Ponta vrea o secţie la Tribunalul Bucureşti care să judece contestaţiile la licitaţii, în locul CNSC

Guvernul va înfiinţa la Tribunalul Bucureşti o secţie specială pentru judecarea contestaţiilor la licitaţiile publice, astfel încât lucrările de investiţii să poată începe mai repede, a anunţat premierul Ponta, care a acuzat din nou Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor că blochează proiecte.
Economica.net - mar, 19 mart. 2013, 14:55
Ponta vrea o secţie la Tribunalul Bucureşti care să judece contestaţiile la licitaţii, în locul CNSC

El a precizat că a discutat deja cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice despre înfiinţarea unei astfel de secţii care să preia din actualele atribuţii ale Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Premierul a motivat necesitatea noii secţii prin faptul că CNSC reprezintă „un mecanism de blocaj sau întârziere” a licitaţiilor şi a susţinut că în cadrul Consiliului există întotodeauna cineva care ajută ofertanţii mai slab clasaţi.

„Eu sunt foarte deranjat de activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Ideea iniţială a fost: «Hai să facem un organism care să judece rapid nişte contestaţii şi să putem să dăm drumul la licitaţii după ce a judecat cineva» S-a dovedit, în stilul românesc, că am mai pus încă un mecanism de blocaj sau de întârziere. Deci, nu te duci direct la instanţă, te duci întâi la CNSC. La CNSC, nu vreau să vorbesc cu păcat, dar întotdeauna există cineva care îl ajută pe cel de pe locul trei, de pe locul patru, de pe locul cinci, după care te duci în instanţă. Deci, oricum la CNSC nu se rezolvă nimic”, a spus Ponta la Adevărul Live.

În acest context, el a precizat că Guvernul ia în calcul înfiinţarea unei secţii speciale la Tribunalul Bucureşti, care să judece în regim de urgenţă contestaţiile la licitaţii.

„Ideea pe care am discutat-o şi cu Ministerul Justiţiei, şi cu ANRMAP a fost: nu mai bine luăm toţi banii pe care… – că acum CNSC are, nu ştiu, o sută de angajaţi, are un buget – nu mai bine facem o secţie specială, la Tribunalul Bucureşti, de judecători, magistraţi, la care oricine e nemulţumit de licitaţie se duce la judecător, iar judecătorul judecă într-un termen rezonabil, o săptămână-două, pentru că acea secţie se ocupă numai de aceste contestaţii şi, practic, maxim într-o lună de zile să avem adjudecată licitaţia, să se înceapă să se lucreze? Deci, scoatem un inel din lanţ – şi eu cred că va fi un sistem mult mai eficient – iar decizia aparţine unui judecător. Am mai mare încredere, până la urmă, într-un judecător decât într-un organism administrativ”, a afirmat premierul.

Premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori, în ultimele luni, activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice, iar şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu lierii PDL Vasile Blaga şi Elena Udrea.

La începutul anului, Ponta a anunţat că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este instituţia care poate influenţa orice licitaţie publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către o firmă, pe o piaţă a achiziţiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.

În luna octombrie, MEDIAFAX a prezentat un document care releva că oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul că deţin informaţii conform cărora a fost elaborat, fără consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimbă organizarea CNSC şi au cerut Executivului să evite orice modificări care afectează independenţa acestei instituţii.

În 2010 şi 2011, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat licitaţii publice cu o valoare estimată de 2,7 miliarde euro, respectiv 1,3 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...