Ponta: Valoarea contractelor de asistenţă juridică încheiate de stat este de 160 de milioane de euro

Valoarea contractelor de asistenţă juridică încheiate de instituţiile publice, societăţile naţionale şi societăţile comerciale cu capital majoritar de stat este de 160 de milioane de euro, a declarat premierul Victor Ponta, spunând: "Gata cu banii prăduiţi de la stat pe aşa-zisa asistenţă juridică".
Economica.net - vin, 08 iun. 2012, 20:43
Ponta: Valoarea contractelor de asistenţă juridică încheiate de stat este de 160 de milioane de euro

Prezent, vineri, la Ploieşti, unde participă la un miting electoral al USL Prahova, Victor Ponta a spus că l-a „amuzat” acuzaţia lui Valeriu Stoica referitoare la controalele privind contractele firmei sale de avocatură cu instituţii ale statului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a arătat că, în urma controalelor, Corpul de Control a stabilit că valoarea contractelor de asistenţă juridică încheiate de instituţiile publice, de societăţile naţionale şi de societăţile comerciale cu capital majoritar de stat este de 160 de milioane de euro şi că, în prezent, se fac controale la firme de avocatură pentru a se stabili „pe bucăţi” cum au fost daţi aceşti bani.

Întrebat cum comentează afirmaţiile lui Valeriu Stoica, premierul a spus că reacţia lui Stoica l-a „amuzat” şi că această reacţie demonstrează că „se simte foarte vinovat”.

„Cine se simte vinovat sare primul. Pot să-mi dau seama din supărarea domniei sale că probabil va fi pe primul loc detaşat. Eu l-am nominalizat pe domnul Stoica într-un singur caz concret: domnia sa a apărat Poşta Română, Poşta doamnei Roberta Anastase şi a fost atât de bine apărată de domnul Valeriu Stoica încât domnul Stoica a lipsit de la ultimul termen şi a pierdut Poşta Română procesul şi dacă nu dădeam Ordonanţă de Urgenţă ieri Poşta intra în insolvenţă”, a spus Victor Ponta.

În acest context, premierul Victor Ponta a precizat că în acest caz ar putea fi vorba nu doar de o executare defectuoasă a unui contract de reprezentare, ci şi de o intenţie de fraudare a Poştei Române.

„Deja aici mi se pare că nu e vorba doar se o executare defectuoasă a obligaţiei de apăra o societate cu capital integral de stat, ci poate fi vorba de mult mai mult decât atât. Poate fi vorba de o intenţie de fraudare a Poştei Române din partea doamnei Anastase, a fostului director pus de doamna Anastase şi din partea domnului Stoica, ceea ce, sigur, organele de anchetă urmează să stabilească dacă există probe în acest sens”, a mai afirmat Ponta, adăugând: „Gata cu banii prăduiţi de la stat pe aşa-zisa asistenţă juridică”.

Şeful Corpului de control al premierului a cerut, marţi, instituţiilor şi companiilor de stat să raporteze contractele încheiate doar cu firma de avocaţi „Stoica şi Asociaţii” şi numai în perioada 2009-2012, pentru ca ulterior, după ce Stoica a acuzat discriminarea, să solicite date cu toţi avocaţii.

Prima adresă este semnată şi ştampilată de şeful Corpului de control, secretarul de stat Ion Lazăr, şi nu face referire la o altă casă de avocatură decât cea condusă de Valeriu Stoica (PDL).

„Corpul de control al primului-ministru efectuează verificări privind derularea contractelor de asistenţă juridică şi reprezentare încheiate cu societatea civilă de avocaţi Stoica şi Asociaţii, în perioada 1 ianuarie 2009-31 mai 2012, de către toate instituţiile şi autorităţile publice centrale, instituţia prefectului, precum şi de către toate regiile autonome, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care statul deţine pachetul majoritar de acţiuni. În aceste condiţii, vă rugăm să dispuneţi comunicarea, până la data de 08.06.2012, ora 12.00, a unei situaţii privind aceste contracte de asistenţă juridică şi reprezentare încheiate de către entitatea pe care o conduceţi cu societatea civilă de avocaţi Stoica şi Asociaţii, în perioada menţionată anterior, din care să rezulte numărul contractului, data încheierii acestuia, obiectul contractului, durata acestuia, preţul convenit în contract, precum şi plăţile efectuate către această societate de avocatură în perioada 01.01. 2009-31.05.2012”, este solicitarea din documentul obţinut de MEDIAFAX din instituţiile publice.

Şeful Corpului de control a mai cerut reprezentanţilor instituţiilor publice şi companiilor de stat ca, în cazul în care nu au avut încheiate contracte cu această casă de avocatură în perioada menţionată, să precizeze explicit acest lucru în adresa de răspuns.

Vineri dimineaţă, democrat-liberalul Valeriu Stoica a reclamat situaţia, arătând că acest demers, în care sunt verificate contractele încheiate de stat doar cu firma sa de avocatură, este unul discriminatoriu, deoarece nu vizează şi contractele încheiate cu alte societăţi de avocatură.

În acest context, în cursul zilei de vineri, şeful Corpului de Control al premierului a semnat o nouă adresă, în care informează de această dată că verifică atribuirea şi derularea „tuturor” contractelor de asistenţă, consiliere şi reprezentare juridică încheiate în perioada ianuarie 2009-31 mai 2012 de către autorităţi şi instituţii publice, regii autonome şi companii naţionale cu cabinete individuale de avocatură, cabinete asociate de avocatură, societăţi profesionale de avocatură, cu sau fără personalitate juridică, sau societăţi profesionale de avocatură cu răspundere limitată.

Şi în acest caz sunt solicitate date privind numărul contractului, data încheierii acestuia, obiectul contractului, durata acestuia, preţul convenit în contract şi plăţile efectuate, termenul de răspuns fiind acum 18 iunie, ora 12.00.

În această adresă se face însă referire clară la faptul că, anterior, au fost solicitate date referitoare doar la casa de avocatură „Stoica şi Asociaţii”.

Astfel, în acest al doilea document este precizat că „în adresa de răspuns nu vor mai fi inserate informaţiile care au fost deja comunicate Corpului de control al primului-ministru, ca urmare a adresei din 5 iunie, şi care au vizat contractele de asistenţă şi reprezentare juridică încheiate cu societatea civilă de avocaţi Stoica şi Asociaţii”.

Tot vineri, ca reacţie la informaţiile apărute în mass-media despre „o presupusă” investigaţie a Corpului de control al primului-ministru „împotriva unei anumite” case de avocatură, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control să verifice „toate” contractele încheiate de instituţiile publice cu firmele de avocatură, fără să facă nicio referite la prima adresa transmisă de şeful Corpului de control al premierului.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...