că, dacă ar fi introdus un astfel de sistem „Mechel n-ar spune că evaluează de doi ani TVA-ul plătit”.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...