Portofoliul PAID s-a înjumătăţit anul trecut, la 276.600 poliţe

Portofoliul societăţii care emite poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, PAID, a scăzut anul trecut cu 51,8%, la 276.597 contracte, după ce în 2011 crescuse cu 56,3%, la 574.229, potrivit datelor publicate de asigurător.
Economica.net - lun, 07 ian. 2013, 12:44
Portofoliul PAID s-a înjumătăţit anul trecut, la 276.600 poliţe

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a înregistrat cel mai ridicat nivel al portofoliului în octombrie 2011, când numărul poliţelor PAD în vigoare a ajuns la 845.509.

Scăderea portofoliului PAID în cursul anului 2012 a fost efectul neaplicării prevederilor Legii 260/2008 de către autorităţile locale, care ar fi trebuit să amendeze cu până la 500 lei proprietarii care nu îşi asigură locuinţele.

„Primarii care fac parte din Asociaţia Comunelor din România nu vor aplica amenzi cetăţenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduc, dintr-un motiv foarte simplu: anul 2012 va fi unul electoral şi nu cred că vreun primar care vrea să fie reales se gândeşte să îi amendeze pe viitorii votanţi”, anunţa în octombrie 2011 preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici.

Alt motiv al scăderii portofoliului PAID l-a constituit necunoaşterea şi ignorarea prevederilor Legii 260/2008, care spune că proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

În plus, numeroasele modificări ale legislaţiei secundare au creat confuzie în rând proprietarilor, care au fost obligaţi să încheie o poliţă emisă doar de PAID, apoi au putut opta pentru una similară celei PAID, dar emisă de alţi asigurători.

Astfel, societăţile de asigurări, inclusiv acţionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constantă şi continuă a portofoliului PAID.

Mai mult, unii asigurători, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, şi-a denumit poliţele faculatative pentru locuinţe PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. În plus, Astra, acţionar PAID, a înregistrat marca PAD la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Ulterior, pe fondul scăderii portofoliului PAID, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a impus revenirea la obligativitatea poliţei PAID, decizie atacată în justiţie de liderul pieţei de profil în 2011, Astra Asigurări, care a obţinut suspendarea unui ordin al instituţiei.

În prezent, potrivit unui ordin al CSA din noiembrie 2012, proprietarii îşi pot asigura locuinţele pentru riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren fie printr-o poliţă facultativă, fie printr-o asigurare obligatorie emisă de PAID.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, UNIQA Asigurări şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

În 2011, subscrierile societăţii au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC Sifang, pe care speră să îl introducă în circulație chiar de anul......
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui ...