Porumboiu a învins Ministerul Agriculturii: instanţa a suspendat „amenda” Comcereal Vaslui

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis în favoarea Comcereal Vaslui, compania care exploatează a doua cea mai mare suprafaţă arabilă a ţării, în procesul împotriva APIA Vaslui. Firma omului de afaceri Adrian Porumboiu a atacat în instanţă o amendă a APIA Vaslui în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.
Alina Stanciu - lun, 01 iun. 2015, 11:07
Porumboiu a învins Ministerul Agriculturii: instanţa a suspendat

Curtea de Apel Iaşi a decis, ieri, să  suspende executarea unor acte administrative prin care Comcereal Vaslui SA, compania deţinută de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a fost obligată de către Agenţia de Plăţi Vaslui la plata unei sume de aproximativ 3 milioane de euro. „Soluţia pe scurt: Admite acţiunea. Dispune suspendarea executării actelor contestate”, se specifică pe portalul instanţelor de judecată. Decizia este valabilă pănă la pronunţarea instanţei pe fond. 

Acesta este unul dintre cele două procese intentate de către Comcerea Vaslui APIA, după ce, la începutul acestui an, instituţia statului a amendat compania cu o sumă estimată de Comcereal la 12 milioane de euro.

Al doilea proces, care are ca obiect „anulare act administrativ” a fost înregistrat pe data de 15 mai anul curent, dar Curtea de Apel Iaşi nu a stabilit încă o dată la care se va judeca procesul. „Comcereal nu a fraudat, nu a avut intenţii de frauda, iar banii de la UE şi din fondul naţional nu au fost niciodată puşi în pericol. Sunt convins că orice instanţă va anula şi sancţiunea dată de aceşti oameni diabolici (ministrul Agriculturii şi Directorul APIA n.red). Sunt documente clare care contrazic abuzul făcut de Daniel Constantin (Ministrul Agriculturii n.red) şi de Mihai Puţintei (director APAI n.red)”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Adrian Porumboiu. Acesta cere demisia conducerii MADR şi APIA. „În orice ţară din lume, dacă Corpul de Control al prim-ministrului sau altă entitate juridică cu atribuţii în acest sens ar verifica şi constata nedreptatea făcută, nu ar lua altă decizie decât demisia Ministrului Agriculturii şi a directorului APIA”, mai spune omul de afaceri.

Scapă de poprire

Urmare a deciziei Instanţei de la Iaşi, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va trebui să ridice poprirea pe care a instituit-o pe conturile Comcereal Vaslui în urmă cu câteva săptămâni, spune omul de afaceri. „ANAF începuse să ne execute pentru cei aproximativ 3 milioane de euro. Era o procedura normală în baza acţiunii iniţiate de APIA. Problema este însă că noi trebuia să primim bani în contul subvenţiei pe suprafaţă, echivalentul a 12 milioane de euro şi nu să dăm bani”, consideră Porumboiu, potrivit căruia ANAF nu a tras încă niciun ban din conturile Comcereal.

Citeşte şi Al doilea mare latifundiar al ţării are conturile blocate

Pierderi financiare şi de imagine

Porumboiu atrage atenţia asupra faptului că, până la soluţionarea cazului în instanţă, compania pe care o administrează a raportat pierderi atât de imagine, cât şi financiare. „Noi vom câştiga în instanţă, dar pierderile sunt uriaşe pentru noi, pe toate planurile. Şi ca imgine, din punct de vedere al credibilităţi. Când văd o amendă de 12 milioane de euro, iar ministrul spune că a protejat banii europeni,oamenii ar putea credecă s-au furat bani din fondurile UE. De asmenea, există şi pierderi economice importante. Banii (pe subvenţia pe suprafaţă pe care Comcereal nu i-a mai încasat n.red) erau planificaţi pentru a plăti datorii la bănci, furnizori şi pentru a înfiinţa cultura de primăvara”, explică Porumboiu, potrivit căruia a reuşit să înfiinţeze cele aproximativ 24.000 de hecatre cu porumb şi floarea soarelui şi să îşi plătească salariaţii.

Cum a ajuns Comcereal în instanţă împotriva APIA

La începutul acestui an, APIA Vaslui a sancţionat Comcereal Vaslui pe motiv că nu ar fi înregistrat în registrul național SNIIA decesul unui număr de 106 bovine aferente anilor 2012-2013 şi începutul anului 2014. Sancţiunile includ reduceri retroactive a plăţilor pentru anii 2012 şi 2013, cu obligaţia de a returna suma totală de aproximativ 12,6 milioane lei, anularea integrală a plăţii cuvenite pentru anul 2014 în sumă de aproximativ 18,9 milioane lei şi posibilitatea excluderii de la schema de sprijin pentru suprafaţă şi pentru anul 2015. În total, amenda estimată de Comcereal se cifrează la aproximativ 12 milioane de euro.

Citeşte şi Războiul Porumboiu vs. Ministerul Agriculturii: de ce nu a primit latifundiarul nici un leu din subvenţiile pe suprafaţă

„În urma unor controale repetate efectuate la ferma Târzii de către reprezentanţii ECA (European Court of Auditors) şi ANSVSA incepand cu luna martie 2014 şi care s-au prelungit pe parcursul întregului an 2014, APIA Vaslui invoca în mod gresit încălcarea repetată şi intenţionată de către Comcereal SA Vaslui a unui caz de neconformitate privind neînregistrarea în registrul național SNIIA a decesului unui număr de 106 bovine aferente anilor 2012-2013 si inceputul anului 2014 (conditie de ecoconditionalitate SMR7 – Identificarea și înregistrarea bovinelor), deşi Comcereal SA Vaslui a întocmit dintotdeauna în mod corect toate registrele și evidențele interne privind identificarea și înregistrarea animalelor (i.e. registrul exploatatiei). În realitate, fiind o obligaţie administrativă nou impusa şi pentru care nu a fost în mod efectiv instructată, Comcereal SA Vaslui a considerat că obligaţia de înregistrare a deceselor revine PROTAN, operatorul naţional acreditat pentru colectarea şi anihilarea deseurilor de origine animala, existând toate documentele de trasabilitate”, explică Porumboiu.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...