1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Companii

Populaţia şi industria vor consuma doar 2% gaze de import în luna septembrie

Gazele de import vor avea o pondere de doar 2% în consumul intern al ţării, atât în cazul populaţiei, cât şi în ceea ce priveşte consumatorii industriali, potrivit unui document al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) privind structura amestecului de gaze pentru luna septembrie. Restul de 98% din consum reprezintă gaze de producţie internă.

28 aug, 2014 | Agerpres

Documentul mai prevede faptul că Transgaz a propus ca întregul consum de gaze al ţării să provină din subsolul autohton, însă ANRE a avizat în final un import de 2% în cazul ambelor categorii de consumatori.

Începând din 2011, populaţia şi termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici au consumat mai puţine gaze de import decât industria, pentru ca preţul final să fie suportabil, în condiţiile în care preţul gazelor importate era dublu faţă de producţia internă.

La mijlocul acestei luni, Mariana Gheorghe, CEO Petrom, declara, într-un interviu acordat agenţiei AGERPRES, că media importurilor în primele şase luni ale anului a ajuns la 9%, din cauza scăderii consumului intern.

Anii trecuţi, importurile de gaze reprezentau 20-25% din totalul consumului.

Astfel că oficialul Petrom nu se aşteaptă la probleme mari la iarnă pentru piaţa din România, în contextul conflictului dintre Ucraina şi Moscova pe tema gazelor.

'Având în vedere că a scăzut cererea, media importului în totalul consumului naţional de gaze este de circa 9%, aşa că piaţa românească aproape că este independentă. Deci, având în vedere reducerea importurilor, rezervele pe care le avem în depozite şi evoluţia cererii, dacă va fi o iarnă blândă, cred că România nu va avea probleme iarna viitoare, ceea ce nu putem spune despre alte ţări din regiune sau din Europa. Suntem, de asemenea, pregătiţi, cum am fost şi în 2009, ca, în limita flexibilităţii pe care o avem, să ajustăm puţin în sus şi producţia de la anumite sonde', a susţinut Mariana Gheorghe.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO