Poprire pe 85 milioane euro din fondurile ROMATSA, într-un litigiu al fraţilor Micula cu statul român

Economica.net
18 09. 2015
ioan_si_viorel_micula_37511000

Într-un comunicat de presă transmis vineri, ROMATSA anunţă că în cursul acestei săptămâni a fost notificată de către organizaţia europeană pentru siguranţa navigaţiei aeriene cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de către un executor judecătoresc belgian, în urma unui proces câştigat de fraţii Micula împotriva statului român, potrivit Mediafax.

„Această excutare silită vizează banii colectaţi de Eurocontrol în favoarea ROMATSA, în urma prestării de navigaţie aeriană. Actul de executare silită face trimitere la sume reclamate de familia Micula de la statul român. ROMATSA nu are nicio calitate în litigiul dintre statul român şi familia Micula, responsabilitatea rezolvării acestui litigiu fiind a Ministerului Finanţelor Publice din România. Ca urmare, ROMATSA a decis să se apere în instanţele belgiene pentru suspendarea/blocarea respectivei popriri, pentru a nu afecta operaţiunile curente şi angajamentele companiei”, se precizează în documentul citat..

Directorul general interimar al ROMATSA, Fănică Cârnu, a explicat, pentru MEDIAFAX, că s-a pus poprire pe conturile Eurocontrol pentru banii cuveniţi ROMATSA.

„Conturile ROMATSA nu sunt blocate. (…) După estimările noastre, reprezintă banii cuveniţi ROMATSA de la Eurocontrol pentru o perioadă de aproximativ jumătate de an. Neîncasarea acestor bani va complica existenţa instituţiei şi furnizarea serviciilor de navigaţie aeriană pe un termen destul de important. Începând cu data de 9 septembrie, de când a apărut acest ordin de executare silită a Eurocontrol, ROMATSA nu a primit niciun ban”, a declarat directorul general interimar al ROMATSA.

El a spus că deocamdată regia operează în condiţii de siguranţă, conform standardelor.

În ceea ce priveşte acţiunea de blocare a popririi, directorul regiei a precizat că ROMATSA a trimis deja la Bruxelles o echipă de specialişti care negociază un contract de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţele belgiene pentru a ridica această poprire.

„În momentul de faţă, nu se pune problema banilor de salarii, pentru că noi am făcut toate demersurile să stopăm această executare silită. Vom afla care sunt consecinţele demersurilor noastre abia săptămâna viitoare. Pe 9 septembrie a fost notificat Eurocontrolul, imediat Eurocontrolul ne-a adus la cunoştinţă acest lucru. Pe noi ne interesează să ne apărăm drepturile în instanţă, să blocăm executarea acestui ordin de executare silită a fondurilor ROMATSA”, a precizat şeful ROMATSA.

Potrivit acestuia, celelalte probleme sunt ale statului român şi trebuie rezolvate de Ministreul Finanţelor, care este reprezentantul statului român în asemenea litigii internaţionale.

„ROMATSA este o regie autonomă, cu autofinanţare, taxele rezultate din biletele pasagerilor pentru transportul aerian sunt colectate de către Eurocontrol şi ceea ce se cuvine ROMATSA trebuie, conform convenţiilor în vigoare, viraţi în conturile ROMATSA. Deci, statul român nu este implicat în acest circuit financiar. Din câte ştiu eu, Ministerul Finanţelor are acţiuni proprii pentru a rezolva această situaţie. Noi nu suntem subordonaţi Ministerului Finanţelor”, a menţionat Cârnu.

Veniturile pe care ROMATSA ar trebui să le încaseze de la Eurocontrol sunt blocate pentru recuperarea sumei de 85 de milioane de euro datorate fraţilor Micula, sumă care reprezintă aproximativ jumătate din încasările regiei pe un an.

La rândul său, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) precizează, printr-un comunicat, că ROMATSA nu a avut şi nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula şi statul român.

„În data de 9 septembrie 2015, societatea Eurocontrol (organizaţie internaţională, care încasează, în numele unei persoane juridice din România – ROMATSA, sume pentru serviciile de navigaţie aeriană prestate transportatorilor aerieni în spaţiul aerian al României) a precizat că a primit un act de executare silită de la un executor judecătoresc din Regatul Belgiei, prin care i se interzice să plătească vreo sumă către ROMATSA”, se arată în comunicatul Ministerului de Finante.

MFP spune că a transmis punctul de vedere al României, către executorul judecătoresc şi către Curtea de Apel de la Bruxelles, precum şi Ambasadei României din Regatul Belgiei şi a demarat procedurile de contestare formelor de executare silită. 

ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanţată de importanţă naţională, deţine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian şi nu primeşte de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiţii şi dezvoltare.