Populaţia oraşelor lumii va creşte cu 75% şi va ajunge la 6,3 miliarde în 2050

Populaţia urbană mondială va înregistra o creştere de 75 % în următoarele patru decenii şi va ajunge la 6,3 miliarde în 2050, datorită avântului 'fără precedent' al oraşelor din Africa şi Asia, potrivit unui raport difuzat joi de ONU, informează agenţia spaniolă de presă EFE.
Economica.net - vin, 06 apr. 2012, 05:41
Populaţia oraşelor lumii va creşte cu 75% şi va ajunge la 6,3 miliarde în 2050

Departamentul Economic şi Social (DESA) al ONU şi-a revizuit raportul din 2011 cu privire la perspectivele populaţiei urbane mondiale şi arată că zonele urbane ale planetei vor absorbi creşterea populaţiei mondiale în următorii 40 de ani, scrie Agerpres.

ONU estimează că numărul locuitorilor planetei va creşte în următorii ani de la 7 miliarde (în 2011) până la 9,3 miliarde în 2050, dintre care 6,3 miliarde vor locui în zone urbane, ceea ce înseamnă o creştere de 2,7 miliarde sau de 75% în raport cu cifrele actuale.

Africa şi Asia vor înregistra 86% din creşterea mondială a populaţiei urbane.

Continentul african va vedea la mijlocul secolului cum populaţia sa urbană creşte de la cele 414 milioane de acum la 1,2 miliarde de locuitori, în timp ce creşterea pe continentul asiatic va fi de 1,4 miliarde, ajungându-se de la 1,9 (în prezent) la 3,3.

Cele mai mari creşteri ale populaţiei urbane se vor înregistra în India, care va număra 497 milioane de locuitori în zonele urbane, China (341), Nigeria (200) şi Indonezia (92), iar în afara acestor două continente în SUA, unde creşterea va fi de 103 milioane de persoane.

Raportul arată că este vorba de o ‘creştere fără precedent’ care va oferi ‘noi oportunităţi pentru îmbunătăţirea educaţiei şi a serviciilor publice’ pe cele două continente.

Totuşi, ONU avertizează că această creştere presupune ‘noi provocări’ în ceea ce priveşte locurile de muncă de la oraş, locuinţele, energia şi infrastructurile pentru a se evita sărăcia urbană, extinderea cartierelor marginale şi deteriorarea mediului înconjurător.

Naţiunile Unite amintesc în raportul lor necesitatea de a se ţine cont de aceste previziuni pentru a se atinge obiectivele de dezvoltare sustenabilă.

Raportul mai semnalează, între altele, că 890 de milioane de persoane trăiesc în zone urbane expuse vreunui tip de dezastru natural major. Oraşele europene şi cele africane sunt mai puţin expuse, spre deosebire de zonele urbane din America Latină, zona Caraibilor, America de Nord şi Asia.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...