Popescu: Energia oferită de prosumer în reţea e plătită la un preţ foarte jos. Ne gândim la o compensare cantitativă

Nu este stimulativ ca energia prosumerului care este dată în reţea să fie plătită la un preţ foarte jos şi, de aceea, Guvernul va modifica acest lucru, pentru a se ajunge la o compensare cantitativă a energiei produse în plus, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Virgil Popescu, ministrul Energiei.
AGERPRES - joi, 08 apr. 2021, 11:51
Popescu: Energia oferită de prosumer în reţea e plătită la un preţ foarte jos. Ne gândim la o compensare cantitativă

„Este nevoie în România să fim parte a acestor schimbări, să fim parte a acestei revoluţii inclusiv în domeniul construcţiilor, a eficienţei energetice. Să nu uităm că primul sâmbure a fost făcut în Parlament spre sfârşitul anului 2018 – 2019 în Comisia de industrii, când pentru prima dată am legiferat în România prosumerul, acel consumator care poate să-şi pună pe casa panouri fotovoltaice şi nu mai trebuie să treacă prin furcile caudine ale tuturor agenţiilor, autorităţilor pentru a putea folosi şi a da surplusul în reţea. Acest lucru s-a realizat. Întâi cu 27 kW, apoi ridicat la 100 kW. Am reuşit acest pas, dar nu este suficient. Trebuie să ne gândim că nu este stimulativ ca energia prosumerului care este dată în reţea să fie plătită la un preţ foarte jos. De aceea, Guvernul şi-a asumat în programul de guvernare să modifice acest lucru şi să încercăm să ajungem la o compensare cantitativă a energiei produse în plus, în aşa fel încât eu, prosumer, îţi dau ţie, furnizor, o cantitate şi iau de la tine aceeaşi cantitate. În felul acesta cred că am putea stimula mult mai bine prosumerii şi instalarea de panouri fotovoltaice pe casă s-ar face într-un ritm mult mai susţinut. Panourile fotovoltaice nu înseamnă tot şi de aceea e nevoie de tineri studenţi, echipe din România şi din toată lumea să vină să gândească noi concepţii de case”, a spus Popescu.

La sfârşitul anului 2018, Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat pachetul de reglementări pentru comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile de către prosumatori, scrie Agerpres.

Parlamentul a aprobat, în iulie 2018, Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, care precizează: „Prosumatorii (sau prosumerii – n. r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”.

În contextul în care România va găzdui în 2023 competiţia internaţională „Solar Decathlon Europe”, ministrul de resort a subliniat susţinerea autorităţilor, dar a invitat şi companiile din energie să se implice în sprijinirea tinerilor studenţi ca inovează în materie de case verzi.

„Anul trecut am primit de la o asociaţie o adresă la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri de la acea vreme prin care ni se solicita susţinerea pentru organizarea în 2023 a acestui concurs (Solar Decathlon Europe, n.r.). Am accesat imediat, am fost de acord şi Ministerul Energiei s-a alăturat eforturilor de a vă sprijini pentru a aduce în România această competiţie (…) Este extraordinar că, în România, vom avea acest concurs. Aştept cu nerăbdare anul 2023 să vedem casele noi. Aceste case trebuie să rămână aici, în aşa fel încât şi alţi tineri studenţi să vină să vadă şi să poată duce mai departe acest concept. Ministerul Energiei, alături de Ministerul Mediului şi ceilalţi colegi din Guvern ne vom implica. Rog companiile din energie să se implice alături de aceşti tineri, pentru că trebuie sprijiniţi”, consideră oficialul.

EFdeN şi Energy Endeavour Foundation (EEF) au organizat, joi, o conferinţă de presă în care au anunţat oficial calificarea Bucureştiului ca oraş-gazdă a evenimentului Solar Decathlon Europe 2023 – competiţia internaţională a caselor solare.

În cadrul evenimentului, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunţat că ediţia găzduită de România va beneficia de finanţare parţială din partea Guvernului României. „Ministerul Mediului va susţine această echipă şi această iniţiativă, alături de colegii noştri din celelalte ministere. Ieri (miercuri, 7 aprilie 2021, n.r.), în şedinţa de Guvern, pentru prima lectură am prezentat un Memorandum prin care propunem ca Guvernul să fie de acord cu susţinerea acestui eveniment internaţional în România (Solar Decathlon Europe – 2023, la Bucureşti, n.r.). Urmează ca săptămâna viitoare să aprobăm acest Memorandum formal, după care vom elabora o Hotărâre de Guvern şi vom asigura, parţial, sprijinul financiar pentru realizarea acestei competiţii”, a spus Tanczos.

Până atunci, România va fi reprezentată la ediţia din 2021 a concursului internaţional, ce va avea loc în Germania, la Wuppertal, de către echipa ONG-ului EFdeN, cu un nou proiect de casă solară ce urmează să fie dezvoltat în următorii doi ani. EFdeN este una dintre cele 18 echipe participante din 11 ţări, respectiv: România, Germania, Franţa, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia şi Ungaria.

Grupul care reprezintă ONG-ul este singura echipă din România care se califică la trei ediţii „Solar Decathlon”: Versailles (2014), Dubai (2018) şi Wuppertal (2021).

Solar Decathlon este cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume şi a luat naştere în 2011 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediţia Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediţia Versailles cu casa care, la ora actuală, este Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...