Popularitatea lui Mario Monti continuă să crească în septembrie

Cota de popularitate a premierului italian Mario Monti a continuat să crească în septembrie, acesta strângând 52 la sută opiniile favorabile faţă de 49 la sută în iulie şi 46 la sută în iunie, potrivit unui sondaj dat publicităţii luni, relatează AFP.
Economica.net - lun, 17 sept. 2012, 13:22
Popularitatea lui Mario Monti continuă să crească în septembrie

După o perioadă de scădere continuă timp ce cinci luni, din februarie până în iunie, când a trecut de la 59 la 46 la sută păreri pozitive, cota sa de popularitate a reînceput să crească până la 52 la sută în septembrie, „un rezultat foarte bun într-o perioadă de criză” economică, afirmă insitutul IPR, care efectuează sondaje lunare pentru cotidianul de stânga La Repubblica.

Guvernul a pierdut în schimb exact acelaşi număr de puncte procentuale (trei) în perioada iulie-septembie ca cel câştigat de Monti, trecând de la 40 la 37 la sută păreri favorabile.

„Este ca şi cum italienii ar avea două opinii opuse, dar doar parţial contradictorii. Pe de o parte ei recompensează «persoana lui Monti», experienţa şi voinţa sa de a salva Italia, pe de altă parte ei judecă negativ măsurile Guvernului, creşterea conflictelor sociale şi a şomajului”, continuă IPR.

Sondajul a fost efectuat în perioada 13-14 septembrie, pe un eşantion format din 1.000 de persoane.

Atât Mario Monti, cât şi Guvernul său au obţinut cel mai bun rezultat în ianuarie, cu 62 la sută păreri favorabile primul şi 55 la sută Executivul său. Monti tocmai fusese numit cu două luni înainte la conducerea unui Guvern de tehnocraţi care l-a înlocuit pe Silvio Berlusconi în plină criză a zonei euro.

Monti a obţinut cel mai prost scor în iunie, cu 46 la sută, în timp ce Guvernul său a înregistrat cel mai scăzut procentaj în septembrie, cu 37 la sută.

În pofida acestor rezultate bune în sondaje, Mario Monti a declarat de mai multe ori că nu intenţionează să îşi continue experienţa politică dincolo de alegerile legislative prevăzute pentru primăvara lui 2013.

Un alt sondaj, realizat de institutul Euromedia Research la 7 septembrie pe un eşantion de 1.000 de persoane şi referitor la viitoarele alegeri, creditează ca favorit Partidul Democrat (PD), principala formaţiune de stânga italiană, cu 25-27 la sută din intenţiile de vot, cu mult în faţa PdL (Poporul Libertăţii) al lui Silvio Berlusconi, care obţine între 19 şi 21 la sută.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...