Războiul Porumboiu vs. Ministerul Agriculturii: de ce nu a primit latifundiarul nici un leu din subvenţiile pe suprafaţă

Oficialii APIA au explicat pentru ECONOMICA.NET de ce Comcereal Vaslui, compania lui Adrian Portumboiu care exploatează a doua cea mai mare suprafaţă de teren arabil din România, nu a primit subvenţii pentru suprafaţa în anul agricol 2014.
Alina Stanciu - lun, 25 mai 2015, 21:22
Războiul Porumboiu vs. Ministerul Agriculturii: de ce nu a primit latifundiarul nici un leu din subvenţiile pe suprafaţă

Anul acesta, Comcereal Vaslui deţinută de omul de afaceri Adrian Porumboiu, care exploatează cea mai mare a doua suprafaţă arabilă a ţării (peste 27.400 de hectare) nu a primit niciun leu subvenţie europeană pe suprafaţă în contul campaniei agricole 2014. Situaţia creată derivă din faptul că, la începutul acestui an, APIA Vaslui a sancţionat Comcereal Vaslui pe motiv că nu ar fi înregistrat în registrul național SNIIA decesul unui număr de 106 bovine aferente anilor 2012-2013 şi începutul anului 2014.

Sancţiunile au inclus reduceri retroactive ale plăţilor pentru anii 2012 şi 2013, cu obligaţia de a returna suma totală de aproximativ 12,6 milioane lei, anularea integrală a plăţii cuvenite pentru anul 2014 în sumă de aproximativ 18,9 milioane lei şi posibilitatea excluderii de la schema de sprijin pentru suprafaţă şi pentru anul 2015. În total, amenda estimată de Comcereal se cifrează la aproximativ 12 milioane de euro.

Primii 10 beneficiari de subvenţii agricole, acuzaţi de nereguli: APIA le-a dat mai puţini bani decât au cerut

Au primit bani pentru vite, nu şi pentru suprafaţă

Omul de afaceri susţine că nu înţelege de ce nu a beneficiat de subvenţia pe suprafaţă, ce s-ar fi cifrat la aproximativ 4,8 milioane de euro, dar a încasat, în schimb, 531.800 de lei pentru cele 463 de vite pe care societatea le deţine (plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic).

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a explicat pentru ECONOMICA.NET care este situaţia subvenţiilor la Comcereal.

Potrivit instituţiei, SC Comcereal Vaslui a solicitat anul trecut plăţi naţíonale directe complementare (subvenţia pentru vite n.red), bani pe care compania i-a primit anul acesta.” Cererea a fost gestionată şi instrumentată în condiţiile prevăzute de Ordinul MADR 573/2014. Întrucât au fost îndeplinite condiţiile de eligibilitate s-a făcut autorizarea la plată, stabilindu-se suma de plată în valoare de 531.809,46 de lei, sumă care a fost achitată societăţii prin ordinul de plată emis în data de 10.04.2015. Plata s-a efectuat din bugetul naţional, neputând face obiectul compensării”, au răspuns ECONOMICA.NET oficialii APIA, întrebaţi fiind de ce Comcereal a primit subvenţii pentru animale, dar nu şi pe suprafaţă. 

Oficialii APIA explică faptul că, potrivit Legii (art 8 din OUG 125/2006 şi art 2 din Legea 36/1991) plăţíle naţíonale directe complementare în sectorul vegetal reprezintă plăţi în cadrul schemelor de sprijin comunitare şi constau în acordarea suplimentară de sume pe suprafaţă”. În schimb,”plăţile naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic se acordă în limita resurselor financiare alocate anual prin legea bugetului de stat, pentru speciile de animale prevăzute în legislaţia în vigoare. 

Al doilea mare latifundiar al ţării are conturile blocate

„APIA realizează deducerea creanţelor din drepturile stabilite debitorului pentru campaniile viitoare, în funcţie de natura creanţelor şi a drepturilor stabilite în sarcina sau pentru beneficiarii-debitori. Deducerea sau compensarea se realizează între FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă din care se finanţează plăţile directe n.red) , FEADR ( Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală care finanţează programele de dezvoltare rurală ) BN1 (bugetul naţional care asigură cofinanţarea FEADR) şi BN (plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal), respectiv între BN (Ordinul MADR 687/2007, OG 14/2010) şi BN (plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic). (…)Plăţile naţionale directe complementare în sectorul vegetal intră în categoria fondurilor publice naţionale complementare plăţilor efectuate din fonduri europene nerambursabile, în timp ce Plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic nu intră în această categorie. În concluzie, procedura de deducere din plăţile viitoare a creanţelor stabilite în sarcina beneficiarilor este efectuată strict în conformitate cu prevederile legale”, a răspuns APIA.

Amintim faptul că societatea Comcereal Vaslui a contestat  în instanţă amenda APIA. Astfel, pe rolul Curţii de Apel Iaşi există două procese împotriva APIA Vaslui având ca obiect „suspendare executare act administrativ” şi „anulare act administrativ”.

În 2013, cifra de afaceri a Comcereal s-a cifrat la 320,5 milioane de lei, iar profitul net a fost de 4,8 milioane de lei.

Adrian Porumboiu: „Retailerii au adaosuri de peste 90%. Cine impozitează taxele de raft?”

Ce spune Adrian Porumboiu despre situaţia subvenţiilor la Comcereal

„Raspunsul primit în legătură cu amenda aplicată denotă intenţia evidentă de a frauda firma Comcereal. Întrebarea pusă de dumneavoastră a fost clară, răspunsul primit mai mult decât confuz. Directorul general APIA, ca de altfel şi ministrul Daniel Constantin, sunt „artizanii” unei nelegiuiri greu de explicat. Ura faţă de agricultori, mecanismele după care se ghidează sunt demne de epoca stalinistă. Explicaţiile lor sunt puerile când nu s-a pus niciun moment în pericol un euro din bani europeni sau un leu din fondul naţional. De fraudat, sau intenţie de frauda, nici în visele lor macabre nu poate fi vorba. Totul este făcut să demonstreze că daca au «putere » în România, ei pot face absolut ce vor. În concluzie, sper ca Daniel Constantin, dupa atâţia ani de ministeriat, a acumulat bani suficienti să plătească şi datoria faţă de dl Voiculescu. Doar aşa a fost pus ministru, nu ca ar fi avut vreo expertiză sau calitate pentru asemenea funcţie.
Din pacate, prezenta unui asemenea individ în fruntea ministerului este mai nocivă chiar şi decât seceta şi alte calamităţi care se abat asupra producătorilor agricoli. Pentru abuzul extraordinar făcut asupra unei firme private, în oricare ţară din lumea civilizată, ministrul şi directorul APIA erau arestaţi”, a transmis omul de afaceri pentru ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...