Poşta Română va avea un consultant de privatizare în maximum o lună

Compania Naţională Poşta Română va avea un consultant de privatizare în cel mult o lună de zile, iar procesul de privatizare a instituţiei s-ar putea încheia până la finele acestui an, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Răzvan Mustea-Şerban, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Economica.net - joi, 12 apr. 2012, 11:56
Poşta Română va avea un consultant de privatizare în maximum o lună

‘Atragerea unui investitor minoritar va însemna că acesta va deţine cel mult 20% din acţiuni. Deci statul român va rămâne acţionar majoritar, ca să evităm speculaţiile. Sfârşitul lunii iunie este un termen realist pentru privatizarea Poştei Române? Eu spun că nu este. Nu sunt de acord să privatizăm neapărat această companie fără să parcurgem paşii necesari. Poşta Română va avea un Consiliu de Administraţie selectat de un expert independent în trei patru luni. Alegerea consultantului de privatizare este un proces complex. Ne propunem ca în maximum o lună să avem un consultant de privatizare’, a spus Mustea – Şerban.

Oficialul MCSI a precizat, totodată, că finalizarea procesului de privatizare a Poştei Române ar putea să se încheie până la finele acestui an sau începutul lui 2013.

‘Finalizarea procesului de privatizare a Poştei Române ar putea avea loc cel târziu la finele acestui an, începutul lui 2013. Deci, undeva între cinci şi opt luni, se va încheia procesul de privatizare. Am demarat procedurile de alegere a consultantului juridic. Acesta va fi selectat în cel mult o săptămână. După aceea, consultantul juridic va selecta consultantul de privatizare. Consultantul de privatizare ar putea fi plătit printr-un comision de succes, pentru ca acesta să-şi dea interesul. Poate fi vorba şi despre o sumă fixă, dar grosul să fie acordat prin acest comision’, a menţionat ministrul Comunicaţiilor.

Întrebat dacă amânarea cu câteva luni a termenului pentru finalizarea privatizării ar putea atrage sancţiuni din partea Fondului Monetar Internaţional, şeful MCSI a precizat că este important ca instituţia financiară internaţională să vadă că statul român îşi doreşte eficientizarea Poştei Române.

‘Cred că FMI aşteaptă să vadă că statul român vrea să eficientizeze Poşta Română şi nu mă aştept la sancţiuni pentru amânarea cu câteva luni a acestui proces’, a explicat Mustea-Şerban.

Acesta a precizat, de asemenea, că unul dintre investitorii care s-au arătat interesaţi de preluarea celor 20% din acţiunile CNPR este Poşta belgiană, dar, momentan, nu s-a ajuns la stadiul de negociere.

‘Poşta belgiană s-a arătat interesată de preluarea pachetului minoritar de acţiuni. Deocamdată nu suntem la stadiul de negociere, ci doar sunt firme care şi-au arătat interesul vis-a-vis de Compania Naţională Poşta Română, ceea ce este un lucru bun’, a mai spus oficialul MCSI.

Potrivit lui Mustea-Şerban, la finele lunii februarie, CNPR avea 34.968 angajaţi, în timp ce în 2011 pierderile companiei s-au cifrat la 68 milioane lei, din care peste 30 milioane lei reprezintă provizioane constituite în baza unor litigii aflate pe rol. De asemenea, încasările lunare sunt de 110 milioane lei, din care 67 milioane lei reprezintă cheltuieli salariale, iar o treime comisionul pentru distribuirea pensiilor.

Ministrul Comunicaţiilor a mai menţionat că anul acesta la Poşta Română nu vor mai fi făcute disponibilizări, în afara celor 518 angajaţi deja disponibilizaţi, care vor primi salarii compensatorii în funcţie de vechime.

Te-ar mai putea interesa și
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și a simplifica serviciile de suport....
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost ...
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul 1 al tronsonului Ploieşti-Buzău, spune Grindeanu
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul ...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat luni, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul autostrăzii Moldova ...