Popa: BNR nu a sărit calul, nu am exagerat cu scăderea dobânzilor, a existat gradualitate dar şi dozaj

Banca Naţională a României nu a exagerat cu scăderea dobânzilor, a existat gradualitate dar şi dozaj, ambele bine calibrate, a afirmat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, la un eveniment de specialitate.
AGERPRES - joi, 01 apr. 2021, 13:39
Popa: BNR nu a sărit calul, nu am exagerat cu scăderea dobânzilor, a existat gradualitate dar şi dozaj

„BNR nu a sărit calul, nu am exagerat cu scăderea dobânzilor, a existat gradualitate dar şi dozaj, ambele bine calibrate. Prin deciziile luate, a fost asigurat un anumit echilibru, care nu este uşor nici de obţinut, nici de menţinut. Dacă am fi exagerat s-ar fi văzut din prima fază pe curs, iar în câteva luni, jumătate de an, s-ar fi văzut şi în inflaţie. Unii oameni cred că dobânzile sunt scoase din joben, că sunt făcute din pix, nimic mai greşit! Există un proces foarte elaborat, muncim şi 2 luni până la o decizie, sunt 3 departamente implicate în acest proces, luăm bob cu bob datele economice. Din exterior poate părea simplu: reducere, menţinere sau creştere, dar nu este aşa, deloc! Deciziile noastre au efecte asupra a milioane de cetăţeni, nu ne jucăm cu ele, nu este loc de erori”, a spus Cristian Popa, în cadrul dezbaterii „Pulsul Pieţei Financiare”.

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) menţionează, într-un comunicat de presă, că a organizat dezbaterea „Pulsul Pieţei Financiare”, cu privire la evoluţia pieţei de capital. Potrivit sursei citate, gradualitate şi dozaj sunt termenii care au caracterizat cel mai bine măsurile luate de BNR în ultima perioadă pentru a menţine un echilibru în piaţă.

„Pieţele de capital se află în acest moment pe un trend ascendent. BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, a atins maxime istorice. În momentul de faţă, banii românilor se află preponderent în depozite bancare, însă este un moment favorabil pentru investiţii. Este un moment bun pentru noi toţi să fim mai activi, să contribuim din ce în ce mai mult la fondurile de pensii, chiar şi pentru pilonul III. Am auzit foarte mulţi oameni tineri spunând că nu au planuri pentru fondurile lor de pensii, însă din păcate este o perspectivă greşită şi o dovadă că trebuie să punem mai mult accent pe educaţia financiară”, a spus Daniela Şerban, Preşedinte & Co-fondator ARIR.

Dragoş Manolescu, director general adjunct, OTP Asset Management, a afirmat că, în ultimii ani, bursa de la Bucureşti a adus dividende foarte mari şi, dacă ne raportăm la pieţele globale, indicii BVB au stat în frunte.

„Este cea mai ieftină bursă din zona pieţelor de frontieră şi avem cel mai atractiv dividend chiar şi în aceste condiţii. La nivel global asistăm încă din septembrie 2020 la o rotaţie care a început dinspre companiile tehnologice către companiile „value”, ciclice, care au recâştigat încrederea investitorilor. Anul trecut am asistat la cele mai mari ieşiri din fondurile de obligaţiuni la nivel global. La fondurile de investiţii, cererea de răscumpărare vine în momentul în care clientul are impresia că piaţa se îndreaptă într-o direcţie nefavorabilă. Fără intervenţia băncilor centrale am fi asistat la o criză de lichiditate şi probabil că acest ciclu de scădere şi revenire ar fi durat mult mai mult timp”, a declarat Dragoş Manolescu.

La rândul său, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, a menţionat că fondurile de pensii acţionează ca factor stabilizator la nivel de piaţă.

„BET se află la maxim istoric, este un moment important, însă noi ne uităm şi la alţi parametri ai pieţei – lichiditatea, adâncimea şi cât de vastă este piaţa locală. BET confirmă în acest moment o relansare economică pentru perioada următoare”, a spus Andreea Pipernea.

De asemenea, Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, a subliniat că ne aflăm din nou la maxime şi există entuziasm în rândul investitorilor individuali şi instituţionali.

„Deşi discutăm din ce în ce mai des despre educaţie financiară, din păcate anul trecut am avut momente puternice de scădere a bursei în care investitorii individuali lipseau. Acum, ajungând în zona de maxime şi mediatizarea fiind suficient de puternică, se remarcă un număr mult mai mare de doritori decât anul trecut. Este important ca investitorii care se uită pe termen scurt să nu judece randamentul ultimilor 360 de zile care a fost spectaculos, ci să gândească pe termen lung indiferent de plasamentele pe care vor să le facă”, a menţionat Aurel Bernat.

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care a fost înfiinţată cu scopul de oferi emitenţilor actuali şi potenţiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniştilor în relaţia cu investitorii (IR) şi pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii şi în guvernanţă corporativă. A fost înfiinţată în Noiembrie 2018 şi are ca membri companii listate, companii cu potenţial de a deveni companii listate, administratori de fonduri,profesionişti în relaţia cu investitorii, precum şi consultanţi. Membrii fondatori sunt Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management – suc. Bucureşti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Şerban, Cosmin Răduţă şi Tony Romani, în timp ce Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, Idea Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania şi Transgaz s-au alăturat ca Membri Asociaţi, INNOVA Project Consulting, ENVISIA, RTPR şi Mazars ca Membri Afiliaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Cafenelele și restaurantele s-au redeschis începând de astăzi în Danemarca
Cafenelele și restaurantele s-au redeschis începând de astăzi în Danemarca
Odată cu redeschiderea muzeelor, a cafenelelor, barurilor, restaurantelor şi a teraselor, Copenhaga revine miercuri la un aer de normalitate datorită menţinerii unei situaţii stabile privind......
Alocația de hrană din spitale va crește începând din luna mai cu peste 100%
Alocația de hrană din spitale va crește începând din luna mai cu peste 100%
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre care prevede că începând cu luna mai 2021 alocaţia de hrană ...
Daimler își reduce activitatea din fabrici din cauza crizei de semiconductori
Daimler își reduce activitatea din fabrici din cauza crizei de semiconductori
Mii de angajaţi ai grupului german Daimler AG vor avea programul de muncă redus din cauza deficitului de cipuri pentru ...
Update: Ioana Mihăilă a depus jurământul de învestire în funcția de ministru al Sănătății
Update: Ioana Mihăilă a depus jurământul de învestire în funcția de ministru al Sănătății
Update: Noul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a depus, miercuri, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestire ...