1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

News

Poporul nord-coreean se pregăteşte să-i aducă un omagiu lui Kim Jong-il

Phenianul a mobilizat masele luni pentru a aduce un omagiu fostului lider Kim Jong-il, decedat la 17 decembrie 2011, cu un an înaintea primului succes înregistrat în programul spaţial din care a făcut o prioritate şi care a adus ţării importante sancţiuni internaţionale după 2006, relatează AFP.

17 dec, 2012 | Mediafax

Adunate în faţa Mausoleului Kumsusan din capitală, unde sunt depuse corpurile îmbălsămate ale lui Kim Jong-il şi Kim Il-sung, fondatorul, în 1948, al Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), sute de mii de persoane au participat la un moment de reculegere.

Pe un frig muşcător, civili şi militari au ascultat cu religiozitate un discurs care exaltează figura eroică a lui Kim Jong-il, sub privirea fiului său mai mic, Kim Jong-un, noul lor conducător, cu o mină gravă, purtând un palton gros, închis la culoare.

Sub un steag coborât pe jumătate în bernă, două portrete ale lui Kim Il-sung şi Kim Jong-il ocupau faţada mausoleului.

"Poporul nostru şi armata plâng în această lună surâsul radios al dragului nostru părinte", a comentat o prezentatoare pentru televiziunea de stat, care transmitea în direct ceremonia. "Te plângem şi plângem cu durere zilele petrecute în prezenţa ta", a continuat ea.

Kim Jong-il a condus Coreea de Nord începând din 1994 şi până când a murit în urma unei crize cardiace, la vârsta de 69 de ani. Moartea sa a fost păstrată secretă timp de două zile.

Acest bărbat tern, cu păr rar şi purtând ochelari a condus cu o mână de fier ţara, la fel ca tatăl său, Kim Il-sung.

Vizitând asiduu zone rurale, uzine şi cazărmi pentru a îşi "oferi sfatul", potrivit terminologiei utilizate de propagandă, Kim Jong-il vorbea puţin, el susţinând o singură alocuţiune, în cursul unui eveniment de mase.

Kim Jong-un a vizitat luni Mausoleul Kumsusan împreună cu soţia sa, Ri Sol-ju, flancat de demnitari din cadrul Guvernului, partidului unic şi armatei.

Kim Jong-un, un tânăr în vârstă de aproximativ 30 de ani, s-a înclinat în faţa statuilor impunătoare ale tatălui şi bunicului săi.

Înaintea oficialilor, îmbrăcaţi în haine de culoare închisă, militari au depus o jerbă de flori prinsă cu o panglică pe care se putea citi "Marii tovarăşi Kim Jong-il şi Kim Il-sung rămân întotdeauna alături de noi".

Un grup de oameni de ştiinţă care a lucrat la dezvoltarea rachetei nord-coreene cu rază lungă de acţiune lansată săptămâna trecută cu succes, au fost între primii care au prezentat omagii.

"Cercetătorii sunt cei care au contribuit în mare măsură la o lansare reuşită a satelitului nostru Kwangmyongsong-3, participând astfel la expunerea în faţa întregii lumi a cunoştinţelor tehnologice ale naţiunii", i-a prezentat un comentator al televiziunii.

Kim Jong-il a fost iniţiatorul politicii "songun" (prioritate armatei), favorizând în mod sistematic militarii, în numele salvării patriei, în contextul unui colaps economic înregistrat după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice.

Kim Jong-il a încurajat atât dezvoltarea armei atomice, marcată de două teste nucleare, în octombrie 2006 şi mai 2009, cât şi cercetarea în domeniul rachetelor cu rază lungă de acţiune, considerate de Statele Unite şi aliaţii lor rachete balistice intercontinentale.

El a murit fără să poată asista la primul tir efectuat cu succes al unui lansator, miercuri, 12 decembrie, al unei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Unha-3, care a amplasat pe orbită un satelit meteorologic. Acest tir, condamnat de către Consiliul de Securitate al ONU a fost programat să coincidă cu marcarea unui an de la moartea sa.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO