Pop: Salariile angajaţilor Hidroelectrica nu pot fi modificate, au contracte colective semnate

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, susţine că salariile angajaţilor Hidroelectrica nu pot fi modificate deoarece compania are semnat un contract colectiv de muncă, însă situaţia se va schimba în septembrie, când "se va termina situaţia" din companie.
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 16:57
Pop: Salariile angajaţilor Hidroelectrica nu pot fi modificate, au contracte colective semnate

Liviu Pop a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, dacă i se par normale cele 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii stipulate în contractul colectiv de muncă al angajaţilor Hidroelectrica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Contractele colective de muncă pot fi încheiate după ce ai buget aprobat. Dacă ai buget aprobat, în cadrul contractelor colective poate fi stabilit salariul fiecărui angajat”, a răspuns Liviu Pop.

Întrebat dacă i se pare normal ca un şofer de la Hidroelectrica să primească un salariu de 1.643 de euro lunar, Pop a răspuns: „Nu mi se pare normal un salariu de genul acesta”, adăugând că acesta ar trebui să fie plătit cu aceeaşi sumă pe care o primeşte şoferul ministrului pentru dialog social, respectiv 1.400 de lei lunar.

Ministrul a spus că, până acum, companiile de stat îşi aprobau bugetele în consiliile de administraţie, însă acum, pentru prima dată după trei ani, acestea au fost aprobate de Guvern.

„Au venit cu bugetele la Guvern şi s-au aprobat bugetele celor 108 companii în care statul este unic acţionar sau majoritar. Urmează ca toate organigramele şi fondul de salarii ale acestor companii să fie aprobate tot cu acordul Guvernului, în sensul în care directorul companiei, dacă are cel mai mare salariu, celelalte să fie pe o grilă descrescătoare. Sunt companii de stat în care salariul directorului este cel mai mic. Există companii de stat care au angajat în anul 2010, când nouă ni s-au redus salariile, la centru, 48 de consilieri ai directorului cu salarii între 8.000 şi 10.000 de lei”, a spus Liviu Pop.

Întrebat când vor fi modificate salariile angajaţilor Hidroelectrica, ministrul a răspuns că, atât timp cât există un contract colectiv de muncă valabil, nu se pot face modificări, dar a avansat ca termen luna septembrie pentru rezolvarea „situaţiei de la Hidrolelectrica”.

„Nu există pârghiile prin care să modifici salariul cuiva. Salariul într-o companie cu contract colectiv de muncă încheiat poate fi schimbat în momentul în care se schimbă acest contract. Conform discuţiilor cu FMI, în septembrie se termină situaţia de la Hidroelectrica. Am pus capăt”, a declarat Pop.

În urmă cu o săptămână, Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judicar al Hidroelectrica, declara că salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariaţii companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor.

„Contractul colectiv de muncă în Hidroelectrica, încheiat în 2005 şi care expiră în 2014, are multe anomalii, este împovărător pentru indicatorii financiari ai companiei şi încurajează nemunca”, spunea Remus Borza.

Euro Insol a publicat, vinerea trecută, raportul privind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a companiei de stat, cel mai mare producător de energie din România. Conform raportului, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către „băieţii deştepţi”, managementului deficitar, investiţiilor neperformante şi secetei prelungite, dar şi a altor factori, precum costurile cu apa uzinată, contractul colectiv de muncă şi achiziţia de energie de la terţi.

Potrivit raportului, ponderea salariului de bază pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe sariat, iar diferenţa de 59% este reprezentată de sporuri şi indemnizaţii.

Borza spunea că salariaţii companiei de stat, intrată în insolvenţă în luna iunie a anului curent, beneficiază de 70 de beneficii, prime jubiliare, indemnizaţii, a căror ponderea este mai mare cu 300% faţă de salariul de bază.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două săptămâni UPDATE
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două ...
Firmele din grupul UMB pot semna contractele pentru execuția celor trei loturi din Autostrada Focșani - Bacău, după ce nu a fost depusă nicio contestație, a anunțat marți Cătălin Urtoi,......
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ...
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Producătorul de zahăr Tereos a raportat marţi rezultate semestriale solide, inclusiv profit net şi o creştere semnificativă ...
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Marți, 6 decembrie, a fost desemnat câștigătorul contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii ...