Portugalia riscă să se molipsească de problemele Spaniei

Problemele Spaniei ar putea îngreuna situaţia vecinei sale, Portugalia, care oricum va cunoaşte o contracţie economică în acest an. Spania este principalul partener comercial al vecinului său mai mic.  
Economica.net - lun, 30 apr. 2012, 17:34
Portugalia riscă să se molipsească de problemele Spaniei

Înrăutăţirea situaţiei economice a Spaniei a îngreunat sarcina Portugaliei de a scăpa de criza datoriilor, în condiţiile în care principalul său partener comercial a reitrat în recesiune şi pericolul de contagiune s-a amplificat, transmite Reuters.

Randamentul obligaţiunilor Portugaliei a scăzut în ultimele săptămâni, iar ţara a primit note bune din partea UE şi FMI, care i-au acordat un program de salvare de 78 de miliarde de euro.

Relansarea crizei datoriilor, după mai multe luni de calm, de această dată cu epicentrul în Spania, ar putea amplifica dificultăţile economice ale Portugaliei.

„Cu cele 20% din exporturi care merg în Spania, orice declin economic va fi agravat în acest an de măsurile de austeritate aplicate de autorităţile de la Madrid”, a declarat Rui Barbara, manager de active la Banco Carregosa
Spania a revenit în recesiune în primul trimestru, cu o contracţie a PIB de 0,3% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut. Faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, economia spaniolă s-a contractat cu 0,4%. Spania a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o scădere economică de 0,3%.
Standard & Poor’s a retrogradat săptămâna trecută ratingul Spaniei cu două trepte, la nivelul „BBB+”.

„Este o ştire proastă pentru Spania, dar şi pentru Portugalia. De fapt, totul indică o extindere a acordului de susţinere a Portugaliei”, a declarat fostul ministrul protughez de Finanţe Luis Campos e Cunha, referindu-se la decizia S&P.

Randamentele obligaţiunilor portugheze au scăzut, dar Portugalia rămâne a doua cea mai riscantă ţară din zona euro după Grecia, în privinţa spread-urilor obligaţiunilor.
Portugalia este a treia ţară care a cerut sprijin financiar internaţional din cauza crizei datoriilor, după Grecia şi Irlanda.

Guvernul de la Lisabona a negat în repetate rânduri că va avea nevoie de mai mulţi bani sau mai mult timp pentru a îndeplini obliectivele din programul de salvare.

Potrivit estimărilor, economia portugheză se va contracta cu 3,3% în acest an, cel mai grav declin după anii ’70, urmând să revină la o creştere de 0,3% în 2013. Anul trecut, economia s-a contractat cu 1,6%.
Economia Spaniei ar urma să se contracte cu 1,7% în acest an şi să avanseze cu 0,2% în 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...