1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Portugalia: Revenire puternică pe pieţe, în aşteptarea unei înţelegeri între liderii politici

Bursa din Portugalia a revenit puternic joi, iar costurile de finanţare ale statului au scăzut, datorită speranţelor că liderii politici de la Lisabona pot depăşi tensiunile din ultimele zile, declanşate luni de demisia ministrului Finnaţelor.

04 iul, 2013 | Mediafax

Indicele PSI 20 al bursei de la Lisabona a urcat joi dimineaţă cu 3,5%, după o cădere puternică, de 5%, în şedinţa de miercuri.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale portugheze cu maturitatea la 10 ani a coborât spre 7%, după ce a atins miercuri seară pragul alarmant de 7,5%, potrivit The Guardian.

Criza politică a început luni seară, cu demisia ministrului de Finanţe Vitor Gaspar, aparent nemulţumit de rezultatele acordului încheiat în 2011 cu UE şi FMI, prin care Portugalia s-a angajat la măsuri de austeritate şi reforme structurale în schimbul unui program de finanţare externă de 78 miliarde euro derulat până în 2014. Statul ar trebui să revină anul viitor pe pieţe.

Marţi a urmat demisia ministrului Afacerilor Externe Paulo Portas, liderul partidului CDS, una dintre cele două formaţiuni ale coaliţiei care susţine în Parlament guvernul condus de premierul Pedro Passos Coelho.

Deşi miercuri dimineaţă circulau zvonuri că încă doi miniştri şi-au pregătit demisiile, CDS a precizat că niciun alt membru al executivului nu intenţionează să se retragă.

Miercuri seară, CDS a promis să contribuie la menţinerea coaliţiei de guvernare. Totodată, o întâlnire care a avut loc miercuri seară între Coelho şi Portas pare să fi avut rezultate foarte bune, iar cei doi vor discuta din nou joi pentru a ajunge la o înţelegere şi a pune capăt crizei politice.

Principalul risc pentru Portugalia ar fi fost menţinerea costurilor de finanţare la un nivel care ar fi împiedicat revenirea pe pieţe anul viitor şi ar fi impus încheierea unui nou acord de finanţare externă.

Stingerea rapidă a crizei a fost salutată de investitori pe pieţele europene, care au deschis joi în urcare. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra afişează un avans de 0,9%, DAX - Frankfurt a crescut cu 0,9%, CAC 40 - Paris a urcat cu 1,15%, IBEX - Madrid a câştigat 0,5%, iar FTSE MIB - Milano a avansat cu 0,7%.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO