Portland Trust vrea să extindă cu 80.000 mp Floreasca Park

Portland Trust a închiriat 75% din proiectul de birouri Floreasca Park, iar obiectivul este un grad de ocupare de 90% până în noiembrie, data prevăzută pentru finalizare, iar pentru următorii 3 ani compania vrea să extindă complexul cu alţi 80.000 mp de birouri certificate verde.
Economica.net - lun, 22 apr. 2013, 08:38
Portland Trust vrea să extindă cu 80.000 mp Floreasca Park

„Aş vrea să continui acest proiect, îmi place şi cred că este primul de acest gen din Bucureşti. Există cerere în Bucureşti, continuă să mă surprindă câte companii de înaltă calitate din domeniul IT sunt prezente în Bucureşti şi ce mulţi oameni angajează. Aceste companii vor ocupa acele clădiri care sunt eficiente şi care vor oferi condiţii confortabile pentru angajaţi. Va continua mutarea corporaţiilor din clădirile vechi în cele noi pentru a obţine economii de costuri, fenomen care se întâmplă în prezent în Bucureşti”, a declarat agenţei MEDIAFAX Robert Neale, fondatorul companiei.

El a arătat că terenul necesar pentru extinderea Floreasca Park „este sub controlul companiei”, dar mai sunt de reglat anumite aspecte juridice.

„Este vorba de trei hectare de teren şi voi continua colaborarea cu prietenul meu Gigi (Gigi Becali, n.r.). Nu vreau să spun mai mult despre ceea ce vrem să facem cu acest teren pentru că anumite aspecte juridice legate de acest teren sunt în curs de a fi finalizate. Vrem să construim alţi 80.000 de metri pătraţ în următorii trei ani, dar aş prefera să nu vorbesc acum”, a adăugat Neale.

Portland a cumpărat de la Becali cele 2 hectare de teren necesare dezvoltării celor două imobile de birouri din Floreasca Park, din apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu, cu o suprafaţă totală de 37.500 de metri pătraţi.

Cele două clădiri sunt închiriate, potrivit lui Neale, în proporţie de 75%, iar singurii chiriaşi cunoscuţi până acum sunt Oracle, cu 25.000 metri pătraţ şi BASF cu circa 2.000 de metri pătraţi.

„Am o listă pentru al doilea etaj din clădirea A, tot fiind închiriat, dar nu pot să spun numele companiilor. Suprafaţă închiriată până acum este de 75%. Aş fi foarte surprins dacă nu aş mai face alte închirieri în acest an. Ar fi ciudat. Au mai rămas 4 etaje, de câte 1.800 metri pătraţi fiecare, deci îmi imaginez că ar trebui să mai închiriez cel puţin două etaje, posibil toate. Mă aştept la un grad de ocupare de 90% la finalizare. Căutăm chiriaşi pentru 1.000-2.000 metri pătraţi sau poate mai mult, aş vrea un mixt bun”, a explicat reprezentantul Portland Trust.

Investiţa în proiect se ridică la 70 de milioane de euro, finanţată de BCR, iar finalizarea este prevăzută pentru luna noiembrie a acestui an.

Proiectul va fi certificat verde, respectiv BREEAM, condiţie definitorie pentru a dezvolta un proiect care să poate fi vândut unui investitor de calitate, consideră Neale.

„Şi nevoile şi cerinţele clienţlor ne-au determinat să investim mai mult pe partea de sustenabilitate ecologică, dar cel mai mult contează din punct de vedere al cerinţelor investitorilor. Cei mai mulţi dezvoltatori vând clădirile finalizate fondurilor de investiţi sau unor investitori şi dacă nu ţii cont de toate aspectele legate de eficienţa unei clădiri nu poţ să vinzi unui investitor de calitate şi nu vei intra în clasa A. Din punct de vedere al chiriaşilor, cele mai multe din cele mai mari companii din lume au politici eco, politici legate de sustenabilitate. Alte companii se preocupă mai puţn de acest aspect. Aşa că nu poţi să generalizezi despre cerinţele companiilor în ceea ce priveşte gradul de ecologizare al unui proiect”, a adăugat Neale.

Astfel, o pondere mai mare din fondurile pentru dezvoltare au fost alocate în proiectul Floreasca pentru conceptul de sustenabilitate ecologică, clădirea fiind prevăzută cu o serie de sisteme care asigură caracterul verde al celor două imobile, respetiv lumină naturală, sisteme de economisire a apei şi a hârtiei.

„Suntem foarte încrezători că vom obţine certificatul BREEM excelent şi cred că îl merităm. Cea mai mare diferenţă faţă de celelalte clădiri construite până acum de noi este că folosim mai mulţi bani pe sistemul de încălzire şi răcire, pentru zona verde, facem mai mult decât am făcut înainte. Pe de altă parte, venim cu chirii mai mici cu 20% decât în Floreasca 169A (vândută în 2011 către NEPI, n.r.), în timp ce costurile cu serviciile sunt cu 25-30% mai mici decât pe piaţă”, a arătat Neale.

El a afirmat că din cauza condiţiilor economice este foarte dificil să închei contracte de preînchiriere, iar principala deosebire dintre comportamentul companiilor de dinainte de criză şi cel de acum este că firmele sunt focusate chiar mai mult pe reducerea costurilor, o problemă foarte sensibilă pentru toate domeniie.

„Companiile care se mută au cheltuieli cu chiria, cu serviciile, cu utilităţle, dar şi cu mutarea. Costurile cu mutarea sunt mai mari decât se crede. Dacă ai de mutat multe operaţuni de IT sau servere, o mutare poate fi foarte scumpă, iar în această perioadă companiile vor să recupereze o parte din aceste costuri de la proprietari, de aceea cer contribuţii la amenajarea spaţiilor, vor o chirie bună, costuri cu serviciile transparente”, a adăugat şeful dezvoltatorului.

El spune că, Portland Trust nu este interesat să dezvolte birouri în afara Bucureştiului, menţonând că într-o ţară de dimensiunea României este importantă focalizarea doar pe o anumită zonă.

„Portland a luat decizia de a se focusa doar pe Bucureşti. Dacă aş avea un proiect în Ploieşti sau Cluj aş pierde jumătate din timp în maşină, nu am timp pentru a mă plimba”, a arătat Neale.

Despre o eventuală vânzare a Floreasca Park, acesta spune că este prea devreme, subliniind că nu negociază o astfel de mutare.

Portland Trust este unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de pe piaţa din Bucureşti, fiind dezvoltatorul clădirii de birouri Opera Center I şi II, Bucharest Business Park şi Floreasca 169A. Opera Center, totalizând 15.800 metri pătraţi, şi Bucharest Business Park, de 24.500 metri pătraţ, au fost vândute de dezvoltator către CA Immo.

Compania a fost înfiinţată în 1997 de Robert Neale şi Mark Vydra în Cehia, în scopul de a dezvolta proiecte imobiliare în Europa Centrală. În 1999, compania a fost preluatăde grupul american Apollo Real Estate Advisors.

Te-ar mai putea interesa și
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deşi producătorii respectă în totalitate......
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul ...