Pop a promis angajaţilor Oltchim că neregulile sesizate de ei privind firme căpuşă vor fi verificate

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a promis, joi, protestatarilor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, că toate neregulile sesizate de către angajaţi în privinţa "firmelor căpuşă" din combinat urmează să fie prezentate "organelor statului" care vor face verificări în acest sens.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 18:45
Pop a promis angajaţilor Oltchim că neregulile sesizate de ei privind firme căpuşă vor fi verificate

„În ceea ce priveşte activitatea combinatului, înainte de luna mai 2012, nu deţin, nu am eu toate informaţiile, şi, din punctul acesta de vedere, vă pot asigura un răspuns documentat de la experţii Ministerului Economiei şi ai Ministerului de Finanţe. În condiţiile acestea, am cerut reprezentantului dumneavoastră ca luni, la Bucureşti, să ne aducă un document cu toate neregulile pe care le-aţi constatat, cu toate firmele căpusă, toate afacerile în cascadă şi toate celelalte şi vă asigur că ne vom ocupa de sesizarea organelor statului care trebuie să îi verifice pe cei care au dus Oltchim de pe primul loc în România acolo unde este astăzi”, a declarat Liviu Pop, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a făcut, joi, un apel la salariaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea care protestează în curtea unităţii să nu transforme „o chestiune economică în una sindicală”, el spunând că speră ca privatizarea combinatului să fie una de succes.

„Eu vă mulţumesc şi fac un ultim apel la colegii dumneavoastră pe care vreau să-i văd, cei care sunt în greva foamei, aceea de a nu transforma o chestiune economică într-o chestiune sindicală. Din punctul acesta de vedere, eu cred că până marţi vom avea cât mai mulţi ofertanţi în aşa fel încât să avem o privatizare de succes. Miercuri, după şedinţa de Guvern, indiferent ce se întâmplă marţi, vă asigur că voi fi în rândurile dumneavoastră. Eu vă doresc tărie şi răbdare, e necesar. Greviştilor foamei le transmit un singur lucru: se pot rezolva problemele de conducere ale unui sindicat şi o spune un fost sindicalist, într-un cadru organizat. Am invitat luni un reprezentant al acestora la întâlnirea cu domnul ministru Chiţoiu”, a afirmat Liviu Pop.

Întrebat dacă după privatizare la Oltchim va rămâne acelaşi număr de angajaţi, Liviu Pop a răspuns că din caietul de sarcini rezultă că „pe toată perioada de privatizare se păstrează locurile de muncă”.

„Cât priveşte oprirea protestelor, este decizia dânşilor, până la urmă eu ştiu un singur lucru: dacă este linişte şi pace socială sunt şanse să nu alungăm investitorii şi să avem mai multe oferte la privatizare. Din punctul meu de vedere, şansele ca un investitor serios să preia Oltchim sunt foarte mari, sunt 12 companii care au ridicat caietele de sarcini, patru dintre ele fiind cele care au vrut să cumpere în primă fază Oltchim, deci şansele sunt de trei ori mai mari decât pe procedura de privatizare dorită de alţii. Cât priveşte numărul de angajaţi, din câte ştiu eu, din caietul de sarcini, pe toată durata de privatizare se pastrează locurile de muncă”, a mai precizat Liviu Pop, după ce a ieşit de la negocierile cu conducerea combinatului şi cu reprezentanţii salariaţilor.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, le-a spus, joi, angajaţilor Oltchim să renunţe la proteste şi să meargă, luni, să discute cu ministrul Economiei, oamenii afirmând că vor renunţa la proteste doar dacă vor fi semnate demisiile celor 15 directori ai combinatului.

După ce a vizitat secţiile combinatului, Pop a spus că şi-a făcut „sânge rău” când a văzut „cum o asemenea bijuterie a ajuns să nu producă”.

„Am văzut secţii în care s-au investit zeci de milioane de euro şi nu s-a produs nimic (..) Există soluţii pentru Oltchim, până luni sperăm să rezolvăm. Totul depinde de negocierile de la Ministerul Economiei. Până la urmă decid dânşii după ce vin banii în cont. Nu e simplu să demonstrezi băncilor că o societate este credibilă”, a afirmat Pop.

El le-a propus angajaţilor combinatului să încheie greva şi să meargă luni la Ministerul Economiei pentru a-şi spune nemulţumirile, iar dacă situaţia nu se va rezolva să reia protestele.

Oamenii i-au răspuns că vor înceta protestele doar dacă vor fi semnate demisiile pentru cei 15 directori ai combinatului.

Consiliul de Administraţie (CA) al Oltchim Râmnicu-Vâlcea a respins, marţi, cererile de eliberare din funcţie a 15 directori ai combinatului chimic, cu excepţia celei depuse de Constantin Roibu, care a deţinut funcţia de director general de 21 de ani.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers, joi, la Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a fost întâmpinat cu huiduieli de cei aproximativ 500 de salariaţi care protestează în faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii scandând „Hoţii”.

La ora transmiterii acestei ştiri, ministrul Liviu Pop a încheiat vizita în combinatul Oltchim şi întâlnirea cu cei 15 grevişti ai foamei şi a plecat spre Bucureşti.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două săptămâni UPDATE
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două ...
Firmele din grupul UMB pot semna contractele pentru execuția celor trei loturi din Autostrada Focșani - Bacău, după ce nu a fost depusă nicio contestație, a anunțat marți Cătălin Urtoi,......
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ...
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Producătorul de zahăr Tereos a raportat marţi rezultate semestriale solide, inclusiv profit net şi o creştere semnificativă ...
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Marți, 6 decembrie, a fost desemnat câștigătorul contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii ...