Posibilă notă de plată pentru grupul Hyundai după „strategia Apple”

Grupul Hyundai - Kia ar putea fi penalizat de bursa din Coreea de Sud după ce unii dintre angajații săi au fost acuzați că au pus la punct o „strategie” de creștere a prețului acțiunilor dezvăluind un potențial contract cu Apple.
Robert Stan - mie, 17 feb. 2021, 12:33
Posibilă notă de plată pentru grupul Hyundai după „strategia Apple”

Pe 8 ianuarie 2021 internetul era luat cu asalt de informația că Hyundai ar putea fi constructorul mult-așteptatei mașini Apple, vestitul proiect „Titan”. La vremea respectivă, coreenii anunțau că sunt în discuții cu gigantul IT american pentru a construi mașina cu care compania din Cupertino se pregătește să debuteze pe piața vehiculelor autonome.

„Apple și Hyundai sunt în discuții, dar într-un stadiu incipient, și nu s-a decis încă nimic”, au anunțat oficialii Hyundai fără a spune cât de detaliate sunt negocierile. În același timp, conform Reuters, Apple a refuzat să comenteze subiectul.

Mai puțin discutată, dar mult mai importantă decât posibilitatea ca Hyundai – Kia să producă mașina Apple a fost efectul creat pe bursă de dezvăluirea acestei potențiale colaborări. Grație anunțului acțiunile grupului au urcat brusc cu nu mai puțin de 24%.

Oricât de ciudat și lipsit de profesionalism ar părea, la câteva ore după ce presa din întreaga lume a preluat anunțul Hyundai privind potențiala colaborare cu Apple, coreenii au revenit, conform LifeNews.ro, asupra propriilor declarații. Astfel, ei au scos din anunț numele Apple lăsând ideea că sunt în discuții de colaborare cu mai multe companii.

Agenția Reuters a notat apoi că, între 8 ianuarie și 8 februarie nu mai puțin de 12 directori ai Hyundai Motor au vândut aproximativ 3.400 de acțiuni în valoare de 747.152 dolari. Suma poate părea mică pentru ca cineva să își asume un astfel de risc, însă nu este limpede dacă doar cei 12 au făcut trancazții cu titluri ale grupului Hyundai – Kia în perioada menționată.

Totuși, zvonurile privind o conduită neacceptată de bursele din întreaga lume au atras atenția asupra tranzacțiilor cu acțiuni Hyundai – Kia și unii investitori la bursă solicită o anchetă.

În ciuda acestor solicitări, serviciul de supraveghere a piețelor financiare din Coreea de Sud, Financial Services Commission (FSC), a anunțat la începutul lui februarie că nu are în plan o investigație în acest sens, dând naștere unui nou val de reproșuri. Mai ales că, în tot acest timp, „guralivii” de la Hyundai – Kia nu au mai scos o vorbă.

Schimbare de direcție

Astăzi lucrurile par să fi luat o nouă turnură. Asta pentru că oficialii bursei din Coreea de Sud au anunțat că vor începe totuși o verificare a tranzacțiilor făcute cu titluri Hyundai pentru a înțelege dacă unii angajați ai companiei ar fi putut folosi informații secrete pentru a tranzacționa acțiuni.

În dimineața zilei de 17 februarie, Eun Sung-soo, șeful Financial Services Commission (FSC) a declarat unei comisii parlamentare că verificarea informațiilor ar putea începe săptămâna viitoare. „Acțiunea trebuie să examineze dacă există sau nu suspiciuni sau nu. Durata verificărilor variază în funcție de caz, dar rezultatele vor fi comunicate la un moment dat către FSC”, a explicat pentru Reuters un purtător de cuvânt al bursei.

Deși cei de la Hyundai – Kia nu a reacționat la anunțul verificării demarate de reprezentanții bursei, rezultatele sunt așteptate cu interes mai ales de cei care tranzacționează acțiuni ale grupului din Coreea de Sud.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...