Nu suntem educaţi? Şoc: cei mai mulţi angajaţi din România sunt profesori

Cei mai mulţi salariaţi din România lucrează ca profesori de gimnaziu şi liceu. Informaţia obţinută de ECONOMICA.NET vine în contextul în care în 2011 am înregistrat rezultate dezastruoase la examenul naţional de titularizare, adică de intrare în învăţământ, dar şi la BAC. Ca să înţelegeţi amploarea dezastrului, doar 30% dintre candidaţi au promovat examenul de titularizare în 2011. Adică au obţinut note peste 7 ca să poată fi titularizaţi pe post. În 2011 am avut şi cea mai slabă promovabilitate la BAC, de puţin peste 44%. Cât de profesionalizată e România judecând după aceste date?
Economica.net - joi, 28 iun. 2012, 21:17
Nu suntem educaţi? Şoc: cei mai mulţi angajaţi din România sunt profesori

România avea puţin peste 3,5 milioane de salariaţi cu program complet de muncă, care lucraseră minimum 21 de zile în luna octombrie 2011, ne spune INS. Cifra nu include ucenicii care fac practică, persoanele cu contract de muncă la domiciliu, persoanele cu mai puţin de o normă întreagă, persoanele angajate în perioada de probă, stagiarii.

Ce profesează cei mai mulţi români? ECONOMICA.NET a obţinut de la Institutul Naţional de Statistică (INS) date exhaustive despre meseriile în care lucrează cei mai mulţi salariaţi români (fără categoriile de salariaţi menţionate mai sus).

Cei mai mulţi angajaţi români sunt profesori de gimnaziu şi liceu. În cifră absolută, 114.700. Cifra a fost comunicată de INS la solicitarea ECONOMICA.NET. Informaţia vine în contextul în care în 2011 am avut o masă critică formată din 70% dintre candidaţii la examenul naţional de titularizare care nu l-au promovat, iar dintre aceştia, circa 30% au obţinut note sub 5, la examen. 

Tot în 2011, am avut şi cea mai mică promovabilitate la examenul de bacalaureat, puţin peste 44%.

Revenind la meseriile în care lucrează cei mai mulţi români, la distanţă sensibilă de profesori se situează vânzătorii, muncitorii necalificaţi în industria prelucrătoare, şoferii şi paznicii, ne-a mai comunicat INS.

Precizări metodologice

Cifrele comunicate de INS vizează primele zece ocupaţii din economia românească, funcţie de numărul salariaţilor care au lucrat cel puţin 21 de zile, cu program complet de muncă, în octombrie 2011. Sunt singurele date actualizate de care dispune INS pe acest subiect, colectate când a realizat ancheta salariilor la nivel naţional.

Numărul salariaţilor prezentat mai sus cuprinde numărul persoanelor cu program complet de lucru, care au lucrat cel puţin 21 de zile în luna octombrie 2011 şi care au fost sau urmau să fie plătite integral pentru această muncă. INS nu a prins în cifrele comunicate mai sus ucenicii care fac practică în întreprindere, persoanele cu contract de muncă la domiciliu, persoanele cu mai puţin de o normă întreagă, persoanele angajate în perioada de probă, stagiarii.
În categoria salariaţilor cu program complet de lucru (care au lucrat cel puţin 21 zile) nu s-au inclus salariaţii care au beneficiat de indemnizaţia de minimum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
În categoria zilelor lucrate intră şi zilele de concediu de odihnă, precum şi alte zile nelucrate, dar pentru care s-au plătit integral drepturile din fondul de salarii (exclusiv concedii medicale).
Mai precizăm că ocupaţiile prezentate mai sus sunt operaţionalizate conform nomenclatorului unitar al ocupaţiilor, mai precis conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR).

Te-ar mai putea interesa și
Johnson & Johnson a început să livreze vaccinul său COVID-19 către statele Uniunii Europene
Johnson & Johnson a început să livreze vaccinul său COVID-19 către statele Uniunii Europene
Compania americană Johnson & Johnson a început luni să livreze vaccinul său COVID-19 către ţările membre ale Uniunii Europene, au anunţat o serie de oficiali ai UE, precum şi compania......
Se schimbă „Rabla pentru Electrocasnice”. Cât vor fi voucherele
Se schimbă „Rabla pentru Electrocasnice”. Cât vor fi voucherele
RABLA ELECTROCASNICE APRILIE 2021 - Ministerul Mediului a elaborat un proiect de ordin care modifică programul “Rabla ...
Peste 9.300 de europeni au rezervat Dacia Spring în doar trei săptămâni
Peste 9.300 de europeni au rezervat Dacia Spring în doar trei săptămâni
Dacia a anunțat astăzi că numărul precomenzilor pentru modelul Spring, primul vehicul electric al mărcii, a urcat la ...
Europol: Criminalitatea organizată se extinde rapid în toate zonele UE. Ameninţarea nu a fost niciodată atât de mare
Europol: Criminalitatea organizată se extinde rapid în toate zonele UE. Ameninţarea nu a fost niciodată atât de mare
Criminalitatea organizată se extinde în toate zonele Uniunii Europene, iar ameninţarea pentru UE şi cetăţenii săi ...