Porcul românesc ajunge în China, dar exportat tot de o companie chineză

Un singur producător de carne de porc din România este agreat în momentul de faţă de Autoritatea Sanitar Veterinară să exporte în Republica Populară Chineză. Acţionarul este o companie chineză. 
Economica.net - mie, 27 nov. 2013, 22:02
Porcul românesc ajunge în China, dar exportat tot de o companie chineză

La finele lunii august, România şi RP Chineză au semnat un Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, un act care oferă practic posibilitatea producătorilor români de a-şi vinde carnea şi produsele din carne de porc, dar şi bovine vii în China. De asemenea, Autoritatea Sanitar-Veterinara (ANSVSA) şi autoritatea de profil chineză au semnat cu prilejul participării premierului chinez, Li Keqiang, la Formul Economic China – Europa Centrala si de Est, două acorduri pentru export de carne de porc si de bovine pentru reproducţie în China.

O singură companie exportatoare

Se va da astfel undă verde la exporturi, o oportunitate de care va profita, pentru moment, un singur producător din România. Este vorba despre compania Smithfield SA, parte a Smithfield Foods, ce a trecut recent în portofoliul gigantul chinez Shuanghui International Holdings Ltd. „În ceea ce priveşte exportul de carne de porc în Republica Populară Chineză, pentru început a fost agreată să deruleze astfel de operaţiuni SC Smithfields SA din judeţul Timiş”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ANSVSA.

„Pe termen lung, posibilitatea de fi prezenţi cu produse din carne de porc româneşti pe piaţa chineză va duce la recunoaşterea valorii produselor de export româneşti pe pieţele asiatice şi va crea cadrul potrivit pentru a continua dezvoltarea sectorului zootehnic şi a industriei alimentare din România. Pentru firmele româneşti din industria alimentară, dar şi pentru crescătorii de animale, semnarea acestor acorduri reprezintă posibilitatea de a intra pe o piaţă nouă, în creştere, de aproximativ două miliarde de consumatori, unde necesarul consumului populaţiei nu este acoperit de către producţia interna. Intrarea pe piaţa chineză cu produse din carne de porc calitativă reprezintă o garanţie pentru începerea livrărilor şi către alte pieţe de export”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Smithfield întrebaţi fiind dacă au început să livreze către China şi ce estimări au referitor la exporturile pe piaţa chineză.

De altfel, Smithfield SA a plecat prima de la start şi în 2012, când României i s-au permis exporturile de carne de porc în Statele Unite ale Americii. Pe atunci, Smithfield era o companie americană. Ulterior, pe piaţa americană i s-au mai alăturat şi alte companii româneşti, printre care Crist Tim. 

Detalii aici:

Porcul românesc poate fi exportat doar de americanii de la Smithfield

Amintim că, în luna septembrie, acţionarii Smithfield Foods, cu operaţiuni şi în România, au aprobat preluarea companiei americane de către producătorul chinez de carne Shuanghui Group, printr-o tranzacţie, anunţată la sfârşitul lunii mai, care include datoria netă a Smithfield şi evaluează compania la 7,1 miliarde dolari. După finalizarea tranzacţiei, acţiunile companiei vor fi delistate, iar Smithfield Foods va deveni o subsidiară deţinută integral de Shuanghui International Holdings Limited, urmând să opereze însă sub acelaşi nume ca şi până în prezent.

Shuanghui International este acţionarul majoritar al Henan Shuanghui Investment & Development Co, cel mai mare procesator de carne din China. Pe lângă SUA, Smithfield Foods are operaţiuni în România, Marea Britanie, Franţa şi Polonia.

  Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...