Populaţia şi firmele din România plătesc cel mai ieftin gaz din Europa

Consumatorii casnici şi firmele din România plătesc cele mai mici preţuri la gazele naturale din Uniunea Europeană, ca valoare nominală, potrivit datelor Eurostat.
Economica.net - mie, 29 mai 2013, 07:32
Populaţia şi firmele din România plătesc cel mai ieftin gaz din Europa

În termeni absoluţi, gospodăriile din România plătesc pentru gaz chiar cel mai mic preţ din UE: 2,7 euro pentru 100 kWh, cu toate taxele incluse, conform ultimelor date Eurostat, publicate recent. Este de departe cel mai mic preţ, următorii în clasament fiind consumatorii din Slovacia, cu un preţ de 5,1 euro pentru 100 kWh. Comparativ cu media europeană, preţul la gazul plătit de consumatorii casnici este de peste două ori şi jumătate mai ieftin-preţul mediu în UE 27 este de 7,2 euro.

Calculat în termeni de paritate a puterii de cumpărare, consumatorii români sunt pe locul trei în clasamentul celor mai mici preţuri la gaze din Europa. Preţuri mai mici plătesc doar consumatorii casnici din Luxemburg şi Marea Britanie.

Şi consumatorii industriali din România sunt încă avanatajaţi din punct de vedere al consturilor cu gazul, comparativ cu cei din celelalte state europene. În termeni nominali, companiile din România plătesc cele mai mici preţuri la gaz din Uniunea Europeană, adică 1,9 euro pentru 100 kWh, (preţ fără taxe) în condiţiile în care media europeană este de 3,7 euro penttru 100 kWh.

Preţurile sunt valabile pentru al doilea trimestru al anului trecut. Comparativ cu al doilea semestru al anului 2011, gazele pentru populaţie s-au scumpit, în România, cu 4,4% , în condiţiile în care media europeană a creşterii preţurilor a fost de 10,3%.

Consumatorii români plătesc preţuri mici la gaz pentru că majriotatea covârşitoare a consumului provine din producţia internă, iar preţul este de circa trei ori mai mic decât al gazelor de import din Federaţia Rusă, în condiţiile în care piaţa nu este complet liberă.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...