Cel mai mare parc solar plutitor din Europa – Portugalia începe pregătirile

Două remorchere mută 12.000 de panouri solare către rezervorul Alqueva din Portugalia, pregătind demararea în iulie a celui mai mare parc solar plutitor din Europa, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 09 mai 2022, 12:26
Cel mai mare parc solar plutitor din Europa - Portugalia începe pregătirile

Construit de principala companie de utilităţi a ţării, EDP, pe cel mai mare lac artificial din Europa Occidentală, parcul solar plutitor face parte din planul Portugaliei de reducere a dependenţei de importurile de combustibili fosili, al căror preţ a urcat în urma invadării Ucrainei de către Rusia, scrie Agerpres.

Binecuvântată cu lungi ore însorite şi vânturi din Atlantic, Portugalia a accelerat trecerea la energia regenerabilă. Chiar dacă nu foloseşte aproape deloc hidrocarburi din Rusia, centralele sale electrice cu funcţionare pe gaz resimt efectul creşterii preţurilor la combustibili.

Când remorcherele vor muta panourile solare astfel încât să producă electricitate din parcul solar plutitor, cu o capacitate instalată de cinci megavaţi (MW), costul va fi mai mic cu o treime faţă de centralele sale electrice cu funcţionare pe gaz, a explicat Miguel Patena, director în cadrul grupului EDP.

Panourile de la rezervorul Alqueva, folosite pentru a genera hidroenergie, vor produce 7,5 GWh de electricitate pe an şi vor funcţiona alături de baterii cu litiu, pentru a stoca 2 GWh.

Panourile solare vor furniza energie pentru 1.500 de familii.

Ana Paula Marques, membru al Board-ului executiv al EDP, a declarat că războiul din Ucraina a arătat necesitatea de a accelera trecerea la energia regenerabilă, iar proiectul Alqueva face parte din strategia EDP „de a deveni o companie ecologică 100% până în 2030”, hidroenergia şi alte surse de energie regenerabilă reprezentând 78% din capacitatea instalată a EDP, de 25,6 GW.

Te-ar mai putea interesa și
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va începe un program de disponibilizare colectivă care vizează 396 de angajaţi ai societăţii, informează compania printr-un comunicat transmis luni Bursei de la Bucureşti,......
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni prim-ministrul Viktor ...
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitaţie publică deschisă cu strigare, anunţă viceprimarul Stelian ...
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Autorităţile de la Chişinău nu au certitudinea că furnizorul energetic rus Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz, ...