Porcul românesc guiţă a faliment: Al doilea mare producător din ţară are probleme financiare grave

Marex Brăila, al doilea mare producător de carne abatorizabilă de porc din ţară, se apropie rapid de faliment.
Economica.net - Dum, 19 apr. 2015, 21:07
Porcul românesc guiţă a faliment: Al doilea mare producător din ţară are probleme financiare grave

Compania Marex Brăila, al doilea mare producător de porci din ţară, după concernul americano-chinez Smithfield, se apropie de faliment. O spune Iulian Urban, de la firma de recuperare creanţe Urban şi Asociaţii, care a fost mandatat de un grup de firme româneşti şi străine să recupereze datorii de 20 de milioane de euro de la Marex. În total, grupul brăilean condus de  Marin Moraru are datorii de 100 de milioane de euro şi este în insolvenţă de 1 an.

„Da, se va ajunge la faliment. Compania duce lipsă de lichidităţi, nu mai are nici cine ştie încasări şi, în plus au si DIICOT-ul pe cap pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Când o companie se finanţează neplătind taxe şi impozite la stat, neplătind furnizorii şi creditele, se ajunge la faliment”, spune Urban.

În prezent, Tribunalul Brăila judecă  o cerere de faliment venită din partea creditorilor. La masa credală s-a înscris, cu „o sumă foarte mare”, inclusiv familia Moraru. „Mai muţi creditori contestă în instanţă suma pe care o revendică patronul Marex”, mai spune Urban.

Potrivit acestuia, este greu de crezut că se vor putea recupera datorii de 100 de milioane de euro de la Marex, aşa încât s-a deschis şi acţiune în răspundere asupra patronului care ar putea să-şi piardă şi averea personală.

Marex Brăila deţine un efectiv de circa 120.000 de capete de porc, iar Smithfield Timişoara are circa 600.000 de porci. Un alt mare producător român de porci este grupul Kosarom din Roman, cu un efectiv de 80.000 de capete.

Tot în Brăila, a dat faliment un alt mare porcar român. Este vorba de Gheorghe Caruz, cu grupul Galco, care deţinea un efectiv de circa 70.000 de capete.

Producţia anuală de porc abatorizat provenită de la animale crescute în sistem industrial se ridică, în România, la circa trei milioane de porci anual. În perioada comunistă se abatorizau 18 milioane de capete o bună parte din cantitatea totală fiind exportată în Rusia sovietică.

În acest moment, circa jumătate din carnea de porc consumată în România provine din import, în special din Ungaria.

Modelul românesc cel mai răspândit este de creştere a porcilor în gospodăria proprie pentru auto-consum. Creşterea în regim industrial se face în ferme de mare şi foarte mare capacitate de zeci şi chiar sute de mii de capete. Modelul vestic al fermei de mici dimensiuni(500-2.000 de capete) este aproape inexistent.

Cei mai mari producători de porci din lume sunt China, urmată de UE şi de SUA. În Europa, cel mai mare producător este Germania, urmată de Spania şi Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...