Porumboiu a câştigat în instanţă dreptul de a fi „calamitat natural”. Va primi despăgubiri

Compania Agrocomplex Bârlad, deţinută de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a obţinut în instanţă declararea stării de calamitate naturală în anul agricol 2008-2009 pentru o suprafaţă de peste 6.600 de hectare teren pe care le deţine. Este prima companie care va primi bani de la stat pentru că a fost secetă în urmă cu trei ani.
Alina Stanciu - mie, 24 oct. 2012, 21:02
Porumboiu a câştigat în instanţă dreptul de a fi

Omul de afaceri Adrian Porumboiu este primul agricultor român care va primi bani de la stat, prin Ministerul Agriculturii, pentru că în anul agricol 2008-2009 a fost secetă. Acesta a apelat la instanţă, într-un proces civil, şi a câştigat declararea stării de calamitate naturală  pentru două terenuri arabile aflate în Vaslui şi Galaţi cultivate cu grâu şi rapiţă în suprafaţă totală de 6.694 de hectare. Terenurile aparţin societăţii Agrocomplex Bârlad, deţinută de omul de afaceri. 

Valoarea subvenţiilor

În consecinţă, Ministerul Agriculturii are pe masă un proiect de hotărâre care va pune în executare Sentinţa Civilă definitivă şi irevocabilă  pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în dosarul Agrocomplex înregistrat încă din 2010. După ce proiectul va intra în vigoare, Porumboiu va primi ajutor de la stat pentr a-şi acoperi pierderile cauzate de secetă. „Cu privire la valoarea eventualelor despăgubiri care se pot acorda, aceasta se poate stabili ulterior adoptării actului normativ menţionat, în conformitate cu prevederile Legii nr.381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură, cu modificările ulterioare, precum şi ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.419/2002 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură”, au explicat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Agriculturii.

În unii ani, Ministerul Agriculturii a acordat ajutor financiar tuturor producătorilor afectaţi de secetă, în unele condiţii. Nu a fost cazul şi pentru anul agricol 2008-2009, dar anul acesta Guvernul a aprobat o hotârâre care legiferează acordarea unor ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat in anul agricol 2011-2012 asupra culturilor agricole. Conform actului normativ intrat în vigoare în luna septembrie, cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis este de 100 lei/ha şi se acordă pentru suprafeţe de culturi agricole în teren arabil de minimum un hectar şi maximum 10 hectare, inclusiv, fără a depăşi echivalentul în lei a 7.500 euro/beneficiar/3 ani. Sprijinul financiar se acordă pentru fiecare beneficiar într-o singură tranşă, începând cu data de 1 noiembrie 2012.

Calamitate doar pentru Porumboiu

De altfel, firma lui Porumboiu este singura care  va primi în mod cert bani pentru că a fost afectată de seceta din anul agricol 2008-2009. „Ministerul de resort nu a mai despăgubit niciun proprietar de teren urmare a fenomenului de secetă din anul agricol 2008-2009. Menţionăm că pentru anumite suprafeţe de teren afectate de secetă în anul agricol 2008-2009 nu mai sunt producători care să fi obţinut în instanţă declararea stării de calamitate”, ne-au mai declarat ofiacialii Ministerului Agriculturii.

Cu toate acestea, Ministerul de resort mai are în curs de soluţionare pe rolul instanţelor de judecată un număr de 31 dosare, cu diferite societăţi care au solicitat declararea stării de calamitate din cauza secetei din anul agricol 2008-2009.

Afacere de zeci de milioane de euro

Sc Agrocomplex Bârlad face parte din Racova Grup şi are ca principale activităţi cultivarea cerealelor şi plantelor tehnice, creşterea animalelor precum şi viticultura sau panificaţia. Anul trecut, compania cu peste 300 de salariaţi, a raportat afaceri de 13,6 milioane de euro. Compania deţine 11 ferme vegetale care exploatează peste 11.500 hectare teren agricol precum şi o fermă viticolă ce se întinde pe o suprafaţă de 105 ha de vie. Totodată, Agrocomplex controlează  două ferme de creştere a animalelor – Bădeana şi Pogonesti, cu 1.300 capete bovine, iar începând cu anul 2001 operează şi în domeniul morăritului şi panificaţiei prin înfiinţarea unei mori de grâu cu o capacitate de măciniş de 6.000 tone pe an. Compania mai produce şi 4.000 de tone de pâine şi specialităţi în Bârlad.

Agrocomplex Bârlad este controlată de Adrian Porumboiu cu 35,6% din acţiuni, Octavian Porumboiu cu 21,9% acţiuni, SIF II Moldova cu 7,1% din acţiuni şi alţi acţionari minoritari.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca  vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. Care este sistemul?
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. ...
Chopin Forsikring A/S,o firmă de asigurare din Danemarca, a informat Autoritatea din țara sa de origine de intenția de ...
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...