Posibilă notă de plată pentru grupul Hyundai după „strategia Apple”

Grupul Hyundai - Kia ar putea fi penalizat de bursa din Coreea de Sud după ce unii dintre angajații săi au fost acuzați că au pus la punct o „strategie” de creștere a prețului acțiunilor dezvăluind un potențial contract cu Apple.
Robert Stan - mie, 17 feb. 2021, 12:33
Posibilă notă de plată pentru grupul Hyundai după „strategia Apple”

Pe 8 ianuarie 2021 internetul era luat cu asalt de informația că Hyundai ar putea fi constructorul mult-așteptatei mașini Apple, vestitul proiect „Titan”. La vremea respectivă, coreenii anunțau că sunt în discuții cu gigantul IT american pentru a construi mașina cu care compania din Cupertino se pregătește să debuteze pe piața vehiculelor autonome.

„Apple și Hyundai sunt în discuții, dar într-un stadiu incipient, și nu s-a decis încă nimic”, au anunțat oficialii Hyundai fără a spune cât de detaliate sunt negocierile. În același timp, conform Reuters, Apple a refuzat să comenteze subiectul.

Mai puțin discutată, dar mult mai importantă decât posibilitatea ca Hyundai – Kia să producă mașina Apple a fost efectul creat pe bursă de dezvăluirea acestei potențiale colaborări. Grație anunțului acțiunile grupului au urcat brusc cu nu mai puțin de 24%.

Oricât de ciudat și lipsit de profesionalism ar părea, la câteva ore după ce presa din întreaga lume a preluat anunțul Hyundai privind potențiala colaborare cu Apple, coreenii au revenit, conform LifeNews.ro, asupra propriilor declarații. Astfel, ei au scos din anunț numele Apple lăsând ideea că sunt în discuții de colaborare cu mai multe companii.

Agenția Reuters a notat apoi că, între 8 ianuarie și 8 februarie nu mai puțin de 12 directori ai Hyundai Motor au vândut aproximativ 3.400 de acțiuni în valoare de 747.152 dolari. Suma poate părea mică pentru ca cineva să își asume un astfel de risc, însă nu este limpede dacă doar cei 12 au făcut trancazții cu titluri ale grupului Hyundai – Kia în perioada menționată.

Totuși, zvonurile privind o conduită neacceptată de bursele din întreaga lume au atras atenția asupra tranzacțiilor cu acțiuni Hyundai – Kia și unii investitori la bursă solicită o anchetă.

În ciuda acestor solicitări, serviciul de supraveghere a piețelor financiare din Coreea de Sud, Financial Services Commission (FSC), a anunțat la începutul lui februarie că nu are în plan o investigație în acest sens, dând naștere unui nou val de reproșuri. Mai ales că, în tot acest timp, „guralivii” de la Hyundai – Kia nu au mai scos o vorbă.

Schimbare de direcție

Astăzi lucrurile par să fi luat o nouă turnură. Asta pentru că oficialii bursei din Coreea de Sud au anunțat că vor începe totuși o verificare a tranzacțiilor făcute cu titluri Hyundai pentru a înțelege dacă unii angajați ai companiei ar fi putut folosi informații secrete pentru a tranzacționa acțiuni.

În dimineața zilei de 17 februarie, Eun Sung-soo, șeful Financial Services Commission (FSC) a declarat unei comisii parlamentare că verificarea informațiilor ar putea începe săptămâna viitoare. „Acțiunea trebuie să examineze dacă există sau nu suspiciuni sau nu. Durata verificărilor variază în funcție de caz, dar rezultatele vor fi comunicate la un moment dat către FSC”, a explicat pentru Reuters un purtător de cuvânt al bursei.

Deși cei de la Hyundai – Kia nu a reacționat la anunțul verificării demarate de reprezentanții bursei, rezultatele sunt așteptate cu interes mai ales de cei care tranzacționează acțiuni ale grupului din Coreea de Sud.

Te-ar mai putea interesa și
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP....
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze în telefon
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze ...
Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă caracteristica a unui smartphone pentru 8 din 10 români din mediul urban, ...
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
România este "ferm" în favoarea unui proces "rapid" de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, iar apartenenţa acestor ...
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 282 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 238 mai ...